7 zile-maraton de cultura romaneasca la Berlin

20 de artisti si manageri culturali au celebrat la Berlin universalitatea operei lui Dimitrie Cantemir

In perioada 3-10 septembrie, la Berlin, in galeria Fantom s-a derulat proiectul cultural de anvergur „Divanul. Cantemir. Spirit universal”, inițiat de Galeria Galateca si Asociatia Culturala Neo Art Romania si curatoriat de Andreea Sandu si Anca Boeriu. 22 artisti si manageri culturali, prin intermediul formelor si mediilor contemporane de exprimare, au creionat o epocă intensa si relevanta atat prin tematica actuala cat si prin elementele de inspiratie, prezentand din diferite puncte de vedere personalitatea marelui erudit român.

Concept inovativ s-a concentrat pe interdisciplinaritatea si reprezentarea multifatetarii in creatia contemporana pornind de la opera si personalitatea carturarului Dimitrie Cantemir, creatorul de tip renascentist, reprezentant al iluminismului european. Proiectul este co-finanțat de Institutul Cultural Roman prin programul Cantemir, un fond special dedicat proiectelor realizate in strainatate.

„Divanul. Cantemir. Spirit universal” a avut ca nucleu expozitia cu acelasi nume ce a reunit lucrarile artistilor Liliana Basarab, Anca Boeriu, Mariea Petcu Chiobas, Raluca Ilaria Demetrescu, Cosmin Paulescu, Mirela Traistaru si studentii de la Universitatea Natională de Arte din Bucuresti.

7 zile-maraton de cultura romaneasca
Publicul berlinez l-a putut descoperi pe creatorul roman si prin perspectiva mai multor evenimente performative, conferinte, artist talk, seri de filme si ateliere.

2 evenimente de tip performativ, „The interactive installation Stratum“ si „The Young Cantemiroglu”, coproductii Fantom-Galateca, au fost special create pentru acest proiect, fiind realizate de Mircea Florian, artist poliglot si poli-instrumentist si, respectiv, de regizoarea Petra Rațiu, cu participarea artistelor Iulia Grigoroiu si Anastasiia Starodubova (Germania).

„Tema tolerantei, atat de importanta in acest moment, a fost declinata prin desen, gravura, pictura, arta textila, video, performance si arta sunetului. Un proiect cultural interdisciplinar care integreaza dimensiunii artistice o importanta axa educativa si are ca element central o abordare trandisciplinara a personalitatii si creatiei lui Dimitrie Cantemir”, precizeaza Anca Boeriu.

Evenimentele celor șapte zile se vor regăsi intr-un documentar ce va fi prezentat si publicului din România.

“ A fost o experienta complexa si relevatoare participarea atat la procesul curatorial cat si la cel de cercetare, din care a rezultat maratonul de 7 zile de cultura romaneasca pe care l-am construit alaturi de o echipa extraordinara. Dincolo de evenimentele performative am integrat si o serie de patru conferinte sustinute de Ana Negoita, Ludwig Norz, Roxana Lapadat si subsemnata, precum si un atelier de monotip al Ancai Boeriu ce s-a bucurat de o larga participare, si art performance inedit si artist talk susținut de Cosmin Paulescu“, adauga Andreea Sandu.

Programul proiectului desfasurat la Berlin

Duminica – 3 septembrie, 18.00

• Lansarea proiectului Divanul/ The Divan. (Cantemir. Spirit universal)
• Vernisajul expozitiei de arta contemporana- Divanul (Cantemir, Spiritul universal) Liliana Basarab • Anca Boeriu • Mariea Petcu Chioibaș • Raluca Ilaria Demetrescu • Cosmin Paulescu • Mirela Trăistaru (expozitie in perioada 3 – 10 septembrie)
• Dialog-dezbatere-conferita
• Andreea Sandu- „Cantemir. Importanta sociala si culturala in arta contemporana”
• Ludwig Norz- „Dimitrie Cantemir, un print al iluminismului” (26.11.1673 Stanilesti – 21.08.1723 Dimitrowka), integrand repere istorice ale lui Cantemir in Germania
• Ana Negoita- „Cantemir 2.0 Dimitrie Cantemir și modernitatea” pe tema universalității spiritului cultural al lui Cantemir

Luni, 4 septembrie, ora de incepere: ora 18.00

• Anca Boeriu- Atelier de monotip

Vineri, 8 septembrie, ora 19.00

• Film documentar „Dimitrie Cantemir”, ce puncteaza cele mai importante directii culturale si stiintifice deschise de Dimirie Cantemir, dar si o succinta biografie a carturarului

Sambata, 9 septembrie, ora de incepere: ora 18.00

• Art performance- Artist talk, Cosmin Paulescu „Cartea, harta si teritoriul”
• Sound Performance – Mircea Florian- „Tanarul Cantemiroglu”, poliglot și poli-instrumentist, cantand cantece europene amestecate din Orient pana in Occident, concept dedicat proiectului.

Duminica, 10 septembrie, ora de incepere: ora 18.00

• Roxana Lapadat- prezentare- „Divanul performance-urilor sau despre temele marilor transformari globale in artele performative”
• Petra Raţiu, regizor, Anastasiia Starodubova, actriţă şi Iulia Grigoriu, actriţă, performance, instalaţie interactivă „Stratum“ , un parteneriat între regizoarea de origine română Petra Rațiu și actrița germană Anastasiia Starodubova, iar vocea este a actriţei Iulia Grigoroiu.

Proiect realizat de galeria Galateca, in colaborare cu Asociația Neo Art Romania si sustinut de ICR.
Partener/ Asociatia Culturala Fantom, Berlin

Parteneri media: modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, dreamingof.net, Kreatoria, Propagarta, Aici a stat, Radio România Cultural Cultural, Metropola TV.

Acest proiect este cofinantat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Despre Asociatia Culturala Neo Art Romania
Asociatia Culturală „Neo Art Romania” este o organizatie non-guvernamentala infiintata in anul 2012, care promoveaza cultura nationala si internationala, educatia culturala si artistica, precum si cercetarea, dezvoltarea si programele internationale multidisciplinare. Principala activitate constanta a asociariei este in domeniul artelor vizuale si este reprezentanta galeriei de artă contemporana si design Galateca.