Meselor de sarbatoare Vegeta le da savoare!

Auzi zurgalaii? Se apropie… Cand ai inceput sa te bucuri de surprizele dulci ale calendarului de advent, Craciunul este deja aproape.

Tot mai aproape cu fiecare zi care trece.

Curatenie luna in casa, cumparaturi, cadouri, brad de impodobit si pregatiri pentru masa cea imbelsugata care ii va aduna in jurul ei pe toti cei dragi unii altora. Bucate alese, vin fiert si colindatori „pe la usi, pe la feresti”, multe luminite si multa veselie. Si ca veni vorba de bucate alese, toti stim din timp meniul meselor de sarbatoare – fie ca e Craciun sau Anul Nou -, pentru ca noi, romanii, tinem la traditiile noastre. Ne plac si preparatele imprumutate din cultura gastronomica a altor popoare, le mancam cu placere, dar… nu de sarbatori! Orice ar fi, Craciunul nostru nu-i Craciun fara  toba si jumari, fara carnati si sarmale, fara friptura de porc, fara cozonac cu nuca si vin fiert cu zahar si scortisoara.

Daca masa festiva de Craciun se serveste in familie, in zilele urmatoare se pleaca „la colindat” pe la celelalte rude si pe la prieteni. Din masa in masa, cum s-ar zice… Si o luam de la capat, de la aperitivul cu sorici si slaninuta paaana la ultima prajitura si ultimul fursec.

Dar te-ai intrebat vreodata de ce – desi mananci pe la toata lumea cam aceleasi preparate – unele iti plac mai mult decat altele? Unele iti raman in memoria papilelor gustative si mai spui si altora despre ele, iar altele trec neobservate si nelaudate.

Daca e sa judecam numai in teorie, ne-am putea mira si intreba: de ce nu toate sarmalele sunt la fel de bune daca reteta este aceeasi? Tot carne de porc, tot orez si varza acra. Sau friptura: nu tot pulpa sau muschi de porc la cuptor?! Poate doar sarea sa faca diferenta, ai zice. Sau daca s-a folosit la fierbere (in cazul sarmalelor) ori la coacerea la cuptor (in cazul fripturii) niscaiva vin pentru aroma si fragezeala. Hmmm… Altul trebuie sa fie secretul. Vrei sa-l stii? Hai ca vrei…

La sarmale este clar, aproape matematic. La fiecare 100 de grame de carne tocata de pun cate 5 grame de Vegeta Natur Condimente pentru sarmale. Sau tine minte asa: un plic de condimente pentru 500 de grame de carne. In plicul acela este o simfonie de arome, crede-ne: boia de ardei dulce, ceapa si rosii deshidratate, usturoi, piper negru, frunze de patrunjel, rozmarin, oregano, cimbru si maghiran. Si sare de mare. Asta ca sa stii, sa nu mai pui si tu sare decat daca ai o preferinta pentru un gust mai puternic. Asta era tot secretul sarmalelor delicioase. Si vinul adaugat la fierbere. Si focul mic. Si rabdarea ta…

Friptura aromata – din pulpa sau cotlet de porc – care se topeste in gura? Simplu de tot! Trebuie doar sa marinezi carnea cu Vegeta Natur Condimente pentru carne de porc. Adica sa presari continutul unui plic peste 600 de grame de carne, sa adaugi putin ulei, sa o masezi bine cu mana si sa o lasi „sa se odihneasca” jumatate de ora inainte sa o prepari termic. Este cel mai tare truc prin care imbogatesti gustul si aroma unei fripturi de porc pregatite la cuptor sau la tigaie. Combinatia de condimente atent selectionate va pune in evidenta tot ce este mai bun in carne, te vei convinge.

Iar daca ramai fidela fripturii la gratar, din motive cat se poate de… dietetice, Vegeta iti da posibilitatea sa ii adaugi acel strop de magie care transforma o banala bucata de ceafa de porc intr-o friptura cu o savoare chiar ca de sarbatoare. Vegeta Natur Condimente pentru ceafă de porc este o combinatie de mirodenii si ierburi aromatice care ofera fripturii (indiferent daca este pregatita pe gratar, la cuptor sau in tigaie) o aroma imbietoare si o culoare vie. Sarbatorile fericite sa va fie!