Bucharest Photofest, in plina desfasurare - expozitii, workshop-uri, concerte si proiectii de film, pana pe 9 octombrie

Pe 1 octombrie s-a dat startul celei de-a saptea editii a Bucharest Photofest, festivalul international de fotografie al capitalei ce propune publicului, in cele 9 zile dedicate fotografiei si educatiei vizuale, peste 25 de evenimente grupate intr-o tema – Trust / incredere.

Pana pe 9 octombrie, vizitatorii Bucharest Photofest se vor bucura de expozitii, proiectii de film, showcases, discutii si dezbateri, ateliere practice si concerte live, alaturi de invitati speciali din Indonezia, UK, SUA, Grecia, Islanda, Japonia, Ungaria, Italia si nu numai. Toate evenimentele din programul disponibil pe bucharestphotofest.ro sunt cu intrare libera pentru public.

Bucharest Photofest este un festival-platforma care isi propune sa transforme fotografia intr-un instrument de educatie vizuala si sa faciliteze accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale si relevante repere din fotografia autohtona si internationala, inclusiv prin expozitiile prezentate in cadrul festivalului. Pana pe 9 octombrie se vor mai vedea Rewired, povestea reconectarii cu natura si cu sinele a Feliciei Simion, care va fi vernisata pe 5 octombrie la DESCHIS Gastrobar si va putea fi vazuta pana pe 31 octombrie, Emotions, expozitia de fotografie de natura a lui Rares Besliu, al carei vernisaj va avea loc pe 6 octombrie, in sala Acvariu a Muzeului National al taranului Roman si Multiplu sens, expozitia colectiva a studentilor Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, deschisa pe 7 octombrie la Insula UNATC in prezenta studentilor si a profesorilor Cornel Lazia si Ronella Sezonov.

Pana pe 9 octombrie, in sala Media a Muzeului National al Taranului Roman se va mai putea vizita si expozitia Greece’s Dirty Secret, proiectul in care fotografa Anna Pantelia din Grecia prezinta viata muncitorilor care mor prematur in fiecare an din cauza poluarii cauzate de exploatarea carbunelui din Ptolemaida, regiunea Macedonia de Vest din Grecia si pana pe 31 octombrie, la libraria Carturesti Carusel, documentarea asupra impactului inundatiilor din arhipelagul indonezian datorate incalzirii globale The land of the sea a fotografei Irene Barlian și seria de portrete Dispatches from Malawi in care fotograful japonez Danilo Arenas a surprins localnici care se folosesc de arta si de creativitate pentru a se angrena in probleme sociale si politice vitale.

De asemenea, o serie de fotografi vor sustine showcase-uri: Radu Diaconescu, despre aventurile ce s-au desfasurat de-a lungul unei decade prin unele din cele mai salbatice si mai spectaculoase locuri accesibile pe doua roti, de la Alpi la Tien Shan, de la Himalaya la Anzi, de la Maroc la plaiurile mioritice, pe 5 octombrie, Alin Anghelovici, un calator care este fotograf si un fotograf care este calator, despre fotografia de calatorie si echipamentul pe care il foloseste, pe 6 octombrie si pe 9 octombrie Adrian si Roxana Carmaciu, cu povesti despre calatoria in familie documentate foto.

Pe 5 octombrie, de la ora 20:00, se vor putea vedea Forever Yours, realizat de scriitorul, fotograful in tehnica analog si cineastul egiptean Martin Elia, si Picture Stories ( r. Rob West), un lungmetraj documentar ce exploreaza noua abordare a portretizarii vietii britanice realizata de revista Picture Post in anii ‘50, prin ochii unora dintre cei mai importanti fotografi documentaristi si stradali din Marea Britanie si prin interviuri de arhiva cu fotografi, scriitori si editori ai revistei.

Weekendul aduce si doua workshop-uri, pe 8 octombrie un atelier despre videografie, De la text la video, sustinut de Razvan Ionita, ce prezinta procesul de la prima idee si pana la realizare, concept, tehnica, productie si postproductie, iar Miluta Flueras va vorbi pe 9 octombrie despre utilizarea obiectivelor Sony in fotografia arhitecturala si de design interior.

Tot in weekend vor avea loc si concertele din cadrul Bucharest Photofest, astfel: pe 8 octombrie Argentinian Soul al lui José Almar iar pe 9 octombrie Sweet Amnesia al Cristinei Lupu. Ambele concerte vor avea loc la Victor’s Secret (str. Maria Rosetti nr. 21) iar intrarea este libera pe baza de rezervare la www.bucharestphotofest.ro/rsvp.

„Fotografia este un instrument extraordinar de comunicare, este modul nostru prin care vedem lumea din jurul nostru. La fiecare editie de festival ne propunem sa construim o punte reala intre artisti si public iar, prin oferirea unor subiecte de interes si extrem de actuale si prin expunerea unor proiecte sau teme, credem ca fotografia in contextul Bucharest Photofest ajunge la incidenta potentialului maxim, acela de mijloc de educatie vizuala. Va invitam, asadar, pe toti sa faceti parte din aceasta poveste vizuala.” a declarat Ionut Trandafirescu, directorul Bucharest Photofest.

Bucharest Photofest isi propune sa fie cel mai important festival de fotografie din Romania, ce transforma fotografia intr-un instrument de educatie vizuala si şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtona şi internaţionala. Dincolo de faptul ca este un proiect cultural prezentat intr-un concept coerent articulat, fotografia devine in contextul Bucharest Photofest şi pretext pentru dezbaterea unor teme importante ale actualitaţii socio-politice şi cultural-umane, astfel, fotografia devenind un instrument de educaţie vizuala.

Un proiect Alternative-Culture.com.

Programul complet pe: www.bucharestphotofest.ro sau www.fb.com/bucharestphotofest

Placut de Radio Guerrilla
Parteneri: SONY Romania, Wet Hard Seltzer, AQUA Carpatica, Domeniile Samburesti, Pepsi Max, Lay’s, Bere Times New Roman, Deschis Gastrobar, Carturesti, Victor’s Secret, Nabulsi Soap, Filos Publishing House, European Printers
Partener video: Panasonic Romania
Parteneri culturali: Salvati Copiii Romania, UNHCR Romania, Institutul Italian de Cultura, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, Consulatul Onorific al Islandei la Bucuresti, Ambasada Suediei la Bucuresti, British Council, Muzeul National al taranului Roman, One World Romania

Parteneri media: UTV, AGERPRES, Pressone, Zile si Nopti, IQads, LIFE.ro, The Institute, Observator Cultural, Curatorial, Igloo, Zeppelin, Modernism, Liternet, Revista Golan, Spotmedia, 9AM, B365.ro, PRwave, Happ.ro, Goingout.ro, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, CriticEyez, Munteanu.