
Esti vegetarian sau vegan si vrei sa iti variezi dieta pastrand aportul necesar de vitamine, minerale si proteine?
Sau doar iti place sa experimentezi alimente noi si sanatoase, facand ocazional pauza de la carne, dar ravnind dupa consistenta si gustul acesteia? Raspunde corect acestor nevoi un fruct exotic, intrat recent pe piata romaneasca: este vorba despre jackfruit, un fruct originar din Asia. Apropo, stiai ca este cel mai mare fruct care creste intr-un copac? Greutatea lui poate varia intre 4 si 40 de kilograme.
Avand un continut echilibrat de proteine, jackfruit-ul este un aliment bogat in nutrienti si vitamine, a carui consistenta – odata gatit – duce cu gandul la carne. Spre deosebire de alte fructe, il poti consuma necopt, copt, crud sau gatit, in diferite combinatii care sa aduca bucurie papilelor tale gustative. Daca il prepari impreuna cu alte alimente si il condimentezi, obtii retete incredibil de delicioase.
Iata si alte informatii utile despre beneficiile acestui fruct:
– are o aroma dulce si fructata. Gustul este asociat cu o combinatie de ananas, mango, para si banana.
– contine cate putin din fiecare vitamina si mineral de care ai nevoie, precum si o cantitate insemnata de fibre si proteine.
– datorita continutului de potasiu, fibre si antioxidanti, reduce riscul bolilor cardiace, previne constipatia si mentine sanatatea intestinelor.
– semintele fructului sunt bogate în tiamina si riboflavina, compusi care dau energie si ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, pielii si a parului. In plus ofera mici cantitati de minerale precum zinc, fier, calciu, cupru, potasiu si magneziu.
– nu ingrasa, are doar 94 calorii la 100g de fruct.
In Romania, jackfruit-ul este greu de gasit in varianta cruda, insa, daca vrei sa-l incerci si sa te bucuri de proprietatile lui in orice perioada a anului, iti recomandam o varianta sigura: Jackfruit bio Jacky F. la conserva de la GoVeggie.ro
Iar daca ai nevoie de o sugestie de reteta, te ajutam noi cu una… picanta si delicioasa!
Tocanita picanta cu jackfruit
Ingrediente:
– 1 lingura de ulei vegetal
– 1 ceapa rosie tocata marunt
– 1 lingurita de scortisoara
– 1 lingurita de seminte de chimen
– 2 lingurite de paprika
– 2 lingurite de sos Tabasco (picant)
– 1 lingura de otet mere
– 4 linguri sos barbecue
– 1 conserva de 200g cu rosii cuburi
– 2 conserve a cate 400g de Jackfruit bio Jacky F. in apa sarata
Mod de preparare:
– Incalzeste uleiul intr-o tigaie si caleste ceapa pana cand se inmoaie
– Adauga scortisoara, chimenul si boiaua de ardei, apoi gateste-le impreuna inca 2-3 minute. Toarna sosul Tabasco, otetul si sosul de barbecue si amesteca bine inainte sa adaugi rosiile, bucatile de jackfruit si 200 ml apa.
– Acopera tigaia si lasa amestecul sa fiarba, amestecând la fiecare 5-10 minute, pentru a ajuta la desfacerea in fasii a bucatilor de jackfruit. Dupa aceea, ia capacul si lasa compozitia la clocot inca 10 minute.
– Ia o furculita si verifica daca toate fructele sunt desfacute in fasii. Daca tocanita nu este destul de inchegata, adauga inca o lingura de sos barbecue.
Iar daca nu esti adeptul mancarurilor picante, gasesti aici reteta de sendvis cu jackfruit si avocado.