Aproape doua treimi dintre parinti declara ca citesc zilnic copiilor sau alaturi de acestia, iar 96% dintre copii au o mini-biblioteca proprie, arata datele unui sondaj Didactica Publishing House.
Bugetul mediu alocat pentru achizitia de noi carti in biblioteca copilului este de 51-100 de lei pentru aproape jumatate dintre parinti, iar frecventa cu care cumpara carti este lunara, mai arata datele sondajului realizat cu ocazia Zilei Cartii pentru Copii, sarbatorita international pe 2 aprilie.
95% dintre parinti achizitioneaza carti pentru copii fara o ocazie anume. O treime includ cartile si in cadourile de Paste, Ziua Copilului sau Craciun si un procent similar la aniversari, arata datele unui sondaj* recent efectuat de editura DPH, cu ocazia Zilei Internationale a Cartii pentru Copii. Majoritatea aleg in special carti de fictiune (88%), insa mai mult de jumatate includ in achizitia de carte si titluri de dezvoltare personala (54%) sau enciclopedii si carti de non-fictiune (51%).
80% dintre parinti vad in a citi un moment de conectare cu copilul, aproape jumatate alegand seara pentru a parcurge o carte noua. Doua treimi dintre parinti le citesc zilnic copiilor, mai arata sondajul citat.
Cel mai incurajator lucru pe care l-am descoperit analizand raspunsurile parintilor este faptul ca lectura capata o tot mai mare importanta in viata de familie. Iar acest lucru se reflecta atat in timpul alocat zilnic lecturii, cat si in frecventa achiztionarii de noi carti si a bugetului alocat. Cartile devin parte din rutina de zi cu zi, iar acest lucru se va reflecta direct in dezvoltarea cognitiva si emotionala a copiilor, iar noi, ca editura axata pe educatie, nu putem decat sa ne bucuram de acest lucru si sa ne asumam in continuare rolul de suporter si promotor al lecturii, a declarat Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House.
Ce isi doresc parintii sa invete copiii din carti
Peste 70% dintre respondenti au mai precizat ca, atunci cand citesc, copiii afla despre bunatate, despre empatie, despre incredere in sine si alte aspecte ale dezvoltarii personale, cititul fiind si un moment de invatare (76%). Aproximativ 40% dintre parinti mai spun ca prin intermediul cartilor le vorbesc copiilor despre notiuni dificile, precum conflicte globale, boli cronice, deficiente, dar si despre situatii in care se pot regasi chiar ei, cum ar fi bullyingul.
Prin urmare, mai arata sondajul, atunci cand aleg un titlu, parintii au in vedere in special explicarea emotiilor pe intelesul copiilor, cresterea increderii in sine, promovarea empatiei si a bunatatii. Un alt subiect tot mai des atins in lecturile copiilor se refera la protejarea planetei, care ii preocupa pe 80% dintre parinti. De asemenea, dezvoltarea mecanismelor de gestionare a situatiilor stresante, dificile, ii preocupa pe aproape jumatate dintre respondenti, in timp ce 40% isi doresc sa abordeze subiectul fratilor atunci cand aleg un titlu. Prezentarea notiunilor stiintifice intr-o maniera atractiva celor mici este avuta in vedere de 55% dintre cei care au raspuns sondajului editurii DPH. Â
Tendintele in abordarea anumitor subiecte de conversatie se reflecta si in titlurile alese. Astfel, printre best-seller-urile noastre sunt seria Ema si Eric, semnata de Ioana Chicet-Macoveiciuc, care trateaza atat subiectul emotiilor, cat si diverse situatii de viata, cum ar fi inceperea gradinitei, aparitia unui frate, bunele maniere sau prima vacanta de familie. De asemenea, tot mai cautate in ultimul timp sunt cartile din seria SUNT… de Susan Verde, o serie premiata international, care trateaza subiecte precum empatia, bunatatea, pacea, puterea ficaruia de a contribui la schimbare, a mai precizat Florentina Ion.
Cat de des cumpara parintii carti si ce buget aloca
Importanta lecturii se reflecta si in frecventa achizitiilor, respectiv bugetul alocat. Astfel, peste 60% dintre respondenti achizitioneaza carti lunar. 43% aloca un buget de 51-100 de lei, iar 38% de 101-300 de lei pentru achizitia de carte. 95% achizitioneaza carti fara o ocazie speciala, iar cartile sunt recitite cel putin o data de jumatate dintre copiii respondentilor. Cei mai multi copii prefera cartile de povesti/fictiune, iar printre personajele preferate de copii se numara Ema si Eric (din seria semnata de Ioana Chichet-Macoveiciuc), Felix si Sofia (Seria Postasul Felix), Micul Print sau serii de carti care trateaza o anumita tema, cum ar fi cele cu dinozauri.
De multe ori, parintii ne intreaba ce fel de carti avem cu personaje generice, cum ar fi iepurasi, ursi, chiar vulpi sau lupi. Copiii indragesc un astfel de personaj si cauta atat carti de povesti, cat si de activitati cu acesta. Desigur, este o preferinta ce se schimba periodic, insa este de ajutor parintilor care pot explora anumite teme prin intermediul acestor personaje. De exemplu, cei care au preferat seria cu ursuletul Martin, ilustrata de Eve Tharlet, au continuat cu Ursoc din seria Walko si enciclopediile cu animale, a mai explicat Florentina Ion. Â
*Sondaj realizat online in luna martie 2022. Au participat 473 de parinti, cu copii cu varste intre 1 si 18 ani. 53% dintre parinti au copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani, 39% au copii cu varsta 1-3 ani. 24% sunt din mediul rural, iar 25% din Bucuresti. 49% dintre respondenti au venituri lunare cuprinse intre 2.001 si 4.000 de lei, iar 32% depasesc 4.001 lei venit lunar.
***
Despre Editura Didactica Publishing House
Editura Didactica Publishing House detine un portofoliu de carte si jocuri cu adresabilitate din primele luni de viata. Cu o experienta de 18 ani pe piata educationala din Romania, Editura Didactica Publishing House a livrat pana acum peste 16 milioane de carti, jocuri, reviste si resurse educative. In total, portofoliul editurii numara peste 2.000 de titluri.
Pentru 2022, editura isi propune sa continue investitiile in titluri noi, centrate pe educatia cognitiva si emotionala a copilului, alocand un buget de 1 milion de euro. De asemenea, DPH isi propune sa demareze un program de dotare zone de lectura a 100 scoli, gradinite, spitale sau centre educationale dedicate copiilor, ca parte a programului sau de incurajare a lecturii.
In noul context educational, Editura Didactica Publishing House a lansat o platforma digitala cu pachete de jocuri si activitati, adaptate curriculei nationale. Intr-o prima etapa, acestea cuprind materiale educationale dedicate clasei pregatitoare si elevilor din clasele I – III, realizate in parteneriat cu Edustudio Helsinki.
De asemenea, Editura DPH isi doreste sã ofere sprijin cadrelor didactice in desfãsurarea activitãtii lor si, in acelasi timp, sã propunã solutii, oferite de specialistii din domeniu, pentru a transforma procesul educational intr-o experientã plãcutã atat pentru copii, cat si pentru educatori, invatatori si profesori.