In randul romanilor ciorba e considerata un element gastronomic esential pentru o dieta sanatoasa si chiar un remediu pentru diverse afectiuni.
Esti racit? Mananca o ciorba! Te doare spatele? O ciorba fierbinte te pune pe picioare! Vrei ceva usor? Ia o ciorba! Atat de impamantenit este acest fel de mancare in constiinta colectiva, incat ii simtim imediat lipsa cand calatorim in alte tari, nu-i asa?
Pe langa faptul ca sunt gustoase si hranitoare, ciorbele au povesti fascinante, pentru ca exista cate o reteta conceputa de fiecare gospodina in parte. Fiecare adauga un strop de personalitate si multa dragoste iar gustul se schimba!
Este greu sa „nimerim” acelasi gust al ciorbei de fiecare data, asa ca un ajutor in bucatarie nu ne strica. Si cu totii stim ca Vegeta da gust mancarurilor inca de acum peste 50 ani. Mama si bunica inca folosesc cu loialitate acest adaos universal pentru mancaruri. Poate o faci si tu, si nu numai pentru nostalgia gustului de odinioara… Insa, pe langa produsele „clasice”, ai incercat si nou lansatele cuburi Vegeta? Or fi ele mici (10g), insa miracolul pe care il produc in preparatele tale se petrece chiar sub nasul tau. Vrei o ciorba simpla de legume? Avem cubul potrivit! Vrei o ciorba sau tocanita de pui sau vita? Avem pentru toate gusturile! Cele 3 cuburi (legume, gaina si vita) reprezinta combinatia perfecta de legume, carne, sare de mare si condimente, oferindu-ti garantia unui gust delicios. In plus, cuburile cu legume sunt recomandate si pentru vegetarieni sau perioadele de post.
Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka Romania, iti propune o ciorba cu perisoare din ficat vita, o reteta originara din Germania. Pentru perisoare, ai nevoie de:
– 200g ficat de vita
– 2 oua
– 40g ceapa
– 250-300ml lapte
– 2 linguri patrunjel tocat
– 1/2 lingurita maghiran uscat
– 1/2 lingurita piper
– 120g paine uscata
– 2 cuburi Vegeta vita
Curata ficatul de vene, apoi toaca-l cu ajutorul unei masini de tocat. Lasa painea la inmuiat in lapte pentru 10-15 minute apoi stoarce-o. Caleste ceapa in unt si las-o la racit dupa ce a devenit aurie. Pune intr-o oala adanca ficatul preparat, painea, ouale batute, piperul, rozmarinul, maghiranul, patrunjelul, ceapa prajita si cuburile Vegeta.
Amesteca bine totul si lasa compozitia sa se odihneasca 10-15 minute. Apoi, formeaza perisoarele de dimensiuni medii si fierbe-le in apa sarata pentru 15 minute. Perisoarele se servesc intr-o ciorba de carne de vita fierbinte.
Indiferent de ciorba pe care o prepari, stii ca, atunci cand ai un ‚cubulet’ de ajutor, nu numai ca iti scoate mancarea din anonimat, dar ii da si o savoare anume…ca la mama acasa.