Capsuna, Ingredientul Secret al Electrolux in luna iunie

Capsuna este ingredientul secret al lunii iunie de pe platforma Electrolux The Secret Ingredient. Cu o istorie de peste 2.200 de ani, capsunii s-au gasit inca din cele mai vechi timpuri atat pe continentul european, cat si pe cel american. Atat planta de capsun, cat si fructele sale, capsunele, au efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv reminalizant si de reducere a colesterolului, fiind deseori cultivata si folosita si in scop terapeutic, in afara celui culinar.

Pe platforma The Secret Ingredient, Electrolux propune in fiecare luna un ingredient secret, insotit de trucuri profesionale pentru a-l integra usor si simplu in retetele realizate chiar in bucataria proprie. Astfel, Electrolux aduce excelenta in bucatarie nu doar prin tehnologie de top, ci si prin informatiile si sugestiile care dezvolta creativitatea culinara. Pe platforma pot fi gasite informatii despre istoria, valorile nutritive, retete si idei de folosire a ingredientului secret al lunii in meniul de zi cu zi. Toate aceste sfaturi si secrete culinare sunt oferite de Electrolux in parteneriat cu Chefi profesionisti.

Capsuna – istorie si traditii

Primii capsuni de gradina au fost cultivati in Franta, la finalul secolului al XVIII-lea. Cu toate acestea, specii salbatice de capsuni au fost crescute inca din cele mai vechi timpuri, fiind mentionate in literatura de specialitate din Roma Antica. In acea vreme, capsunele erau folosite pentru tratarea melancoliei, lesinului, inflamatiilor, febrei, infectiilor, mirosului neplacut si a multor altor afectiuni.

Incepand cu 1300, francezii au inceput sa le foloseasca in scop decorativ, existand dovezi ca Charles al V-lea, regele Frantei intre 1364 si 1380 avea peste 1.200 de capsuni in gradina regala de la Luvru.

In scurt timp, popularitatea acestora a crescut, fiind utilizate atat in medicina, cat si in gastronomie, ritualuri de infrumusetare si multe altele. De exemplu, in Franta, capsunele erau folosite drept afrodisiac, o supa de capsune subtiata cu smantana, planta limba mielului si zahar fiind servita tinerilor casatoriti. De asemenea, in anumite zone ale Bavariei, persoanele din zonele rurale leaga cosuri cu capsune de coarnele vitelor, drept jertfa pentru elfi.

Capsunele – beneficii

In scop terapeutic sunt folosite atat frunzele, cat si rizomul si fructele capsunului. Planta si fructele sunt bogate in vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, elagic si pantotenic, proteine, saruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, proteine si zaharuri.

Astfel, capsunele sunt recomandate pentru tratarea reumatismului, afectiunilor renale, gutei, constipatiei, hipertensiunii arterioale, tulburarilor hepato-biliare, eczemelor, insomniilor, acneei, obezitatii si a multor altor afectiuni.

Acestea pot fi consumate atat proaspete, cat si uscate, murate, in compot, gem sau dulceata. De asemenea, poti fi depozitate proaspete pentru cateva zile in frigider, sau pot fi congelate pentru aproximativ 7 – 9 luni.

Cuisine

Paste integrale cu sos de rosii si capsune

O reteta propusa de Anca Lungu, food blogger

Ingrediente (2 portii):

250 g paste integrale uscate
3 linguri de ulei de masline extravirgin
200 de capsune proaspete
1 lingurita de otet balsamic
100 g de piure de rosii
Cateva fire de busuioc proaspat
Sare de mare
Piper negru proaspat rasnit

Mod de preparare:

1.    Se fierb pastele in apa cu sare de mare, conform instructiunilor de pe ambalaj. Acestea trebuie verificate astfel incat sa fie al dente.
2.    Se curata si se taie in doua capsunele.
3.    Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare si se rumeneste jumatate din fructe la o temperatura medie. Se gatesc pana cand isi vor lasa sucul in tigaie.
4.    Se adauga otetul balsamic si se reduce sosul pana la jumatate.
5.    Se adauga piureul de rosii, restul de capsune si putin din apa in care au fiert pastele.
6.    Se fierbe totul pana cand se obtine un sos consistent si lipicios.
7.    Se asezoneaza cu sare si piper, se adauga pastele fierte si se garnisesc cu putin ulei de masline si frunze proaspete de busuioc.

Pentru a descoperi idei, retete si ingrediente care iti vor deschide un nou orizont al gustului, urmareste lunar Ingredientul Secret de la Electrolux.

 

 

Â