Toamna la Timisoara Capitala Europeana a Culturii incepe la final de septembrie intr-o energie fascinanta la Muzeul National de Arta prin mult asteptata expozitie „Brancusi: surse romanesti si perspective universale”. Din 30 septembrie si pana in 20 ianuarie, Consiliul Judetean Timis, Muzeul National de Arta Timisoara, alaturi de organizatorii Fundatia Art Encounters si Institutul Francez din Romania, invita publicul sa urmareasca modalitatea prin care Brancusi a reusit sa traverseze toate frontierele geografice, istorice, formale, de gen pentru a-si asigura acel loc aparte, neatasat niciunui curent artistic. Curatoriata de Doina Lemny, expozitia beneficiaza de imprumuturi exceptionale de la Muzeul National de Arta Moderna, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundatia Guggenheim, Muzeul National de Arta din Bucuresti si Muzeul de Arta din Craiova, precum si din colectii particulare. Expozitia „Brancusi: surse romanesti & perspective universale” este cea mai importanta expozitie dedicata lui Brancusi din ultima jumatate de secol in Romania si va expune si o inedita selectie de fotografii si fragmente filmate de artist.
In Timisoara, la finalul lunii septembrie, de neratat pentru publicul curios este Noaptea Campusului Deschis. Noaptea Cercetatorilor Europeni, in Biblioteca Centrala a Universitatii Politehnica Timisoara. Astfel organizatorii de la Liga AC si Universitatea Politehnica Timisoara provoaca vizitatorii sa descopere stiinta la intersectie cu arta, tehnologia, arhitectura si cultura prin conferinte, ateliere si expozitii desfasurate in incinta campusului Universitatii Politehnica Timisoara, prin cateva trasee principale de explorat: Science & Wine, stiinta la miezul noptii – prezentari ale unor reputati cercetatori internationali, expozitia din programul Bright Cityscapes: „Atlas of Distances”, expozitia MV Sci-Art: Porous Matter – lucrari realizate de artisti impreuna cu cercetatori din UPT si Norvegia, instalatia THE FACE; Experimentarium, instalatia imersiva Physic – A.I. Garden a artistului britanic Alex May, Bega River Heritage, o instalatie imersiva realizata de Spotlight Heritage la spatiul UPT Campus Creativ si multe altele. Evenimentul este parte din “Noaptea Cercetătorilor Europeni”, o initiativa de a prezenta stiinta publicului larg, aducand-o mai aproape de cei interesati prin arta, tehnologie si arhitectura.
Pe 30 septembrie are loc la Galeria 1 Bastion Seara Ars Electronica @HEI, cea mai recenta selectie de scurtmetraje de animatie ale Ars Electronica Animation Festival, care se desfasoara anual la Linz (Austria). Evenimentul aduce in fata spectatorilor filme realizate de tineri cineasti europeni de top iar publicul va putea urmari cele mai importante doua sectiuni ale programului: Electronic Theater si Austrian Panorama.
Din sfera teatrului, in ultima zi din septembrie, publicul poate participa la 25 de ore de teatru non-stop, in diferite locatii culturale din Timisoara, cu piese ca Extraconjugal, scrisa de Neil Simon, unul dintre cei mai de succes dramaturgi americani contemporani; Coada, o comedie desantata sau un comentariu filosofic; Nascut in ‘90, un spectacol al generatiei revolutiei. Evenimentul continua pe 1 octombrie, la Teatrul German de Stat Timisoara, cu Nascut in 2000, a doua parte a Trilogiei BIS Teatru, care a avut premiera in plin val de pandemie, in august 2020, cu 12 spectatori in public si cu transmisie livestreaming; Beat Bukovsky, la Cuib d’Arte, o piesa pe versurile originale ale poetului, nuvelistului si romancierului american de origine germana, cu acompaniament sonor de chitara, loop-station si trompeta; Improstory si Orasul meu, un show comunitar, live de la Cuib D’Arte; Opinia publica, piesa jucata la la Colegiul National de arta „Ion Vidu”; Capra cu 3 iezi, un spectacolul al unor adolescenti sibieni care la baza textul lui Matei Visniec „Capra, Iedul cel mic si Cumatra Lupoaica” care reinterpreteaza povestea lui Ion Creanga; Soare cu dinti, o premiera absoluta a productiei si Visul, ultimul spectacol din cadrul festivalului 25 de ore de teatru non-stop.
Inceputul lunii octombrie aduce evenimentul Culture of Nightlife Conference, parte din The Night-Art Festival. Astfel cultura vietii de noapte din orasele Romaniei e analizata in cadrul primei editii a conferintei “Culture of Nightlife Conference”, printr-un eveniment care doreste sa schimbe perceptia despre cultura si momentele optime si forma in care poate fi consumata aceasta. in aceeasi perioada va avea loc proiectul „Atentie, apa!”, in care cei curiosi pot afla mai multe despre Canalul subuleasa printr-un traseu dinspre mediul construit inspre cursul de apa, organizat in programul LA PAS/Slowing Down.
In luna octombrie se va incheia proiectul Ziua omagiala Bartók Béla iar punctul culminant va fi organizarea unui spectacol in Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Spectacolul va fi rod al colaborarii intre Filarmonica din Timisoara, Ansamblul Simfonic din Szeged, Formatia de Balet Contemporan din Szeged si Formatia Muzsikas. De asemenea, tot in luna octombrie publicul poate lua parte la Timisoara – Guitar Friendly City, un proiect de arta participativa.
Intre 3 – 12 octombrie va avea loc Lights On Bega, mai mult decat un eveniment cultural si artistic si mai degraba o invitatie la luarea de masuri si la schimbarea atitudinii noastre fata de mediul inconjurator. in centrul acestei manifestari va fi instalatia Floating Earth, creatia artistului britanic Luke Jerram, ce reprezinta Pamantul intr-o marime si detaliu uimitoare si invita privitorii sa mediteze asupra fragilitatii planetei. Tot despre fragilitate, dar de data asta transpusa in teatru, intre 8 si 9 octombrie, Teatrul Basca prezinta Teatru incluziv pentru copii si adulti | Puf Buf (in cadrul Festivalului in: v z b l), un spectacol jucat de micii actori cu deficiente de auz de la Centrul scolar pentru Educatie Incluziva „Constantin Pufan”.
Celebrating Trouble. Choreographic Convention ajunge intre 4 si 8 octombrie la Faber, Bastion 2, Centrul de Proiecte si Pavilionul ISHO prin Asociatia 4Culture, cu un program dedicat artelor performative si multidisciplinare. Reunind spectacole de dans si performance, expozitii si discutii de tip panel cu speakeri si performeri care activeaza pe scena culturala internationala, Celebrating Trouble. Choreographic Convention este un eveniment complex, dedicat unui public avizat. Tot pentru publicul amator de dans contemporan, pe 6 octombrie se va deschide DINAM – Stagiunea de dans contemporan Timisoara editia a III-a, un eveniment al asociatiei Unfold Motion. Astfel stagiunea de dans contemporan isi propune sa dezvolte noi audiente pentru domeniul dansului contemporan si sa puna bazele accesibilizarii unei oferte culturale constante pentru publicul consumator de spectacole de dans contemporan si evenimente corelate cu acesta, prin 10 spectacole, 3 proiectii de film de dans, 10 ateliere dedicate profesionistilor, 10 sesiuni Q&A si interviuri cu artistii invitati.
Din registrul educational, pe 5 octombrie va avea loc la Universitatea de Vest din Timisoara Conferinta Internationala „Teach with Space”, demers ce creeaza oportunitati de colaborare si interactiune cu specialisti si oameni de stiinta din diferite domenii, oferind participantilor un cadru inspirational pentru a descoperi modalitati inovatoare ale procesului instructiv-educativ.
Un eveniment mult asteptat de publicul avizat, Simultan Festival 2023, va avea loc intre 5 si 8 octombrie, la MX – Muzeul Corneliu Miklosi si la fostele ateliere ale Societatii de Transport Public Timisoara. Editia din 2023 isi propune sa exploreze si sa chestioneze aspecte ale societatii si ale vietii individuale influentata de tehnologie, sa perturbe imaginea standardizata a viitorului, cultul progresului si dezvoltarii infinite, printr-o serie de evenimente si actiuni, precum performance-uri sonore si audiovizuale, proiectii de arta video, expozitii, conferinte si ateliere.
Un alt festival indragit de publicul timisorean si nu numai, Timisoara Jazz Festival, editia XIII, va avea loc intre 5 si 8 octombrie prin Fundatia Culturala Jazz Banat care va aduce pe cele sase scene simboluri ale arhitecturii, istoriei si culturii Timisoarei si artisti de top ai jazzului romanesc si international.
Intre 6 si 8 octombrie, un alt eveniment vibrant pentru oras este “Timisoara 2023. Celebrarea orasului”. Odata cu sosirea toamnei vremea a devenit numai buna de explorat orasul, intr-o redescoperire a conexiunii dintre cartierele Timisoarei, de-a lungul raului Bega. Intalnirea va avea loc la Uszoda, pentru un nou sentiment al comunitatii in jurul apei care strabate orasul iar pentru cele trei zile participantii vor fi invitati la concertele Dubioza Kolektiv, o formatie de ska, punk, reggae, electronica, balkan si hip-hop din Bosnia si care de-a lungul anilor a devenit cea mai mare trupa din Balcani; Domino, un concept unic datorita combinatiei de tambal, chitara bas, chitara electrica, synth-uri si tobe; Brigada vs.Quinta Sparta, alaturi de Norzeatic, Brugner si DJ Dox, care nu mai au nevoie de nici un fel de prezentare pentru publicul avizat, si la turneul de baschet 3X3 Timisoara 2023. City Celebration pentru echipe mixte, pentru diferite categorii de varsta. Intre 6 si 8 octombrie, odata cu evenimentul Celebrarea orasului, poate fi vazuta la MV Sci-Art Center expozitia EB.Lab, o instalatie de arta ce interpreteaza cercetarile realizate de echipa Ecluze pe Bega si propune diferite tipuri de intelegere a ecosistemului de pe Canalul Bega. De asemenea, intre 7 si 8 octombrie, in cadrul evenimentelor alocate celebrarii orasului, va avea loc proiectia filmului documentar Circumeuropa | Primul pas, care prezinta prima parte a primei expeditii fluvio-maritime a unui echipaj romanesc, expeditie care s-a desfasurat in jurul Europei. Astfel, publicul este invitat la Statia Vaporetto de la Catedrala Mitropolitana, sambata si duminica, intre 18:40 – 20:00, pentru vizionarea acestui film documentar deosebit, o initiativa a Asociatiei Wild Watch.
Intre 13 si 15 octombrie, publicul poate participa la LA PAS: Festival de gastronomie artizanala, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, care aduce laolalta peste 50 de artizani si sustine un program artistic complex, cu artisti locali, din tara, precum si din Ungaria, Italia si Portugalia.
Pentru pasionatii de film, Gender Equality in Cinema, prima editie Les Films de Cannes la Timisoara, va avea loc intre 19 – 22 octombrie. Aceasta editie speciala continua traditia festivalului de a populariza filmul de arta european si international, de data asta cu un program de proiectii si evenimente profesionale care pun in lumina contributia cineastelor si profesionistelor in cinema, cu scopul de a omagia mostenirea culturala a acestor artiste.
Pasionatii de arta contemporana si publicatii independente se vor intalni in perioada 26 – 29 octombrie la cea de-a 5-a editie a Sit+Read Artbook Fair, un targ unic care reuneste artisti contemporani, designeri, tipografi, edituri independente si pasionati de arta intr-un spatiu de dialog si inspiratie, la Muzeul Corneliu Miklosi.
La final de octombrie publicul este invitat la expozitia Am inceput sa vad culorile | Expozitie de arta naiva din Romania si Serbia, un eveniment organizat de Asociatia Prin Banat, in cadrul Festivalului Camine in miscare, ce va putea fi vizitata intre 27 octombrie si 27 noiembrie, in Palatul stefania din Piata Traian.
Un ultim eveniment al lunii este Premiera absoluta a Operetei „Grüsst mein Banat”, care va avea loc pe 28 octombrie, in premiera mondiala, in Sala Mare a Teatrului National din Timisoara. Opereta „Grüsst mein Banat” de Emmerich Bartzer va fi o premiera mondiala, pentru ca, desi lucrarea a fost finalizata in 1939 de catre muzicianul nascut la Lovrin, in Hatzfeld, nu a mai ajuns la premiera programata in acelasi an la Viena, care a fost anulata din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial. Opereta are 3 acte şi este orchestrata si aranjata de dirijorul timisorean Andreas Schein.
Expozitia ”Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord”, parte din programul Bright Cityscapes, organizat de Universitatea Politehnica Timisoara si Faber, va continua pana pe 11 noiembrie, la Faber, de luni pana sambata, intre orele 10:00 si 20:00. Expozitia curatoriata de Martina Muzi vorbeste despre industria Timisoarei, principala forta economica a orasului de peste 200 de ani, fiind o demonstratie despre cum designul se intersecteaza cu alte domenii si pune intrebari legate de industrie, aratand impactul extins al designului. De asemenea, tot la Faber, pana pe 22 octombrie, poate fi vizitata si expozitia Performing 89. Stari de deziluzie, un proiect al asociatiei Institutul Prezentului, curatoriata de Alina serban.
O luna plina de evenimente dintre cele mai complexe, anunta publicul de toate varstele sa se pregateasca de o intensa explorare a orasului, intr-un inceput de toamna a unui an special: 2023.
Programul Cultural National „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” este finantat de catre Municipiul Timisoara, Ministerul Culturii si Consiliul Judetean Timis.
Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recas, Iulius Town, Profi
Broadcaster oficial: TVR
Partener de mobilitate: Automobile Bavaria