170 de ani de excelenta academica a Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV București) a sărbătorit joi, 2 iunie 2022, 170 de ani de la înființare.

Una din cele mai vechi instituții de învățământ superior din România marchează dedicarea sa pentru educație de calitate, inovare și cercetare.

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti este o instituţie simbol a învăţământului românesc, care a contribuit la dezvoltarea agriculturii şi zootehniei din ţara noastră, iar astăzi, mai mult decât oricând, este important să vorbim despre viitor, respectiv importanţa ştiinţelor agricole în contextul actual, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, joi, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la înfiinţarea USAMV București.

„USAMV este una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din România, o instituţie care a format mii de specialişti şi care a împins frontierele cunoaşterii în domeniul său de activitate. Este şi o instituţie simbol, care a crescut odată cu România sau alături de România. (…) Prin absolvenţii săi, a contribuit la dezvoltarea agriculturii şi zootehniei din ţara noastră şi prin cercetarea sa a contribuit la creşterea productivităţii şi la adaptarea acestei ramuri economice la exigenţele timpurilor”, se arată în mesajul şefului statului, prezentat de consilierul prezidenţial Ligia Deca la ceremonia aniversară.

Potrivit acestuia, comunitatea academică de aici, fie că este vorba despre profesori sau studenţi, contribuie prin tot ceea ce face la siguranţa alimentară şi la dezvoltarea României şi a Europei în ansamblu.

„Cred că este mai important decât oricând să vorbim şi despre viitor, nu doar despre trecutul absolut extraordinar al USAMV, pentru că anul acesta, importanţa ştiinţelor agricole şi veterinare a devenit clară pentru toată lumea. În contextul războiului din Ucraina, problemele apărute în comerţul mondial cu produsele agricole au dus atât la o creştere a preţurilor, cât şi la o discuţie europeană sinceră despre importanţa siguranţei alimentare. Ştiinţele agricole au reuşit, de-a lungul ultimelor secole, să contribuie la o creştere dramatică a productivităţii în sectorul agricol, şi avem astăzi din nou nevoie de el. Chiar şi după finalizarea conflictului militar din Ucraina, provocarea schimbărilor climatice va pune presiune pe umanitate şi va necesita eforturi fără precedent de adaptare. Agricultura şi zootehnia vor fi probabil afectate în mod deosebit şi adaptarea la noile condiţii climatice va fi necesară pentru a menţine standardul de viaţă al românilor, al europenilor şi al populaţiei planetei în general”, a subliniat preşedintele în mesaj.

La ceremonia aniversară dedicată împlinirii a 170 de ani de la înfiinţarea USAMV București, Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a afirmat un parteneriat solid cu Ministerul Agriculturii – ”Un parteneriat pe care îl vom face pentru tutela comună asupra liceelor agricole, în care USAMV Bucureşti, uitându-se la trecutul glorios, se va concentra pe viitorul cât se poate de pragmatic pentru a susţine prin specialişti, prin parteneriatele cu mediul economic, capacitatea de a genera produse agroalimentare româneşti. Prin acest parteneriat, de curând s-a decis la nivelul Guvernului să se susţină implementarea unui program ‘Masă sănătoasă în şcoli 2022 – 2027’, cu finanţare de peste un miliard de euro. Este un element esenţial în care conceptul de bază este de alimentaţie sănătoasă – produse agroalimentare româneşti. Şi asta se poate face doar în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, care, împreună cu Ministrul Educaţiei, punând laolaltă resursele, au putut sa ne dea speranţa unui program atât de important pentru viitorul copiilor noştri. (…) , a declarat Ministrul Educaţiei.

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) îşi îndreaptă atenţia către viitor, într-un context marcat de „numeroase provocări” de negândit în urmă cu câţiva ani, dar ultimii doi ani au ajutat la reinventarea universităţii, a declarat joi rectorul USAMV, prof. univ. dr. Răzvan Teodorescu. „Ne îndreptăm atenţia spre viitor, într-un context marcat de numeroase provocări la care în urmă cu câţiva ani nici nu ne puteam gândi. Aceste schimbări, venite uneori simultan, ne-au afectat viaţa de zi cu zi într-un mod neaşteptat, ne-au testat limitele şi ne-au produs numeroase suferinţe. În acelaşi timp, însă, toate aceste provocări au reprezentat pentru noi toţi motivaţia de a face lucrurile diferit, iar ultimii doi ani ne-au ajutat să ne reinventăm, să căutăm mereu soluţii noi pentru a ne continua munca. Am folosit şi din ce în ce mai mult tehnologia, digitalizarea, am regândit activitatea didactică şi de cercetare şi am sărit în ajutorul aproapelui atunci când pandemia sau războiul au făcut necesară implicarea tuturor”, a declarat Răzvan Teodorescu, la aniversarea a 170 de ani de la înfiinţarea USAMV. „Învăţăm continuu, cercetăm, dezvoltăm, ne reinventăm, din dorinţa de a practica o agricultură sustenabilă şi în armonie cu mediul înconjurător. Avem credinţa că absolvenţii noştri, prin munca şi devotamentul lor, vor veni cu soluţii noi la problemele de astăzi şi de mâine din agricultură, iar tehnologia performantă are nevoie de specialişti înalt calificaţi, care să o poată utiliza, interpreta şi acţiona prin intermediul acesteia.”

La acest moment aniversar trebuie să privim către trecut și să ne pregătim pentru un salt în viitor. Să onorăm istoria bogată, marile personalități care au predat aici și mințile luminate pe care acești profesori le-au inspirat, însă ne vom concentra energia și atenția asupra întrebărilor care ne vor defini prezentul și viitorul. Amploarea aniversării și a proiectelor speciale legate de această piatră de hotar importantă, dorim să unească absolvenții, studenții, profesorii și întreaga comunitate academică, pentru a reaminti că USAMV București este cu adevărat o universitate cu un angajament puternic, acela de a modela viitorul cunoașterii.

Ceremonia aniversară a avut onoarea de a a avea ca oaspeți, în campusul USAMV București, peste 500 de invitați, 23 de ambasadori și membri ai corpului diplomatic, a doamnei Ligia Deca, Consilier Prezidențial – Departamentul Educație și Cercetare, a domnului Ministru al Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a domnului Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian-Ionuț Chesnoiu, a domnului Secretar de Stat în Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, a domnului Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Robert Szep, reprezentanți ai altor ministere și peste 40 de rectori ai universităților din România, precum și a mai multor personalități și parteneri ai USAMV București.

Cei 170 de ani de istorie au fost marcați si de deschiderea plenară a celei mai importante conferințe internaționale ”Agriculture for life. Life for Agriculture.”, ajunsă la cea de-a 10 ediție, cu peste 800 de participanți și key-note speakeri de excepție – Prof. Dr. Oscar Vicente – European Biotechnology Thematic Network Association, Prof. Dr. Tomas Norton – KU Leuven, Prof. Dr. Pierre-Louis Teissedre – University of Bordeaux. Angajamentul față de cercetare a fost piatra de temelie a evoluției USAMV București timp de 170 de ani, iar cu aceste evenimente vom crește continuu nivelul educației și cercetării din România.

Pe lângă activitățile inedite din campusul USAMV București, Parcul Dendrologic a găzduit seara festivă, unde invitații au celebrat aniversarea universității între trandafirii și bujorii din colecție. Studenții și întreaga comunitate USAMV București s-au bucurat de acest eveniment, având posibilitatea să privescă cel mai verde campus din România dintr-un balon cu aer cald.

Aniversarea precedă înscrierile pentru concursul de admitere, care va începe din data de 4 iulie 2022 pentru toate programele de studii universitare de licență și master, ale celor 7 facultăți – Facultatea de Agricultură, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, Facultatea de Biotehnologii, Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală.

Află toate detaliile pe www.usamv.ro/admitere