In bucatarie, clasic e fantastic

Unele mirosuri sau gusturi ne intorc in timp, pe cand eram copii…

Atentia pe care mamicile si bunicile noastre o acordau mancarurilor simple transformau o masa obisnuita intr-un adevarat festin. Daca atunci nu le apreciam la adevarata lor valoare, azi tare ne mai e dor de bunataturile acelea simple! Pentru ca nimic nu se compara cu expresia (dar mai ales gustul) „ca la mama acasa”.
 
In randul romanilor, ciorba e considerata un element gastronomic esential pentru o dieta sanatoasa si chiar un remediu pentru diverse afectiuni. Esti racit? Mananca o ciorba! Te doare spatele? O ciorba fierbinte te pune pe picioare! Vrei ceva usor? Ia o ciorba! Atat de impamantenit este acest fel de mancare in constiinta colectiva, incat ii simtim imediat lipsa cand calatorim in alte tari. Ce, tu n-ai patit-o?
 
Istoria ciorbei, spun specialistii, este la fel de veche ca gatitul. Se spune ca zemurile cu carne sau legume erau recomandate bolnavilor inca din Antichitate. Ciorba a ajuns in dieta romanilor odata cu extinderea Imperiului Otoman, fiind servita ostasilor. In turca, fiertura similara poarta numele de çorba, fiind repede adoptata de stramosii nostri. Interesant este ca çorba este un cuvant care apare si in limba altor tari vecine, cucerite de otomani. Grecii, bulgarii, sarbii, croatii sau albanezii gatesc, la randul lor, un preparat similar, „mostenit” de la turci.
 
Totusi, chiar daca multi ii apreciem beneficiile, cati dintre noi mai preparam ciorba acasa? Avem zile incarcate si nu ne mai arde de stat la bucatarie. Dar cand nu mai avem timp de scuze, preferam un gust autentic si cat mai natural in detrimentul unei ciorbe cumparate ‚de-a gata’, nu-i asa?
 
Da, toata lumea stie ca Vegeta este vedeta-culinara care adauga savoare tuturor mancarurilor, un ajutor in bucatarie cand vrem sa gatim feluri de mancare traditionale, dar gustoase ca te lingi pe degete! Combinatia potrivita de legume uscate si condimente care intra in componenta unei pungi Vegeta ofera garantia unui gust bun, indiferent ce experimente faci in bucatarie. Ciorba, tocanita, mancaruri cu sos – o singura lingura de Vegeta este acel ‚ceva’ care le desavarseste gustul. Vegeta nu contine arome artificiale, conservanti, organisme modificate genetic, ingrediente animale, gluten, lactoza sau grasimi.
 
Daca ar fi sa facem o lista cu mancarurile pe care le poti consuma in orice context, ciorba ar fi sigur pe lista ta, indiferent de momentul zilei sau sezon. Asa ca Chef Liviu Balint, ambasador Podravka Romania, iti face o recomandare de ciorba de praz delicioasa si hranitoare!
 
Ingrediente:
2 bucati praz, 1 ceapa, 1 morcov, 200g afumatura, 6 rosii bine coapte, 1 lingura pasta de rosii, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri Vegeta Clasic
 
Mod de preparare:
1. Incinge uleiul in oala in care faci ciorba si caleste putin afumatura; apoi scoate-o din ulei
2. Pune la calit, in acelasi ulei, bulionul, ceapa, morcovul si prazul – toate taiate marunt
3. Adauga afumatura, pune 2 litri de apa si lasa totul la fiert pentru 20 minute
4. Cand prazul si carnea au fiert, adauga rosiile fara pielite si mai lasa totul pe foc inca 10 minute. Iar cu 5 minute inainte sa iei ciorba de pe foc, adauga Vegeta.
 
Asa e, nu iti spunem nimic nou, doar stii si tu ca cu Vegeta e mult mai simplu sa gatesti cu spor si cu gust mancarurile copilariei tale (si nu numai!). Ia sa ne vedem de ciorba noastra…