Cartea pentru copii ajunge la aproape 25% in vanzarile Libris. Topul celor mai vandute titluri

Una din patru carti vandute in ultimele 12 luni de Libris, librarie online cu traditie pe piata din Romania, a fost pentru copii sau de parenting.

Categoriile Carte pentru copii si Cresterea Copiilor si-au crescut constant ponderea in vanzarile de pe Libris.ro, ajungand la 25%, fata de aproximativ 15% in urma cu 3 ani.

Astfel, cu aproape 30.000 de volume in limba romana si engleza listate pe site, cartile pentru copii se apropie in popularitate de beletristica, semn ca parintii sunt tot mai preocupati sa insufle copiilor interesul pentru lectura.

Printre cele mai comandate carti pentru copii s-au numarat titluri consacrate precum ”Recreatia Mare” (Mircea Santimbreanu), ”Singur pe lume” (Hector Malot), ”Amintiri din copilarie” (Ion Creanga), dar si titluri noi, cum ar fi ”Bufnita care se temea de intuneric” (Jill Tomlinson) sau ”500 de adevaruri uimitoare si amuzante”.

Oferta editoriala adresata copiilor insumeaza titluri atat in limba romana, cat si in limba engleza, de la aproape 500 de edituri. Topul editurilor cu cele mai numeroase titluri pe Libris.ro este condus de Editura Litera, urmata de Didactica Publishing House, Grupul Editorial Art, Gama si Aramis.

Din totalul cartilor destinate copiilor disponibile pe site-ul librariei, peste 12.000 de titluri sunt in limba romana (cu livrare imediata din stoc) si peste 14.800 titluri in limba engleza (cu livrare in 3-5 saptamani).

In perioada analizata (mai 2021-aprilie 2022) topul celor mai vanduti autori pentru copii este condus de Ion Creanga urmat de Jil Tomlinson si Hans Christian Andersen, iar printre cei mai vanduti autori romani din toate timpurile se numara Ion Creanga, Ioana Chicet-Macoveiciuc, Mircea Santimbreanu, Ion Luca Caragiale si Mihail Sadoveanu. Cel mai vandut volum pentru copii este 500 de adevaruri uimitoare si amuzante, care se mentine in top dupa ce si la nivelul anului trecut a fost cea mai populara alegere.

Top 10 cele mai vandute carti pentru copii

1. 500 de adevaruri uimitoare si amuzante
2. Recreatia mare – Mircea Santimbreanu
3. Singur pe lume – Hector Malot
4. Dumbrava minunata – Mihail Sadoveanu
5. Amintiri din copilarie – Ion Creanga
6. Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai – Nikolai Nosov
7. Bufnita care se temea de intuneric – Jill Tomlinson
8. Prima mea carte de ghicitori si proverbe – Patrisia Lungu
9. Povestea bradului. Carte de colorat – H.Ch. Andersen
10. Marea carte de colorat 3-4 ani

Top 15 in afara bibliografiei scolare:

1. 500 de adevaruri uimitoare si amuzante
2. Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai – Nikolai Nosov
3. Bufnita care se temea de intuneric – Jill Tomlinson
4. Magie de iarna – Mos Craciun – Povestim, colindam, recitam si coloram
5. Poveste de Craciun – Charles Dickens
6. 500 de adevaruri incredibile si trasnite
7. Matilda – Roald Dahl
8. Povesti ca sa te iubesti mai mult – Francesc Miralles, Alex Rovira
9. Pisicuta care voia sa ajunga acasa – Jill Tomlinson
10. Olguta si un bunic de milioane – Alex Moldovan
11. Micul print – Antoine de Saint-Exupery
12. Pinguinul care voia sa afle mai multe – Jill Tomlinson
13. Razboiul care mi-a salvat viata – Kimberly Brubaker Bradley
14. Cartea cu Apolodor – Gellu Naum
15. Povestea fara sfarsit – Michael Ende

Top 10 cei mai vanduti autori pentru copii

1. Ion Creanga
2. Jill Tomlinson
3. Hans Christian Andersen
4. Fratii Grimm
5. Mark Twain
6. Ioana Chicet-Macoveiciuc
7. Roald Dahl
8. Geronimo Stilton
9. Jules Verne
10. Mary Pope Osborne

Top 10 cei mai vanduti autori romani pentru copii

1. Ion Creanga
2. Ioana Chicet-Macoveiciuc
3. Mircea Santimbreanu
4. Ion Luca Caragiale
5. Mihail Sadoveanu
6. Petre Ispirescu
7. Emil Garleanu
8. Alexandru Mitru
9. Gellu Naum
10. Alex Moldovan

Exista o nevoie vasta, desigur, pe partea de bibliografie scolara consacrata, topurile de vanzari vorbesc de la sine. Remarcam, totusi, in ultima perioada ca parintii si institutiile cu buget mai generos alocat fondului de carte se orienteaza si catre titluri actuale si serii apreciate de copii. Harry Potter, Jurnalul unui pusti, Cum sa faci sa nu citesti, Cronicile din Narnia, Pisicile razboinice, Aventurile lui Habarnam, Momilandia, 500 de adevaruri uimitoare si amuzante, Pettson si Findus sunt exemple de titluri si volume care aduc bucurie copiilor si cu ajutorul carora personalul didactic insufla elevilor dragostea pentru lectura – a precizat Laura Teposu, CEO Libris.

Cele mai comandate carti pe categorii de varsta

● Prima mea biblioteca ilustrata: Primele cuvinte (categoria 0-1 an)
● Montessori. Clasificare: Anotimpuri (categoria 1-3 ani)
● Magie de iarna – Mos Craciun – (categoria 3-5 ani)
● Prima mea carte de ghicitori si proverbe – Patrisia Lungu (categoria 5-7 ani)
● 500 de adevaruri uimitoare si amuzante (categoriile 7-10 ani si 10+)

Este evident pentru noi ca sectiunea dedicata copiilor si parintilor va continua sa creasca, iar noi incurajam acest lucru printr-o oferta vasta si variata de carte, preturi avantajoase si livrare rapida. Totodata, continuam demersurile de a incuraja lectura in randul celor mici, cu strategii pe termen scurt si lung, proiecte speciale si initiative de impact. Prin proiectul CarteTeca am dotat deja aproape 150 de biblioteci scolare cu titluri actuale, adecvate publicului tanar si in formare, a mai adaugat Laura Teposu.

Conform datelor companiei, in perioada de referinta, comanda medie a fost de 105 lei. Printre volumele care se regasesc in comanda alaturi de cartile pentru copii se numara carti de Beletristica, dar si de Parenting, Dezvoltare personala sau Manualele si Cartile Scolare. Din totalul clientilor care au plasat comenzi de carti pentru copii pe Libris.ro, un sfert au revenit pentru cel putin o noua comanda in decursul perioadei analizate.

Despre LIBRIS
Afacere 100% romaneasca, Libris a intrat pe piata de carte in 1991, cu libraria St. O. Iosif din Brasov. In 2009, apare Libris.ro care, in 13 ani de existenta in online, a devenit nume de referinta pe segmentul de librarii, livrand comenzi catre 1,7 milioane de clienti din intreaga lume.

In toti acesti ani, Libris si-a asumat activ un rol de sustinator al lecturii si a derulat campanii numeroase in acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care isi propune ca in 5 ani sa ajunga in peste 350 de unitati de invatamant, cu donatii de volume actuale, care sa-i atraga pe copii si adolescenti catre lectura.