Blue Noise canta a capella la Piano Heroes, eveniment caritabil in sprijinul Asociatiei Piano Therapy

Asociaţia Piano Therapy organizează, pe 15 noiembrie, evenimentul caritabil “Piano Heroes”, respectiv o licitație caritabilă și concert live susținut de trupa Blue Noise. Prin organizarea acestui eveniment caritabil se urmărește strângerea de fonduri pentru a înlesni activitatea Asociației, ce-a oferit, de-a lungul timpului, acces la terapie prin metoda Piano Therapy, pentru peste 200 de copii diagnosticați cu autism. Proiectul pentru care se strâng fonduri ,,Întâlniri muzicale” a luat naștere din dificultatea copiilor cu autism de a socializa și de a se adapta mediului social.

Organizat pe 15 noiembrie, începând cu ora 18, la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, evenimentul Piano Heroes este o invitație la solidaritate și generozitate faţă de copiii cu autism şi familiile lor. La nivel global, aproximativ 1 copil din 36 este diagnosticat cu tulburare de spectru autist [1]. Tulburarea de spectru autist, TSA, este caracterizată de prezența dificultăților în comunicare și în susținerea interacțiunilor sociale, cât și prin comportamente și interese stereotipe, repetitive [Smith, 2020].

”Piano Therapy este o metodă terapeutică complementară, dedicată copiilor diagnosticați cu autism, care are ca scop dezvoltarea motricității, a limbajului, atenției și îmbunătățirea comportamentului, cu ajutorul pianului. Această metodă folosește tehnici din analiza comportamentală aplicată și este adaptată nevoilor fiecărui copil. Spre deosebire de cursurile de pian, unde obiectivul participanților este de a-și însuși cât mai multe cunoștințe și de a face performanță, la orele de piano therapy scopul este ca cei mici să își îmbunătățească limbajul, abilitățile de mișcare, atenția. In 2022 am reușit sa publicăm primul studiu care validează Metoda Piano Therapy pentru copiii diagnosticați cu autism, in Elsevier, cel mai mare portal de articole științifice din lume. Pianul este un prieten care îi ajută și îi motivează. Iar prin programul „Întâlniri muzicale”, ne dorim ca ei să își dezvolte abilitățile de socializare, să își exprime emoțiile, să se manifeste liber într-un grup, să aibă un feedback pozitiv de relaționare, și să se familiarizeze cu muzica și instrumente muzicale, care au rolul de a le menține atenția și motivația active”, precizează Tatiana Dănciulescu, președinta Asociației Piano Therapy.

Blue Noise se alătura cauzei Piano Therapy
Strângerea de fonduri în sprijinul Asociației Piano Therapy include o licitație caritabilă ce se va desfășura, în perioada 1-14 noiembrie, pe pagina de facebook a asociației, licitație ce se va încheia în cadrul evenimentului din 15 noiembrie. Licitația caritabilă va fi urmată de un concert susținut de bine cunoscuta trupă de muzică a capella unică pe piața românească, Blue Noise.

Oricine poate participa la acest eveniment contribuind cu o donație recomandată în valoare de 150 lei, în contul asociației Piano Therapy, respectiv RO56BACX0000001408168000- Unicredit Bank. La eveniment sunt așteptate 100 de persoane.

Acestei cauze s-a alăturat Ingineri Asociați Construct, în calitate de sponsor, dar și companii private, cât și persoane fizice, care sprijină strângerea de fonduri, prin oferirea de produse ori servicii în cadrul licitației caritabile, cum ar fi: Patlageanu&Partners, Talent Reserve, Aida Ivan – Living Psychology, Indart, Estetiq Medical Center, Red Angus Steakhouse, Transylvanian INN, Oksana Rusu, Urban Mom Studio, Nicoleta Ababei, Complice.ro, Andreea Diana Harhata-Life&Business Coach, Arthur Murray, ZackePR, Bon Bijou și alții. Evenimentul va fi moderat de Alexandra Revnic și imortalizat foto-video de Bogdan Popa și Tudor Fodoreanu.

Singurul centru din România calificat să ofere ședințe de terapie prin pian
Asociația Piano Therapy este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2016 cu scopul sprijinirii copiilor diagnosticați cu autism, oferindu-le ședințe de piano therapy. Metoda Piano Therapy a fost fondată și validată științific în colaborare cu Universitatea din Geneva, de către Tatiana Dănciulescu și a fost înscrisă la OSIM în anul 2014, iar Asociația Piano Therapy este singurul centru calificat din România să ofere astfel de ședințe.

Metoda Piano Therapy este o metodă creată special pentru copiii cu autism, cu scopul dezvoltării abilităților motrice, limbajului și atenției, prin expunerea activă la instrument. Aceasta este o metodă complementară, nu alternativă, care aduce un plus în dezvoltarea integrativă a copiilor. Ședințele se desfășoară sub îndrumarea unui terapeut format în metoda Piano Therapy, în ritmul și modul propriu de învățare al fiecărui copil. Mediul de lucru este preponderent senzorial, fiind adaptat la nevoile copiilor.

[1] Conform Centers for Desease Control and Prevention / March 2023