Concluziile “Tehnologii pentru viitor – AECTRA Plastics #TechDay”
După ce la începutul anului a lansat depozitul propriu din Stefăneștii de Jos, lângă București, cu oferire de servicii premium, pe o suprafață de peste 3000 de metri pătrați și după ce a anunțat o nouă investiție într-un al doilea depozit, la Timișoara, AECTRA Plastics a organizat la începutul toamnei cel mai important eveniment al anului pentru comunitatea procesatorilor de mase plastice și OEM din România intitulat “Tehnologii pentru viitor – AECTRA Plastics #TechDay”.
Pandemia a recalibrat procesele și a dus la o scădere a cererii producției ce deservea industria auto și cea a ambalajelor. Pe de alta parte, creșterea comenzilor venite din sectorul medical și piața de construcții au compensat parțial aceste pierderi. Per total, deși contextul economico-social suferă transformări puternice, AECTRA Plastics rămâne cu motoarele turate din plin.
Urmând filosofia << de la idee la produs >> consultanța oferită de AECTRA Plastics transformă proiectele și provocările în realizări, beneficiind de expertiza partenerilor săi traditionali: SAX Polymers, SABIC, SABIC Specialty, RADICI, KEP, MCPP, Epsotech, Victrex, DIC.
Lider al pieței autohtone de distribuție polimeri de înaltă performanță și poliolefine standard, AECTRA Plastics activează în industria petrochimică de peste 25 de ani, iar de 5 ani este parte din Hromatka Group, parteneriat ce a adus în România investiții de peste 9.5 milioane de euro. Cu o rețea impresionantă de peste 41 de depozite și 3 laboratoare proprii în Europa, precum și peste 10.000 de clienți activi, Hromatka Group este partenerul preferat pentru distribuția de polimeri tehnici în cele 23 de țări în care activează, printre care: România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Elveția, Spania, Portugalia, Germania, Franta si Turcia.
”Consolidarea poziției Hromatka Group în regiune se datorează într-o mare măsură dedicației și spiritului de autodepășire care guvernează echipa noastră din România. Suntem bucuroși că am ales un partener de încredere, care nu încetează să ne surprindă cu performanța sa, oricât de vitrege ar fi condițiile socio-economice. Succesul pe care îl scriem împreună zi de zi este motorul care ne face să fim an de an mai buni. Ideea evenimentului dedicat industriei este unul dintre exemplele de efervescență și încercare continuă de autodepășire. Iar aceasta primă ediție ne-a convins să transformăm proiectul “Tehnologii pentru viitor – AECTRA Plastics #TechDay” într-un eveniment recurent.” a declarat Hans Wolfgang Hromatka.
Puncte de referință în cadrul “Tehnologii pentru viitor – AECTRA Plastics #TechDay”
Rămânând fidelă misiunii de a fi un promotor al inovației, AECTRA Plastics a venit cu inițiativa organizării evenimentului “Tehnologii pentru viitor – AECTRA Plastics #TechDay”, al cărui obiectiv a fost să reunească membrii reprezentativi din mai multe domenii ce deservesc industria prelucării de polimeri de înaltă performanță și poliolefine. Principalele teme atinse în cadrul prezentarilor si discuțiilor au fost: e-mobility, materiale inovatoare, tehnologii și aplicații noi conform cerințelor actuale, dar și direcțiile pentru viitorul industriei (reducerea greutății, a costurilor și a amprentei de CO2 a reperelor din mase plastice).
Evenimentul a fost gândit pe modelul unui târg expozițional în cadrul căruia au avut loc prezentări axate pe tehnologii noi, inovative și teme foarte actuale precum sustenabilitatea, reciclarea și soluțiile pentru reducerea poluării. Cei aproape 200 de participanți au luat parte la ceea ce a fost un schimb de experiență inedit pentru partenerii din domenii precum: auto, 3D printing, reciclare, extrudare, tehnologii de injectie, laboratoare de testare și multe altele.
De remarcat a fost prezența primului model electric Dacia Spring și a primului model hibrid Ford Puma produs la Craiova.
Atmosfera a fost întregită de un super show, în ton cu tehnologiile de viitor prezentate, oferit de Zoli Toth.
Trenduri și soluții pentru viitor
O direcție principală pentru viitorul industriei a fost prezentată de către SABIC Specialities, una dintre cele mai mari companii din industria petrochimică din lume și vizează soluțiile pentru înlocuirea metalului cu materiale speciale cu proprietăți deosebite de conductibilitate și polimerii de înaltă performanță cu rezistență la temperaturi extrem de ridicate, transferând astfel know-how-ul din domeniul aerospațial către industria auto și nu numai.
O altă preocupare a jucătorilor din industria auto este și reducerea greutății vehiculelor prin utilizarea de materiale termoplastice ușoare, ceea ce implicit constituie o reducere a consumului de carburant. La acest efect benefic din punct de vedere al protecției mediului și reducerii poluării se adaugă și preocuparea constantă pentru soluții cu rol în reducerea emisiei de carbon, folosind materiale ce au la bază polimeri regenerați.
Conștienți de faptul că este imperios necesar să schimbe modul în care plasticul este produs și folosit, partenerii prezenți la eveniment au arătat că susțin eforturile de tranziție către o economie circulară, un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și a produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins. În practică, aceasta implică reducerea la minimum a deșeurilor.
Au fost prezentate și materiale din categoria elastomerilor termoplastici din surse regenerate și având proprietăți bio-degradabile, în vederea înlocuirii reperelor din cauciuc care sunt non bio-degradabile la ora actuală. Divizia MCPP din cadrul Mitsubishi Chemicals a prezentat și materiale destinate uzului medical, dar și materiale utilizate în fabricarea pieselor care intră în contact cu mâna conferind aderență mai bună și proprietăți tacticle deosebite.
De la echipamentele de protecție utilizate în domeniul industrial prezentate de Delta Plus și până la echipamentele ENGEL Injectie și imprimantele 3D pentru uz industrial destinate realizării de prototipuri în domeniul medical, aeronautică, automotive prezentate de Nutechnologies, toate industriile interesate au putut descoperi soluții ce aduc inovație în procesul de fabricare.
***
Despre Hromatka Group
Cu un portofoliu extins de clienți (peste 10.000 de clienți activi), dar și o expertiză tehnică fără egal, având facilități de producție certificate conform celor mai înalte standarde și un lanț de peste 41 de depozite proprii ce acoperă Europa de la Vest la Est, plus 3 laboratoare proprii de analize specifice maselor plastice, Hromatka Group este unul dintre cel mai importante grupuri de distribuție de polimeri tehnici și poliolefine standard din piața europeană de profil. Din 2016, AECTRA Plastics face parte din Hromatka Group.
Despre AECTRA Plastics
De la primele operațiuni comerciale, începând cu 1996 și până în prezent, AECTRA Plastics este recunoscută pentru distribuția de soluții viabile și performante în furnizarea de polimeri tehnici cu aplicabilitate directă în industria auto, medicală, echipamente electrice, industria ambalajelor și de construcții.
La ora actuală, AECTRA Plastics este unicul distribuitor de polimeri din România care deține certificatul ISCC Plus, certificat ce reprezintă atestarea companiei drept importator și vânzător de polimeri tehnici cu amprenta redusă de carbon. De menționat că acești polimeri sunt obținuti ca urmare a unui proces tehnologic cu un impact net pozitiv asupra amprentei de carbon în mediul înconjurător, emisiile de CO2 eliberate în aer scăzând cu aproximativ 65% comparativ cu producția de hidrocarburi fosili, întrucât vorbim de materie primă cum ar fi uleiurile lemnoase ca substituenți ai hidrocarburilor clasice.