Simpozionul "Beer and Health", Bruxelles: berea consumata moderat se poate incadra intr-un stil de viata echilibrat

Cea de-a noua ediție a simpozionului european „Beer and Health” desfășurată recent la Bruxelles a reconfirmat faptul că un consum moderat de bere poate face parte dintr-un stil de viață sănătos și echilibrat.

Evenimentul a reunit peste 100 de cercetători europeni și internaționali care au dezbătut diverse tematici privitoare la legătura dintre consumul moderat de bere în raport cu sănătatea.
Printre principalele concluzii ale simpozionului

Berea fără alcool, sursă de carbohidrați și electroliți pentru sportivi
Unul dintre cei mai importanți factori care asigură performanța la nivel sportiv este balanța optimă a fluidelor în corp. Un dezechilibru al fluidelor și mineralelor poate duce la o scădere a performanțelor fizice și cognitive și poate avea efecte majore asupra sănătății. De aceea, este necesar ca aportul de lichide să fie atent asigurat și monitorizat înaintea, în timpul și după activitatea sportivă. O cercetare a Universității de Științe Aplicate din Austria a studiat în ce măsură berea fără alcool poate fi o variantă pentru refacerea necesarului de lichide pe care organismul le elimină prin transpirație în timpul activităților fizice. Concluziile au fost că berea fără alcool oferă o cantitate suficientă de electroliți și are osmolalitatea (numărul total de particule dizolvate per kilogram de solvent) necesară pentru a fi considerată o băutură izotonică pentru sportivi. De asemenea, conține o combinație corespunzătoare de carbohidrați, care facilitează recuperarea rapidă după performanța sportivă. Deoarece cantitatea de sodiu din bere, unul dintre electroliții importanți din orice băutură izotonică, nu atinge concentrația reglementată la nivelul Uniunii Europene (460-1150 mg/L), cercetarea a evidențiat că este posibilă funcționalizarea berii fără alcool cu ​​diferite săruri de sodiu pentru a crea o băutură sportivă izotonică integrală. Mai mult chiar, berea îmbogățită cu sodiu a evidențiat proprietăți și mai bune ale gustului în timpul testelor.

„Datorită efortului metabolic depus după o probă sportivă sau un antrenament intens, imunitatea sportivului este afectată pe termen scurt sau mediu. Berea fără alcool poate fi o alegere potrivită ca opțiune de rehidratare a sportivilor după antrenament, iar datorită substanțelor antioxidante, favorizează și stimularea apărării antiinfecțioase a organismului. Berea este considerată în multe țări chiar un aliment, pentru că pe lângă faptul că are un conținut de apă de peste 90%, mai conține proteine, aminoacizi, carbohidrați, elemente minerale și vitamine din grupul B, provenite din materia primă din care este fabricată: cereale, hamei, drojdie”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Berea și viața socială
Specialiștii au adus în discuție consumul de bere din punct de vedere social și relațional și au pus accent pe rolul de liant social în condițiile unui consum moderat. Cum berea se numără printre cele mai frecvente alegeri de consum atunci când vorbim despre o ieșire în oraș, a fost dezbătut și rolul pub-urilor în crearea și construirea de identități, apartenențe și de combatere a izolării sociale și a singurătății. Cercetările indică faptul că pub-urile pot oferi oamenilor oportunități de a crea și întreține conexiuni sociale, ceea ce poate contribui la sănătatea, bunăstarea și calitatea vieții.  

Organizația Mondială a Sănătății definește consumul moderat de bere ca pe o cantitate de 330 ml/zi în rândul femeilor și 660 ml/zi în rândul bărbaților. Compoziția corporală diferită dintre femei și bărbați, precum și greutatea corporală medie mai mică, face ca alcoolul să afecteze femeile diferit față de bărbați. Femeile au un procent mai mare de grăsimi în corpul lor și deci un procent mai mic de fluide. Deoarece alcoolul este solubil în apă, se distribuie doar în lichidul corporal. Femeile vor avea, așadar, niveluri maxime mai ridicate de alcoolemie decât bărbații, pentru aceeași cantitate de alcool consumată.  

*****

Despre Simpozionul European Beer and Health
Prima ediție a Simpozionului Beer and Health a avut loc în anul 1999 în Bruxelles, iar de atunci se organizează o dată la doi sau trei ani. Simpozionul pune accent pe eforturile științifice care studiază legătura dintre consumul moderat de bere și posibilele beneficii asupra sănătății și reunește reprezentanți de marcă ai comunității medicale din Europa. Comitetul Organizatoric este format din patru cercetători independenți, din patru țări europene, care stabilesc atât programul științific, cât și lista de invitați care prezintă concluzii ale studiilor și cercetărilor întreprinse.

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.