Aventura clasica contemporana desfasurata la Iasi: Classix Festival a incheiat cea de-a treia editie

In perioada 13 – 19 februarie 2022 la Iasi a avut loc cea de-a treia editie a Classix Festival, un demers organizat de Asociatia Industrii Creative si Showberry.

Peste 60 de artisti din 13 tari au fost prezenti in cadrul celor 8 concerte care au alcatuit programul festivalului, alaturi de 7 proiectii de film, un vernisaj, o expozitie, o dezbatere, o prelegere si 10 masterclass-uri.

Festivalul s-a desfasurat in format hibrid: cu participare fizica conform reglementarilor in vigoare (30% din capacitatea salilor), insumand o prezenta de 1.500 de persoane prezente la cele 8 concerte si cu oferirea posibilitatii de a urmari difuzarea live a evenimentelor. Peste 70.000 de persoane au urmarit transmisiunile online, iar acestea mai pot fi vizionate pe pagina de Facebook a festivalului pana pe data de 31 martie 2022.

„Am fost incantati sa contribuim la Festivalul Classix de anul acesta. A fost un adevarat privilegiu sa avem sansa de a prezenta publicului din Romania mult apreciatul cvintet danezo-roman «V Coloris», care reprezinta atat o marturie puternica a bogatului nostru patrimoniu muzical, cat si un exemplu dinamic al creativitatii ce caracterizeaza colaborarea culturala dintre tarile noastre.”, a mentionat dl. Søren Jensen, Ambasador al Regatului Danemarcei in Romania.

Concertele Classix au adus publicului o suita de premiere in sfera auditiilor, iar programul lor a inglobat si compozitii contemporane: Sofia Gubaidulina: Cvartetul de Coarde nr. 4 (1994), Marcus Paus: Sonata pentru vioara si pian (2020), Edvard Grieg / stefan Diaconu: Suita Lirica (2021), Doina Rotaru: Lumina (2021). Slávka Vernerová-Pěchočová, pianista ceha invitata in cadrul festivalului, mentioneaza: „un festival grozav, cu o organizare perfecta. O productie puternica … si cel mai important – muzicieni deosebiti si dispusi sa lucreze la cote maxime”.

Experienta sincretica a concertelor a fost augmentata de contributia creativa a artistilor vizuali: Daniel Mancas (design de lumini si concept) si a video proiectiilor realizate de: Andrei Cozlac, Silviu Apostol Luda, Marian Mina Mihai si Radu Martin.

Sustinerea tinerilor artisti a continuat si in acest an, prin Classix in Art, cu sprijinul partenerului principal al festivalului, Kaufland Romania. Aceasta componenta a cuprins 10 masterclass-uri unde au participat 56 de tineri muzicieni din toata tara, iar acestia au avut ocazia sa-si perfectioneze tehnicile de interpretare, ghidati de artistii si profesionistii invitati. Tot la aceasta editie, in cadrul conferintei de presa de la inceputul evenimentului, Roxana Patricia Butucel, director general Classix Festival, in prezenta Anna Katharina Scheidereiter – CSR Manager Kaufland Romania si Moldova, a anuntat si call-ul pentru bursele de sustinere a artistilor independenti, in valoare de 5.000 de euro, din perioada 1 martie 2022 – 31 martie 2022.

Seria Classix in Focus a adus in program: expozitia de ilustratii „Eroinele” si un vernisaj organizat alaturi de Centrul Ceh Bucuresti; o serie de 7 proiectii ale documentarului #newTogether realizat de Forumul Cultural Austriac; o prelegere pe tema femeilor compozitor din secolele 20 si 21 sustinuta de Astrid Kvalbein, rector al Academiei Norvegiene de Muzica; o dezbatere pe tema feminismului in muzica clasica, sustinuta de Cristian Lupes (dirijor si managerul Filarmonicii de Stat Sibiu), Astrid Kvalbein (rector Academia Norvegiana de Muzica), Valentina Sandu-Dediu (profesor, muzicolog, pianista) si moderata de Dragos Cantea (pianist concertist si Director Artistic al Classix Festival).

Ioana Brailescu, manager proiect in cadrul Centrului Ceh Bucuresti, relateaza: „M-am simtit mai bine ca oricand la Iasi la festivalul Classix, unde am fost intampinata de o echipa tanara, energica si entuziasta, pasionata de muzica clasica, dar si de prezentul in continua schimbare. M-am bucurat sa aud in introducerea concertului ca muzica clasica nu este o arta a elitelor si sa vad multe persoane tinere in public. Cu ocazia festivalului, am deschis la Casa Muzeelor expozitia Eroinele, care prezinta femei cehe si romance care au schimbat lumea. Expozitia poate fi vizitata pana pe 16 martie”.

In activitatile propuse de festival s-a aflat si un tur ghidat al orasului, organizat de Asociatia Iasi Travel in data de 19 februarie. Acesta a explorat traditia muzicala a Iasului purtata prin obiectivele care au gazduit concertele si activitatile Classix 2022.

Organizatori: Asociatia Industrii Creative, Showberry

Partener principal: Kaufland Romania

Parteneri diplomatici: Ambasada Regala a Danemarcei la Bucuresti, Ambasada Regatului Norvegiei in Romania

Parteneri culturali: Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Centrul Cultural German Iasi, Institutul Francez Iasi, Centrul Ceh

Parteneri strategici: Filarmonica de Stat „Moldova”, Snyk Denmark, The Norwegian-Romanian Chamber of Commerce, Academia Norvegiana de Muzica, DAC Music Performance

Parteneri institutionali: Episcopia Romano-Catolica Iasi, Complexul Muzeal National „Moldova”, Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” Iasi, Casa de Cultura a Studentilor Iasi, Biblioteca Central Universitara „Mihai Eminescu” Iasi, Opera Nationala Iasi, Muzeul Literaturii Romane Iasi

Sponsor: Basware

Parteneri de promovare: Printco, WINK Public Multimedia, Ippu

Parteneri de ospitalitate: Volvo Nordic Cars, Cuptorul Moldovencei, Glazurai, GRAMMA, Vitamin Aqua, Bere Nemteana, Hotel Unirea, Iasi.Travel, Time Out

Parteneri de vestimentatie: Chotronette, Seroussi

Parteneri media: TVR Iasi, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Iasi, VivaFM, Ziarul de Iasi, Info Moldova, IQAds, Romania Journal, AGERPRES, Hotnews, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultura, Observator Cultural, Liternet, Zile si Nopti, CVLTARTES, Revista Fashion Premium Magazine, Carturesti, Revista Timpul

***

Asociatia Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld si Classix din Iasi, avand drept scop revitalizarea culturala a orasului, angrenarea comunitatilor creative si implicarea in viata civila a societatii prin actiuni care promoveaza spiritul proactiv, contributiv si participativ.

Showberry, membru AROC (Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale), este un startup castigator al programului „Investeste in oameni!”. Din 2015 dezvolta proiecte culturale si creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice si evenimente tematice din regiunea de nord-est a Romaniei. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld iar din 2020 a Classix Festival, alaturi de Asociatia Industrii Creative.

Website: www.classixfestival.ro 
Facebook: www.facebook.com/classixFestival
Instagram: www.instagram.com/classixfestival 
Youtube: shorturl.at/louFW