10 ani de Romanian Design Week, in cifre: peste 1.400 de proiecte de design expuse, 15.000 de metri patrati amenajati si 150.000 de vizitatori

In 2022, RDW aniverseaza 10 ani, cu o editie speciala, ce va avea loc intre 13 si 22 mai

Romanian Design Week, cel mai important festival multidisciplinar din Romania, organizat de The Institute si prezentat de UniCredit Bank, aniverseaza 10 ani, timp in care a schimbat modul in care arata industriile creative locale. In editiile RDW de pana acum, The Institute a produs expozitii ce au insumat o suprafata de peste 15.000 de metri patrati, a adus in fata publicului peste 1.400 de proiecte de design si o medie de 150 de designeri si studiouri de design sau arhitectura pe an.

In 9 ani de festival, The Institute a redeschis 8 spatii ale Capitalei pentru publicul larg, pe care le-a repus astfel in circuitul urban, redandu-le orasului. Astfel, Palatul Stirbei, Palatul Camerei de Comert din Bucuresti, Hanul Gabroveni, Piata Amzei, Garajele Cobalcescu, Palatul Telefoanelor, Palatul Oscar Maugsch si Combinatul Fondului Plastic au gazduit mari expozitii de design si arhitectura, ce au putut fi vizitate in timpul Romanian Design Week.

Peste 400 de evenimente conexe au contribuit la transformarea Bucurestiului an de an si au ghidat pasii a peste 150.000 de vizitatori RDW pe trasee demne de orice festival european de design.

In spatele celui mai mare festival de design romanesc sta munca unei echipe de 15 persoane, precum si o medie de 6 luni de lucru, pe an, pentru organizarea fiecarei editii RDW. In total, efortul din spatele unei initiative ca Romanian Design Week insumeaza peste 6,5 ani de lucru, pusi in slujba promovarii designului local si a industriilor creative romanesti.

„Cand ne-am uitat in urma la ce inseamna toti acesti ani de Romanian Design Week, ne-am dat seama ca in spatele festivalului stau un efort si o mobilizare impresionante. Ma bucur ca ne-am atins misiunea pe care am avut-o inca de la inceput – sa schimbam in bine societatea romaneasca, contribuind la dezvoltarea si promovarea industriilor creative locale.

Continuam sa transformam Bucurestiul in Capitala designului romanesc si anul acesta, cand vrem sa incurajam si mai mult consumul de produse si servicii generate de disciplinele creative. Suntem optimisti si credem in continuare in potentialul, dezvoltarea si capacitatea designului romanesc de a pune pe masa subiecte relevante pentru contextul actual, precum  sustenabilitatea, incluziunea sau cooperarea. Avem nevoie de un viitor marcat de solidaritate, iar ceea ce pregatim anul acesta va functiona si drept comentariu asupra acestui aspect esential pentru vremurile pe care le traim”, a declarat Andrei Bortun, CEO The Institute.

Romanian Design Week la editia a zecea: cel mai mare concept store de design romanesc din tara, activitati outdoor si numeroase expozitii in parteneriat cu institutii de prestigiu din toata tara

Anul acesta, Romanian Design Week are loc intre 13 si 22 mai, sub conceptul #FORWARD, iar principala destinatie din program va fi Combinatul Fondului Plastic.

Tema editiei din acest an este nascuta din dorinta de a investiga, a testa si a proiecta scenarii pentru un viitor al comunitatilor creative, al inovatiei, al incluziunii, al sustenabilitatii prin colaborare, pentru a avea orase si comunitati mai armonioase.

Aceste elemente esentiale ale temei de anul acesta vor fi aduse in fata publicului printr-o serie de expozitii si evenimente co-produse cu unele dintre cele mai relevante organizatii creativ-culturale de pe plan local, punand bazele unui nou inceput, bazat pe experiente, procese si colaborari.
 
O premiera pentru acest an va fi deschiderea, pe perioada festivalului, a celui mai mare concept store de design romanesc din tara, care se va intinde pe 500 de metri patrati si care va contine obiecte de design din toate categoriile importante: moda, accesorii, mobilier sau arta. De asemenea, RDW 2022 va transforma spatiul outdoor din cadrul Combinatului Fondului Plastic intr-un micro-oras al artelor si designului, ce va oferi vizitatorilor un program zilnic de activitati, instalatii interactive, muzica si evenimente, precum si o zona dedicata cu food & drinks, la adresa din Baiculesti 29.

Combinatul Fondului Plastic va fi parte si din circuitul oficial Noaptea Muzeelor, astfel ca RDW 2022 va fi deschis publicului larg si va putea fi vizitat pe 14 mai in program prelungit, pana la miezul noptii.

Programul editiei aniversare de 10 ani RDW va reflecta rezultatele parteneriatelor strategice pe care The Institute le-a stabilit cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Institutul Cultural Roman, Ordinul Arhitectilor din Bucuresti, Uniunea Artistilor Plastici, Combinatul Fondului Plastic, Asociatia Baza. Deschidem orasul, NOD makerspace, Centrul Ceh, Institutul Cultural Maghiar, Institutul Francez sau ARCEN, precum si evenimentele si proiectele semnate de peste alte 50 de organizatii creativ-culturale din Romania.

Pentru programul complet RDW 2022 si actualizari ale acestuia, accesati pagina de Facebook a evenimentului, aici. Biletele pentru acces la festival pot fi achizitionate online de pe Eventbook, aici, sau offline, din reteaua Eventbook de aici.  

Un proiect: The Institute
Prezentat de: UniCredit Bank
Parteneri: IQOS, Absolut, ASAP, Urban Monkey, Art Property Development, Art Property City
Partener transport alternativ: Lime
Sustinut de: Regina Maria, illy
Parteneri media strategici: Rock FM, Radio Romania Cultural, Euromedia, B365.ro, Yooh
Parteneri media: Arhitext, Designist, Feeder, Art Encounters, Fashion Premium Magazine, G4 Media, Glamour, Igloo, Modernism, Molecule-F, Munteanu, Revista Atelierul, IQads, Zeppelin, Zile & Nopti, Revista Arta, Propagarta, Spot Media, The Woman, Inspirationist, Contemporary Lynx, World Architecture Community

Despre The Institute

The Institute  promoveaza industriile creative din Romania, urmarind sa contribuie la modernizarea Romaniei. The Institute initiaza si organizeaza evenimente de peste 20 de ani si a construit o comunitate ce reuneste antreprenori, profesionisti si publicul industriilor creative din Romania. Prin tot ceea ce face, contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ in tara, creste si diversifica audienta atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agentiilor si manufacturilor, promoveaza antreprenorii si profesionistii creativi pe plan national si international. Este fondator al Romanian Design Week, al festivalului DIPLOMA, al Galei Societatii Civile, Internetics, Cartierul Creativ, combinat.ro si initiator al ASAP Romania.

Despre UniCredit Bank

UniCredit Bank este parte a UniCredit, banca comerciala paneuropeana simpla si de succes, cu un sistem integrat de servicii de banking Corporate si de Investitii, oferind bazei sale de clienti o retea unica vest, central- si est-europeana. Grupul este prezent in Romania prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management si UniCredit Services.