70% dintre tineri considera ca o persoana de 60 de ani este batrana, in timp ce doar 38% dintre varstnici sunt de aceeasi parere (50+)

Potrivit unei studiu local realizat de Digital Intelligence, majoritatea tinerilor generației Z consideră că o persoană este în vârstă atunci când depășește pragul de 60 de ani (53%), spre deosebire de doar 28% dintre pensionari. Același studiu mai arată că 64% dintre respondenții seniori sunt de părere că o persoană poate fi considerată bătrână odată cu atingerea vârstei de 70 de ani.

În România, convingerea că oamenii nu se mai distrează după ce nu mai sunt la prima tinerețe este foarte răspândită, iar 75% dintre tinerii întrebați cred că activitățile și romantismul se estompează mai ales după vârsta de 65 de ani. Doar 23% dintre respondenții generației Z consideră că pensionarii au o viață sexuală activă, spre deosebire de 49% dintre respondenții vârstnici. Cu toate acestea, datele prezintă o imagine diferită atunci când întrebăm persoanele în vârstă. Peste 60% dintre ei raportează vieți pline de dinamism la vârsta a treia, susținând că vârsta nu este deloc un obstacol și că sunt deschiși chiar să îmbrățișeze relații noi. În acest context, 41% dintre respondenții în vârstă afirmă că obișnuiesc să iasă la întâlniri cu alte persoane.

Mai mult decât atât, există o diferență între cele două generații cu privire la modul în care privesc activitățile pe care le desfășoară sau le pot desfășura cei mai în vârstă. Pe de-o parte, cifrele arată că generația Z percepe viața pensionarilor ca pe una lipsită de dinamism și energie: doar 22% dintre respondenți cred că seniorii își petrec timpul călătorind, iar 20% cred că pensionarii obișnuiesc să iasă în oraș cu prietenii lor. Chiar mai puțini dintre aceștia (11%) văd dansatul ca pe o activitate practicată de cei aflați la vârsta a treia. Pe de altă parte, răspunsurile oferite de respondenții aflați la pensie par să demonstreze că realitatea vieții sociale este una diferită. Peste jumătate dintre ei consideră că una dintre activitățile preferate de seniori este să iasă în oraș cu prietenii (57%), urmată de călătorie (42%). În schimb, viziunile celor două generații par să coincidă atunci când au fost întrebați dacă dansatul poate reprezenta o activitate a bătrânilor: doar 20% dintre pensionari văd dansul ca pe un obicei de a ieși din rutină (vs 11% dintre tineri).

Astfel că, studiul semnat de Digital Intelligence relevă faptul că există diferențe mari între imaginea modului în care își petrec timpul cei aflați la pensie, așa cum este ea văzută de generațiile tinere, spre deosebire de cum este privită de către seniori. În ciuda preconcepției tinerilor români legată de modul în care arată viața socială și amoroasă odată cu vârsta de 60 de ani, datele colectate în cadrul cercetării conturează imaginea unor vieți pline de energie și vitalitate: cu plimbări, ieșiri în oraș, prieteni și, de ce nu, șansa de a-și găsi perechea.