Analiza pietei imobiliare sector rezidential in contextul COVID-19

Avand in vedere contextul actual al pandemiei de Covid-19, am luat masuri de protectie inca din faza incipienta. Analiza se refera mai degraba la impactul psihologic asupra factorului uman, respectiv a deciziilor si modul de gandire al omenirii.

S-au scris ceva articole despre reorientarea oamenilor de afaceri inspre lucrul de acasa al propriilor angajati. Cunosc un caz, o companie de telefonie mobila a carei angajati din call center, lucreaza de acasa. Vad aici nevoia companiilor, ulterioara COVID-19, de a-si instrui angajatii atat cat e necesar la sediul firmei. Dupa aceasta instruire e clar ca angajatii pot lucra de acasa, bineinteles sub o altfel de supraveghere. Prin urmare, in loc de 11 etaje vor avea nevoie doar de 2 etaje unde vor avea Sali de conferinte pentru intalniri , Sali de training si supraveghere pe o perioada atat cat si-o stabileste fiecare. Nu vorbim aici de centrele IT sau Data Center-urile, dar si acestea pot fi relocate. Stim cu totii ca unele servere pot fi relocate in subteran sau chiar in apa oceanelor, marilor. Problema ar fi cu accesul la acestea, dar cred ca e o idée de verificat, mai ales ca marile companii déjà folosesc  acest lucru.

Dar sa revenim la zona rezidentiala. Am luat exemplul companiei de telefonie mobila. Angajatii, in general tineri, vor mai simti nevoia sa fie conectati cu orasul chiar zilnic? Normal, ei ies poate cel mai mult in oras . Dar, avand in vedere ca muncesc de acasa creste si nevoia de mai mult spatiu si de ce nu necesitatea unei case si a unei bucati de pamant, curte. Lucrand de acasa ai nevoie de mai mult aer pe care il poti obtine dintr-un apartament. De altfel, intalnirile de la parterul cladirilor de birouri nu sunt doar pentru socializare, ci si pentru nevoia de aerisire.  Aici devine interesant. Avand nevoie de mai mult spatiu pentru oxigenare dar si o perspective clara asupra viitorului, oamenii isi vor cauta locuinte case cu teren in detrimentul apartamentelor pe care mai degraba le vor vedea ca un refugiu sau utile pentru perioade scurte de timp. Iesirile in oras nu vor fi mai rare, ba chiar mai placate. Va lass a va imaginati de ce dar va ajutam cu un indiciu: ochii care nu se vad atat de des, atunci cand se intalnesc se bucura mai mult. Vor exista mijloace de transport rapide catre localitatile invecinate si chiar o masina personala va fi mult mai utila si mult mai putin poluanta.

Probabil ca va exista o dezvoltare a localitatilor indepartate de marile orase ale Romaniei, investitorii vor cauta aceste zone si vor dezvolta.  Piata constructiilor va fi intr-o dezvoltare continua si atunci dezvoltarea nu va mai fi pe verticala, ci pe orizontala. Sa vedem pana cand si pana unde.

Voi ce spuneti? Aveti nevoie de mai mult aer curat?

Analiza realizata de catre romaniabook.ro departamentul de Evaluari Imobiliare si Studii de Piata in parteneriat cu mbaevaluari.ro si cadastru24.ro ( lucrari de cadastru si intabulare, intarusare, dezmembrare, apartamentare, topografie, topografi autorizati ANCPI si OCPI, alipire)

Romaniabook.ro este o companie de top in piata din Romania in domeniul Evaluarii Imobiliare, Evaluarii de Bunuri Mobile si Intreprinderi, conform cu standardele de evaluare ANEVAR.

Daca ai nevoie de un credit bancar, sa stii cu cat sa vinzi sau sa cumperi o proprietate imobiliara sau un bun mobil, daca ai datorii si vrei sa esalonezi plata lor prin garantarea cu un bun imobiliar sau mobil, daca vrei sa platesti taxe si impozite pe cladiri la o cota de impozitare mai mica, daca vrei sa faci partajul amiabil, iesirea din indiviziune, nu trebuie decat sa ne apelezi. Iti oferim consultant gratuita si te indrumam spre cea mai buna varianta.

Foto: Digi24

Â