Astazi incepe Balkanik Festival - Home of World Music, la Gradina Uranus si pe Strada Uranus

Marele festival al toamnei, Balkanik Festival – Home of World Music, incepe astazi la Bucuresti, in Gradina Uranus si pe Strada Uranus. Evenimentul este unul dintre cele mai apreciate festivaluri de world music din Europa, atragand la fiecare editie numerosi straini care calatoresc in capitala Romaniei, pentru a participa. Cea de-a X-a editie se anunta a fi cea mai ampla de pana acum, desfasurandu-se atat in Gradina Uranus (cu bilet), cat si pe Strada Uranus, unde accesul este liber. Gradina Uranus va gazdui 9 concerte live, 10 expozitii, mestesugari, dezbateri, ateliere si un recital gastronomic, iar pe Strada Uranus, muzica va fi asigurata de 9 DJ, pentru vizitatorii care se vor bucura de targ si delicii, intr-un spatiu care odinioara era recunoscut pentru mestesugarii si vitalitatea sa.

Vineri, 8 septembrie, accesul se realizeaza incepand cu ora 16:00, iar sambata si duminica, festivalul isi deschide portile de la ora 11:00.

„Balkanik Festival este proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti acasa 2023”. Pentru informatii detaliate despre programul de finantare al Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB, puteti accesa www.arcub.ro.

La editia aniversara, pe scena mare a festivalului, din Gradina Uranus, intre orele 18:00 si 23:00, vor urca Ovidiu Lipan Tandarica si Fanfara din Zece Prajini (Romania), Extraliscio (Italia), Taraf de Caliu (Romania), Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franta), SMADJ Balkan Project (Franta-Tunisia), Paulina (Romania), Ufuk Coskun & friends (Turcia-Romania), Wernyhora (Polonia), Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia).

Pe strada Uranus, vineri de la ora 16:00, sambata si duminica intre orele 12:00 si 18:00, va exista o scena de DJ concentrati pe zona de world music si nostalgie, pe care vor urca ABASC, M.O.Z.A.R & Bad Mirel, Miko, Ligia Kesisian & Lucas Molina, Pixar Stelar, Daniel Mitulescu si Irina Popescu. Duminica, in Gradina, muzica va fi asigurata in timpul zilei de Obeah.

Gradina Uranus devine, la aceasta editie, un mare muzeu in aer liber. Publicul va avea bucuria de a descoperi numeroase demonstratii si ateliere ale unor mestesuguri vechi – tesatura la razboi, ceramica, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint si cupru. In cadrul editiei aniversare, vor avea loc zilnic dezbateri despre comunitatea ca resursa, activarea comunitatilor locale, dezbateri despre slow fashion si slow design, ecosistem cultural, re-sourcing muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc.

Cei mici vor putea participa la ateliere si spectacole oferite de catre Fundatia ZI DE BINE, precum spectacol de gheata carbonica, baloane uriase de sapun, face painting, stelute origami si multe altele.

Participantii la eveniment vor putea vizita, de asemenea, 10 expozitii de fotografie, colaje si ilustratii. Printre acestea, se numara: „Poloneze si romance care au schimbat lumea”, oferita de Institutul Polonez, „Excelente italiene. Noua generatie de ilustratori pentru copii”, oferita de Institutul Italian de Cultura, „Mystical Muses” – vernisaj Andreea Retinschi, „Dadestar Chaveste – poveste lautareasca” – vernisaj si lansare de carte Iulian Ignat, „Armenia, taramul dintre munti”, expozitie de fotografie semnata de Karapet Karo Sahakyan si Andreea Tanase, „Origini” – expozitie de colaje semnata de Cristiana Bucureci, „Cartooning for Peace”, oferita de Institutul Francez, Expozitie colectiva de colaje ale artistilor Ada Moisa, Andrei Stan, Ruxandra Nicolae, Art Machine, Celula de Arta Pop-Up.

Turnul de Apa proiectat de Anghel Saligny, faimosul monument istoric pe care bucurestenii il pot vedea o data pe an, la Balkanik Festival, va fi insufletit de video mapping cu visuals oferite de Adistu, cu ajutorul unor videoproiectoare de ultima generatie, oferite de Epson Romania.

Abonamentele sunt disponibile pe www.balkanikfestival.ro, la pretul de 120 lei, iar biletele pe zile pot fi achizitionate la pretul de 50 lei. Pentru cei care doresc sa vina cu prietenii la Balkanik Festival, exista promotia 5+1 (din 6 abonamente cumparate, unul este gratuit). Copiii de pana la 9 ani (inclusiv) se bucura de intrare libera in toate zonele festivalului, insotiti de adulti.

Despre spatiu: 
Gradina Uranus, care gazduieste faimosul turn de apa proiectat de Anghel Saligny, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Bucuresti, este unul dintre putinele spatii care au supravietuit din vechiul cartier Uranus, demolat in vremea dictaturii comuniste pentru construirea Casei Poporului. Balkanik Festival se intoarce acasa, in aceasta mare gradina din centrul Bucurestiului, un spatiu magic care a gazduit 7 editii pana acum. 
Strada Uranus (pe tronsonul dintre Str. Sabinelor si Piata de Flori George Cosbuc) va fi inchisa pentru masini pe 8,9 si 10 septembrie, intre orele 06:00 si 00:00.

Despre festival:
Dupa ce a primit recunoastere internationala ca fiind unul dintre cele  mai vibrante si autentice festivaluri de world music din Europa, Balkanik Festival isi continua misiunea de a reuni la Bucuresti Occidentul si Orientul, invitand o selectie de artisti cunoscuti si emergenti de muzica traditionala reinterpretata si fuzionata. Astfel, sunetele traditionale ale diferitelor culturi reprezentate in cadrul festivalului isi gasesc forme noi de manifestare, prin jazz, rock sau arhitecturi electronice. 

Fueled by OSCAR: Balkanik Festival si OSCAR Downstream colaboreaza in 2023 pentru a aduce bucurie atat participantilor la festival, cat si copiilor din comunitati defavorizate. La barul din Gradina Uranus, festivalierii pot comanda doua cocktail-uri OSCAR Downstream, non-alcoolice, iar profitul obtinut din vanzarea acestora va fi donat catre DGASPC Sector 5, pentru achizitionarea de rechizite necesare copiilor din familii fara posibilitati.

Iar in perioada evenimentului, participantii la festival pot participa la Tombola Balkanik Festival x OSCAR Downstream x Cocktail Holidays, postand fotografii din Gradina Uranus, pentru sansa de a castiga un card de carburant in valoare de 500 lei si o vacanta de 6 nopti la Predeal. Detalii pe paginile de social media ale festivalului.

Website: balkanikfestival.ro
Eveniment Facebook: fb.me/e/1gureq0sQ 
Instagram: www.instagram.com/balkanik_festival
Video Manifest Balkanik: www.youtube.com/watch?v=P2wzay2ZxLY  

Balkanik Festival este organizat de Asociatia Culturala Metropolis si The Fresh, co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti acasa 2023”, cu sprijinul OSCAR Downstream, al Uniunii Armenilor din Romania, Institutului Cultural Roman, Institutului Francez, Institutului Polonez, Institutului Italian de Cultura Bucuresti, Coca-Cola, Aperol, Epson

„Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar poziţia oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sau ARCUB.”

Parteneri media: Pro TV, Radio Guerrilla, Vice, IQads, Zile si Nopti, Carturesti, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, life.ro, Revista Golan, Bookhub, Semne Bune, Capital Cultural, Happ.ro, Spotmedia, Infomusic, Best Music, Festivalism, mahmur.info, Traieste Muzica, Nine O’Clock, Romania Journal, Utopia Balcanica, Munteanu.