Borsul este pentru ciorba ce-i cafeaua pentru vorba!

Chiar daca ni se pare ca ciorba este inventia noastra, a romanilor, lucrurile nu stau de fapt asa.

Faptul ca avem ciorba radauteana sau borsul lipovenesc din peste, ciorba de potroace sau cea de fasole cu afumatura, asta nu inseamna ca la noi s-a inventat acest preparat. In realitate ciorba (ca și supa) s-a nascut odata cu… gatitul. Ca numai la noi exista ciorba de burta – de exemplu – sau ciorba ardeleneasca cu perisoare, este pentru ca, de-a lungul vremii, retetele de ciorbe au fost adaptate la specificul regiunilor in care ele se pregatesc, in functie de ingredientele existente, dar si de preferintele culinare ale locuitorilor acelor zone. Sa nu uitam ca ciorbe exista si in cultura gastronomica a altor popoare: borsul rusesc cu sfecla, ciorba a la grec, çorba turceasca ori šarâba arabeasca.

De ce sunt ciorbele noastre, romanesti, mai bune? Pentru ca suntem mai generosi in prepararea lor. Pentru ca suntem gurmanzi si asta se vede in farfurie. O ciorba romaneasca este una bogata in carne, legume, sau in ambele. Ciorbele noastre, in general, sunt satioase, desi rostul lor este doar sa pregateasca stomacul pentru felul principal. O ciorba plina de carne, de legume, dreasa cu ou si smantana este atat de satioasa incat adesea masa se poate incheia dupa servirea ei.

O ciorba parca nu e ciorba daca nu este acra. In trecut, gospodinele preparau borsul in casa, din tarate de grau si malai. In alte zone erau acrite cu fiertura de corcoduse verzi sau struguri verzi. Alte gospodine prefera zeama de lamaie pentru a-i conferi ciorbei gustul acru. Problema este ca borsul nu se mai prea prepara in casa, corcodusele si strugurii verzi, necopti, nu sunt disponibili pe tot parcursul anului, iar lamaia indeparteaza ciorba de gustul ei traditional. Varianta cea mai simpla si mai la indemana, dar care totodata ofera exact acel gust de bors autentic o reprezinta, din fericire, Vegeta Bors Original. Este obtinut din ce trebuie: are si faina de porumb, are si tarate de grau, are si leustean. Ba chiar si telina si ceapa deshidratata, pentru un bors ca la mama acasa.

Plecand de la reteta borsului simplu, original, magicienii de la Podravka au dezvoltat si alte retete de bors, mai rafinate, pentru pretentiosi si pentru cei cu gusturi mai educate. De exemplu, Vegeta Bors cu Legume, care pe langa ceapa si telina mai contine morcov, praz si frunze de patrunjel deshidratate. Doar de o lingura de Vegeta Bors cu legume la un litru de ciorba ai nevoie, adaugata spre sfarsitul prepararii, pentru a obtine gustul acrisor perfect.

Iar pentru pretentiosii despre care aminteam ceva mai sus, Vegeta Bors cu Verdeturi si Vegeta Bors cu Smantana confera ciorbelor acea aroma si savoare care te cheama la masa de indata ce aburii au ajuns la narile tale. Fugi si pune-ti o portie!