Performance, film si expozitii la final de Open Practice Society - Fresh Edition - 21 – 22 octombrie, la VAGon - Spatiu In(ter)disciplinat

Cea de-a treia editie a Open Practice Society – Fresh Edition, ateliere create de tineri pentru tineri, un proiect sustinut de Asociatia Culturala Marginal, se apropie de final dupa sase weekenduri cu miscare, video experimental, linogravura, colaje, muzica si anarhie organizata, la care au participat mai mult de 50 de tineri din Bucuresti. Evenimentul de incheiere va consta in prezentari ale rezultatelor atelierelor, la care publicul poate participa pe 21 si 22 octombrie, de la ora 18:00 in ambele zile, la VAGon – Spatiu In(ter)disciplinat, in cadrul Atelierelor Malmaison, la etajul 2 (Calea Plevnei 137C, Corp B, Bucuresti).

Open Practice Society este un proiect derulat de Asociatia Culturala Marginal si co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului Bucuresti acasa 2023. Pentru informatii detaliate despre programul de finantare al Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB, puteti accesa www.arcub.ro.

Pe durata derularii editiei din 2023 a Open Practice Society, fosti participanti la proiectele Marginal au organizat un program divers, care a cuprins: Atelier de miscare „Explorare in parteneriat” cu Ada Anghel, Atelier de film experimental cu telefonul „Film de test” cu Alex Pasca, Atelier de chestionare a relatiilor de putere „Anarhie Organizata” cu Alin Uberti, Atelier de incredere prin dans – „Kinesthetic Insights” cu Dennis Mihai, Atelier de linogravura „Rediscovering reality through linocut” cu Ioana Patrascu, Atelier de colaje „Postcards You’ll Never Send” cu Mara Oglakci si Atelier de muzica si dans “Let’s jam together“ cu Tamara Gageatu, si a adunat peste 50 de participanti.

In cadrul evenimentului de inchidere, publicul va putea explora rezultatele echipelor fiecarui atelier: performance-uri si exercitii ale participantilor atelierelor de coregrafie, un film creat de echipa atelierului de film experimental, expozitie de linogravuri si colaje realizate la atelierele Ioanei Patrascu si Marei Oglakci si „morti/vii”,o instalatie performativa rezultata in urma unui exercitiu din cadrul atelierului de anarhie organizata, ce aduna concepte care, la finalul atelierului, sunt pe cale sa se nasca. Mentorii din proiect, echipa Marginal si o parte dintre participanti vor fi prezenti la VAGon (Atelierele Malmaison, etajul 2) pentru tururi ghidate, discutii libere cu publicul si noi provocari pentru viitor.

Conceptul acestei editii a pus sapte fosti participanti la editiile anterioare in pozitia de mentori ce practica zi de zi ceea ce dau mai departe, care ofera altor tineri educatia artistica alternativa bazata pe un schimb de experiente, intr-un context axat pe experiment, colaborare si suport si nu pe autoritate, teorie si retete universal valabile.

„Open Practice Society e cu adevarat o platforma menita emergentei. Nimeni nu face parte dintr-un canon, suntem inca la inceputurile drumurilor noastre vocationale, inca e primavara pe unde umblam noi. Nu este o forma culturala alternativa care are in posturile de traineri niste persoane deja stabilite, cu increderea in retete care apare de multe ori dupa ce te-ai blazat.

OPS inseamna „nascociti ce jocuri vreti voi, dar vedeti ca jocurile au si reguli si pe alea tot voi trebuie sa le nascociti”. – spune Alin Uberti, mentor si director artistic al Open Practice Society – Fresh Edition.

Propunand o initiativa de educatie alternativa celei formale, Open Practice Society aduce fata in fata generatii diferite de artisti pentru care atat arta, cat si procesul de invatare sunt luate foarte in serios, intr-un mod cat se poate de nonconformist.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe site: https://marginal.ro/project/fresh-edition/

Echipa artistica: mentori UNATC: Ada Anghel, Alin Uberti, Dennis Mihai, Mara Oglakci, Tamara Gageatu; mentor UNArte: Alexandru Pasca; mentor UniBUC: Ioana Patrascu, coordonatori: Sabina Suru, Andrei Tudose.

Parteneri: VAGon – Spatiu In(ter)disciplinat la Atelierele Malmaison

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Zile si Nopti, IQads, Ziarul Metropolis, LIFE.ro, Revista Golan, Curatorial.ro, Bookhub, Happ.ro, The Institute, Igloo, Modernism.

Finantator: Proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului Bucuresti acasa 2023. Pentru informatii detaliate despre programul de finantare al Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB, puteti accesa www.arcub.ro.

Marginal este o organizatie culturala non-profit din Romania, care functioneaza ca un colectiv transdisciplinar ce urmareste sa sustina, sa promoveze si sa creeze punti intre artisti si diversi agenti din alte domenii, cu accent pe stiintele umaniste si pe implicatiile stiintelor si tehnologiilor in structurile socio-culturale. Sub aceasta ideologie, scopul  Marginal este crearea unei retele de colaborare care reuneste domenii care nu sunt intotdeauna asociate cu arta (desi au fost interdependente de foarte mult timp / adica stiinta si tehnologia) si publicul, printr-o abordare participativa, ce provoaca paradigma actuala a publicului-spectator. Marginal faciliteaza schimbarea, creand spatii in care oamenii sunt liberi sa se schimbe, prin proiecte si programe orientate spre cercetarea transdisciplinara si productia de arta printr-o abordare care nu este limitata de mediu, abordand problemele (ne)delicate ale societatii contemporane.