Asociatia Zi de Bine amenajeaza un cabinet stomatologic scolar pentru 1800 de copii din cinci comune aflate in judetul Cluj

În România, doar 18,6% din școli au un cabinet medical general și doar 3% dispun de un cabinet medical dentar

Asociația Zi de Bine amenajează un cabinet stomatologic școlar pentru 1800 de copii care au nevoie de îngrijiri stomatologice și organizează ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală. Cabinetul se va afla în comuna Cătina, județul Cluj, și va deservi și copiii aflați în comunele limitrofe. În cadrul proiectului „Zi cu Zâmbet” copiii vor avea acces gratuit la ajutor specializat, Asociația acoperind costurile tratamentelor pe o perioadă de 3-6 luni.

Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin, vor oferi 40.000 de euro pentru realizarea acestui program.

În România, doar 18,6% din școli au un cabinet medical general și doar 3% dispun de un cabinet medical dentar. În plus, la nivel rural există doar 88 de cabinete medicale școlare, potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, în 2019, dintre care doar șapte oferă și servicii stomatologice.

La nivel național, 90% dintre români au probleme stomatologice, iar 44% nu mai au dinți naturali. În mediul rural, unde trăiesc peste 9 milioane de români, spălatul pe dinți nu reprezintă o prioritate, iar medici stomatologi sunt prea puțini.

„Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, 63% dintre români nu se spală pe dinți. Și asta în ciuda programelor de conștientizare privind importanța igienei orale, susținute mai degrabă de mediul privat și organizații nonguvernamentale decât de stat. Ceea ce ne spune că e în continuare nevoie de demersuri concrete în acest domeniu. Prin proiectul „Zi cu zâmbet” ne dorim să îi încurajăm pe copii să zâmbească mai mult, însă în același timp, ne dorim să tragem un semnal de alarmă privind gravitatea situației și urgența de a prioritiza acest sector al sănătății orale”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

În luna august, cu sprijinul Primăriei Comunei Cătina, Asociația Zi de Bine va amenaja un cabinet medical școlar care să le ofere copiilor din comună dar și celor din zonele din apropiere, servicii medicale stomatologice și tratamente stomatologice corespunzătoare, ce vor fi oferite gratuit, timp de 3-6 luni. În plus, se vor organiza ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală la care vor putea participa atât copiii, cât și părinții lor.

La cabinetul stomatologic şcolar peste 1800 de copii vor putea beneficia de tratamente precum sigilări, detartraje, tratament al cariilor și extracţii dentare.

„Un astfel de proiect este foarte important pentru comunitatea noastră. Sănătatea generală și sănătatea orală în mod special ar trebui să fie o prioritate în rândul oamenilor, cultivată încă din copilărie, astfel că accesul la servicii stomatologice în apropiere ar fi un mare ajutor în acest sens. Cu toții ne dorim ca nivelul de trai la sate să fie echivalent cu cel de la oraș, ca tinerii să revină în comunitățile în care s-au format și să contribuie la dezvoltarea lor, iar proiectul propus de Asociația Zi de BINE este cu siguranță menit să facă parte din aceste deziderate”, a declarat Boberly Florin Călin, Primarul Comunei Cătina.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.