Asociatia Entuziart, alaturi de partenerii sai, lanseaza o noua initiativa de terapie prin arta care se axeaza pe doua categorii de persoane cu nevoi speciale. Evenimentul inglobeaza doua dintre proiectele asociatiei; unul de terapie prin dans, pentru pacientii diagnosticati cu boala Parkinson, cu al doilea proiect fiind de terapie artistica pentru copiii neurodivergenti. Pe langa un impact direct pentru persoanele din aceste categorii, miscarea isi doreste sa sporeasca constientizarea necesitatii in Romania de a acorda mai multa atentie si sprijin atat persoanelor cu nevoi speciale, cat si celor care le ofera grija. Activitatile au loc in Bucuresti, in perioada septembrie – octombrie iar detalii se gasesc pe site: arterapie.com/practici-expresiv-creative-pentru-neurodiversitate.
Practici expresiv-creative pentru neurodiversitate este proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti acasa 2023”. Pentru informatii detaliate despre programul de finantare al Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB, puteti accesa www.arcub.ro.
Prima latura a proiectului va consta in formarea unor metode pedagogice expresiv-creative pentru profesorii din invatamantul primar, gimnazial si liceal care lucreaza cu copii si adolescenti cu cerinte educationale speciale. Programul de formare va cuprinde module de art-terapie, dans-terapie si de utilizare a tehnicilor vocale pentru facilitarea exprimarii de sine si a socializarii copiilor cu CES. De asemenea, pentru copiii din scolile speciale partenere (Scoala Speciala Sf Nicolae si Centrul scolar de Educatie Incluziva nr. 1) se va realiza o serie de ateliere in aceste discipline.
A doua latura a proiectului se adreseaza unui alt tip de neurodiversitate, una care afecteaza procesul de imbatranire: persoanele afectate de Boala Parkinson si apartinatorilor lor. Li se ofera asadar ateliere de dans-terapie si realizarea unei reprezentatii cu si despre aceste persoane, menita sa atraga atentia publicului asupra afectiunii, nevoilor dar si potentialului performativ unic oferit de aceasta particularitate neurologica.
Atelierele tematice destinate beneficiarilor directi ai proiectului nu sunt deschise publicului larg. Participarea se va face exclusiv pe baza recomandarii medicului de specialitate, doar daca gradul afectiunii permite acest lucru, iar toate activitatile terapeutice vor fi urmarite de supervizori recunoscuti la nivel international in domeniile de referinta. Ele vor avea loc in Bucuresti, la Centrul National al Dansului.
Atelierele vor fi finalizate printr-o expozitie a lucrarilor de art terapie in a doua jumatate a lunii octombrie precum si un spectacol Performing ParkinsOn Dance, pe 31 octombrie.
Proiect cultural creat de Asociatia Entuziart şi cofinanţat de Primaria Capitalei prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti acasa” 2023.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar poziţia oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sau ARCUB.
Despre Asociatia Entuziart
Asociatia Entuziart este o organizatie non-guvernamentala a carei misiune este sprijinirea persoanelor de orice varsta si cu orice tip de abilitati, prin art terapie, dans terapie, psihoterapie si activitati creative si artistice, cu scopuri terapeutice. Asociatia ofera ajutor de tip terapeutic persoanelor din zone defavorizate cu acces limitat la servicii de psihoterapie si colaboreaza cu spitale de psihiatrie in vederea oferirii serviciilor de art terapie. De asemenea, Asociatia colaboreaza cu Universitatea Bucuresti pentru oferirea contextelor de practica studentilor din Facultatea de Psihologie.
Despre echipa:
Oana Dorneanu (coordonator, curator expozitie, art-terapeut copii): co-fondator al Asociatiei Entuziart si Psihoterapeut format in Psihoterapie Analitica Jungiana si Art Terapie Phronetik. A absolvit Facultatea de Psihologie, Universitatea Bucuresti; a urmat o formare practica in Art Terapie la Spitalul de Psihiatrie din Paris, Saint Anne, condusa de Universitatea Paris René Descartes unde a studiat Arta de tip Outsider cu subformele ei (Arta Bruta, Arta Psihopatologica); A organizat numeroase expozitii de arta bruta, outsider si arta psihopatologica.
Loredana Larionescu (responsabil productie, dans-terapeut adulti): co-fondator al Asociatiei Entuziart, licentiata in psihologie la Universitatea Paris 8; Master in Psihoterapie Experienţiala Unificatoare la Universitatea Bucureşti; psihoterapeut sub supervizare in psihoterapie experientiala (SPER); formare in Dans Terapie, organizata de Asociaţia Romana de Psihoterapie prin Dans şi Mişcare.
Dr. Bianca Nitu, medic pasionat cu +10 ani de experienta in diagnosticarea si tratamentul bolii Parkinson si a tulburarilor de miscare, este preocupata permanent in a utiliza cele mai noi tehnologii in domeniul neurologiei, in special al tulburarilor de miscare si bolilor neurodegenerative. Este axata pe terapie avansata pentru boala Parkinson, reabilitare in boala Parkinson, boli neurodegenerative, distonii si dedicata in a oferi cea mai buna ingrijire posibila si cresterea calitatii vietii pacientilor. Experienta sa este formata in centre medicale de referinta la nivel national si international – Spitalul Clinic Colentina, Bucuresti, Spitalul de Neuroreabilitare IRCCS San Camillo, Venetia – Padova, Italia si Spitalul de Neurologie Pierre Wertheimer, Lyon, Franta. A avut, de asemenea, participari la workshop-uri si cursuri internationale de tulburari de miscare in centre de specialitate din Italia, Elvetia, Germania, Franta, Danemarca, Spania, Portugalia, Republica Ceha si Africa de Sud. Bianca Nitu este partener si Director Medical al Clinicii Neuristica, furnizor de servicii de telemedicina specializate in neurologie.
Sorina Petrescu (coregraf, dans-terapeut): absolventa a sectiilor de Coregrafie la scoala de Arta Bucuresti, respectiv balet, la Opera Romana; Perfectionari in Dans la Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, Londra si in cadrul Exercise Psychology la University of Derby; Absolvent de Psihoterapie prin Dans si Miscare la Asociatia de Psihoterapie prin Dans si Miscare din Romania; a lucrat in proiecte de terapie prin dans cu copii cu dizabilitati intelectuale.
Angelica Baciu: profesor de muzica, psihopedagog in formare la Facultatea de Psihologie si stiinte ale Educatiei, Departamentul Psihopedagogie Speciala; absolvent al Liceului Pedagogic D. P. Perpessicius, specializarea invatatori- educatoare; absolvent al Universitatii Nationale de Muzica si artist liric in Corul National de Camera „Madrigal”; trainer de peste 20 de ani pentru activitati artistice si muzicale pentru copii cu diferite dizabilitati; fondator al Asociatiei “Sanatate Prin Arte”.
Anca Ghearasamescu – art terapeut Phronetik®, psihoterapeut analist (jungian) si psiholog (psihopedagogie speciala) cu experienta de lucru cu copii, adolescenti şi adulti, in practica privata si mediu clinic; colaboreaza cu diferite organizatii pentru proiecte de art terapie pentru copii si adolescenţi si programe de voluntariat; a facilitat cursuri de tehnici inspirate din art terapie pentru profesori ce lucreaza cu copii cu nevoi speciale.
Irina Marinescu – coregrafa si facilitatoare de ateliere de dans si dans terapie – s-a indragostit de dansul contemporan si performance in 2009 si de atunci a studiat cu profesionisti romani si straini diferite limbaje de dans si forme ale artelor performative. Este co-fondatoare a Asociatiei Developing Art, fondatoare a platformei UnShame Dance, iar din 2022 a inceput o specializare pe termen lung in dans-terapie.
Parteneri: Clinica Neuristica, Centrul National al Dansului Bucuresti, Asociatia Mai Puternici decat Boala Parkinson, Scoala Speciala Sf. Nicolae, Centrul scolar de Educatie Incluziva nr. 1, Universitatea Bucuresti
Clinica Neuristica – furnizor de servicii in telemedicina specializata in neurologie ce ofera consultatii specializate in tulburari de miscare si cognitive. in acest proiect Clinica Neuristica va selecta, evalua medical si monitoriza beneficiarii diagnosticati cu Boala Parkinson, pe parcursul desfasurarii acestuia.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, IQads, Spotmedia, Presshub, LIFE.ro, Ziarul Metropolis, Revista Golan, Bookhub, Semne Bune, B365.ro, Iscoada, Romania Journal, Nine O’Clock, stiridinromania.ro, Happ.ro, Kudika, Garbo, Iqool, Munteanu, Contemporary Establishment, cult-ura.ro.