Inducerea travaliului - tot ce trebuie sa stii si potentialele riscuri

Esti insarcinata si tocmai ai aflat ca s-ar putea sa ai nevoie de un travaliu indus?

Afla de ce medicul tau obstretician poate decide sa induca travaliul si potentialele riscuri ce pot fi cauzate de inducerea acestuia.

Dr. Silviu Istoc, sef sectie obstretica-ginecologie in cadrul spitalului Medicover, iti dezvaluie care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont in cazul unui travaliu indus.

Ce inseamna travaliul indus?

Cand te simti greoaie si abia mai poti sa te misti din cauza sarcinii, travaliul indus poate parea o idee fabuloasa. In ultima vreme, tot mai multe femei planifica inducerea travaliului pentru a incepe procesul de nastere – de fapt, Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie (ACOG) raporteaza ca 20% pana la 40% din nasterile naturale sunt acum induse.

„Intr-o sarcina care progreseaza normal, corpul tau secreta hormonul oxitocina, declansand travaliul. Acest lucru inseamna inceperea contractiilor si inmuierea si scurtarea cervixului. Inducerea este incercarea de a incepe procesul travaliului si al nasterii naturale cu ajutor din exterior”, explica dr. Silviu Istoc.

Cand ai putea avea nevoie de aceasta interventie?

Daca un copil prezinta semne de crestere insuficienta sau de pericol intrauterin, ori are mai mult de doua saptamani de la termen si nu da semne ca ar dori sa se nasca, doctorul poate propune inducerea travaliului. Pentru mamele cu hipertensiune arteriala, preeclampsie, diabet necontrolat sau alte anumite afectiuni medicale, inducerea travaliului la indicatia medicului poate insemna diferenta dintre o nastere sanatoasa si o catastrofa.

„Inducerea travaliului are o reputatie proasta deoarece de multe ori acest proces a fost facut fara niciun motiv intemeiat insa, acesta este un instrument medical adecvat, care poate face diferenta. Daca pacienta este in saptamana 41 si jumatate de sarcina, atunci inducerea travaliului este o alegere inteleapta”, spune dr. Silviu Istoc.

Inducerea travaliului din motive non-medicale

Daca apelezi la inducerea travaliului deoarece vacanta medicului coincide cu data la care trebuie sa nasti sau pentru ca ultimele saptamani de sarcina sunt obositoare, atunci acesta nu ar trebui facut. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, aproape 25% din toate travaliile induse sunt elective sau nu sunt necesare din punct de vedere medical. Alegerea de a induce travaliul din motive non-medicale este un subiect fierbinte atat in randul expertilor, cat si al mamelor.

Colegiul american de obstetrica si ginecologie nu recomanda inducerea din motive non-medicale inainte de 39 de saptamani. Oricat de putin mai devreme si risti sa aduci copilul in lume inainte de a fi pregatit. „Inducerea travaliului este o procedura medicala care poarta riscuri, asa ca ar trebui rezervata numai din motive medicale”, spune dr. Silviu Istoc.

Daca colul uterin nu este suficient de dilatat, medicul pregateste colul uterin prin inmuierea acestuia, utilizand diferite substante sau prin introducerea unui balonas intracervical.

Punctionarea sacului amniotic sau „ruperea apei” este un alt mod de a induce travaliul. Medicul utilizeaza un carlig steril de metal pentru a perfora sacul amniotic. Fluidul amniotic pe care il elibereaza este bogat in prostaglandine, care sporesc forta si frecventa contractiilor. Dar, daca travaliul nu incepe in decurs de cateva ore de la aceasta procedura, exista un risc crescut de infectare a copilului, care nu mai este inconjurat de lichidul de protectie.

Ruperea sacului amniotic difera de dezlipirea membranelor, unde membranele conectate la uter au fost detasate. Scopul este de a face ca cervixul sa inceapa sa se scurteze si sa se inmoaie de unul singur, incepand astfel contractiile.

Nu exista garantii cu niciuna dintre aceste metode. ”Nimeni nu stie cum va raspunde corpul mamei pana la inceperea travaliulu. Este, de asemenea, dificil de anticipat modul in care bebelusul va raspunde la etapele travaliului, fie el indus sau natural”, ne informeaza dr. Silviu Istoc.

Complicatii ale inducerii travaliului

Nasterea unui nou-nascut sanatos depinde de faptul ca in timpul procesului de nastere exista un cervix – precum si un copil pregatite pentru acest proces. Cervixul este evaluat in functie de cat este de deschis si de moale printr-un scor. Cu cat scorul este mai mare, cu atat este mai mare sansa de nastere vaginala, in timp ce totalurile sub 5 sunt cel mai mare factor de risc pentru ca declansarea sa se termine cu o cezariana neprogramata.

Inducerea travaliului poate, de asemenea, sa provoace complicatii medicale pentru mama si copil, precum si sa interfereze cu travaliul. Medicamentele administrate pentru stimularea contractiilor necesita monitorizare fetala aproape continua, ceea ce duce la scaderea mobilitatii unei mame, ceea ce prelungeste timpul de travaliu.

Daca travaliul progreseaza incet, sacul amniotic poate fi rupt pentru a accelera procesul, crescand riscul de infectie materna si fetala, dar si provocarea unor contractii mai dureroase, pentru care mama inca nu este pregatita. Femeile care sufera de contractii puternice, dureroase cauzate de hormonii administrati, solicita adesea o epidurala, care, la randul sau, poate afecta tensiunea arteriala si circulatia sangelui catre placenta.

Indiferent de decizia pe care o vei lua impreuna cu medicul tau, asigura-te ca esti informata corect si ca ti-ai luat toate masurile de precautie.

Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive, dintre care unele foarte dificile.

Mai multe detalii, poti citi pe www.drIstoc.ro si pe pagina de Facebook: www.facebook.com/DrSilviuIstoc