Cate poti face cu un ton dibace

Daca exista un tip de carne, care poate fi consumat cu usurinta indiferent de sezon, acela este pestele.

In plus, exista anumite soiuri de peste cu care nu dai gres, unul dintre acestea fiind tonul. Cand vrei sa te duci cu gandul la plajele mediteraneene, iti prepari din ton o salata delicioasa, care are nevoie de putine ingrediente suplimentare (salata verde, porumb). Cand esti in pana de idei si vrei niste paste consistente, adaugi in sosul clasic de rosii tot o conserva de ton. Iar cand ai fiert niste orez si abia apoi ti-ai dat seama ca nu ai cu ce sa il combini, o portie de ton te salveaza.

Conserva de ton e o sursa de proteine, grasimi Omega-3, seleniu, vitamina D, vitamina B si alti nutrienti.

1.Iti mentine inima sanatoasa
O inima sanatoasa este o inima hranita corespunzator, nu-i asa? Procentul ridicat de acizi grasi Omega-3 din carnea de ton aduce echilibru in vasele de sange, reducand colesterolul din artere. Colesterolul scazut influenteaza pozitiv fluxul sanguin, ceea ce ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii.

2.Iti imbunatateste sistemul imunitar
Carnea de ton este bogata in mangan, zinc, vitamina C si seleniu – antioxidanti cunoscuti drept stimulatori majori ai sistemului imunitar. Acestia lupta impotriva radicalilor liberi, respectiv produsii secundari ai metabolismului la nivel celular, care pot provoaca boli grave.

3.Iti stimuleaza circulatia
Sistemul cardiovascular incetineste cand introduci prea multe grasimi in organism, mai exact atunci cand ai obiceiuri alimentare nesanatoase si celulele incep sa degenereze. Consumul ridicat de fier si vitamina B ajuta celulele sanguine.

4.Ajuta in combaterea depresiei
Acesta este rezultatul unei cercetari stiintifice asupra grupurilor de persoane care sufereau de depresie, in care subiectii au fost impartiti in trei grupe: grupul placebo (pastile fara efect), grupul Prozac (medicament anti-depresiv) si grupul “ton” (consumat de mai multe ori pe saptamana). Rezultatul a fost ca grupul “ton” a avut cea mai buna rata de scadere a nivelului de stres!

Dar hai sa vedem si cateva retete recomandate de Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka Romania, pe care le poti face in cativa pasi simpli:

1.Sandvis cu salata, avocado si ton
Ingrediente: 1 conserva Eva ton bucati in ulei de masline, 1/2 avocado, 1/2 telina, ¼ ceapa rosie, 2 lingurite de suc de lamaie, o lingurita de coaja de lamaie rasa, patrunjel, sare, piper. Aseaza toate ingredientele intr-un bol. Amesteca-le cu o furculita pana cand ingredientele sunt bine mixate. Mai adauga, dupa gust, ulei, sare si piper si consuma pasta astfel creata intre 2 felii de paine integrala.

2. Salata asiatica cu ton
Ai nevoie de: o conserva Eva ton in suc propriu, 3-4 ridichi, 1 morcov taiat fasii, 1 catel de usturoi zdrobit, 1 lingurita de ghimbir maruntit, cativa fulgi de chilli (in functie de cat de picant poti manca), 2 lingurite de ulei de masline, 1 lingurita de ulei de susan, 3 lingurite de otet de orez, 2 lingurite de coriandru maruntit, 1 ceapa verde maruntita, sare si piper dupa gust. Amesteca usor tonul scurs de suc propriu, ridichile, fasiile de morcov, usturoiul, ghimbirul, chilli-ul, uleiurile si otetul de orez intr-un castron mare. Adauga sare si piper dupa gust. Baga amestecul la frigider, pana cand il consumi. Iar cand il servesti, adauga ceapa verde si coriandrul. Si pentru o experienta completa, adauga paste chinezesti (noodles) fierte.

3. Zacusca cu ton
Aceasta este o metoda de compromis pentru cei carora le place zacusca de peste, insa nu au timp sa o prepare. Trebuie doar sa achizitioneze un borcan de zacusca proaspata din legume si sa adauge continutul unei conserve Eva ton bucati in ulei vegetal. Simplu, nu? Gust de toamna cu aroma de peste direct in farfurie, in orice sezon.

Nu ignora efectele pozitive pe care le produce pestele in organismul tau si profita de beneficiile tonului chiar si atunci cand nu ai mult timp pentru gatit.