Cinci femei regizoare premiate la ceremonia de inchidere a Film O'Clock International Festival

Duminica, 6 martie, cea de-a doua editie a Film O’Clock International Festival s-a incheiat cu decernarea premiilor sectiunii competitionale de scurtmetraj.

Festivalul s-a desfasurat simultan in perioada 1 – 6 martie in 6 cinematografe si centre culturale selectate din ţarile de pe meridianul 25 grade longitudine estica: Lituania (Cinema Skalvija, Vilnius), Romania (Cinema Muzeul Taranului, Bucuresti), Bulgaria (Dom na kinoto, Sofia), Grecia (Studio new star art cinema, Atena), Egipt (AUC-Tahrir Cultural Center, Cairo) şi Africa de Sud (Cinema Labia, Cape Town).

Cele 12 titluri au fost selectate din aproape 100 de inscrieri de echipa curatoriala a festivalului din care au facut parte Mirona Radu (regizor, director festival Film O’Clock, Romania), Andrew Mohsen (critic de film, director al biroului artistic al Festivalului International de la Cairo) si Dian Weys (scenarist si regizor, Africa de Sud).

Membrii juriului au fost Vassilis Vafeas (regizor, Grecia), Ada Solomon (producator, Romania), Ludi Kraus (director cinematograf, Africa de Sud) si Tharaa Goubail (actrita, Egipt).

Convinsi in egala masura de calitatea tehnica si artistica a productiilor din competitie, juriul a decis sa ofere exceptional trei mentiuni speciale onorifice pentru:
– Bella de Thelyia Petraki, 24 min., hibrid, Grecia, 2020
– Once Upon a Time in the Café de Noha Adel, 16 min., ficţiune, Egipt, 2021
– Five Tiger de Nomawonga Khumalo, 11 min., ficţiune, Africa de Sud, 2020

Premiul Juriului, in valoare de 600 euro, oferit de DACIN SARA regizorului, a fost acordat Carinei Gabriela Dasoveanu pentru scurtmetrajul Love Stories on the Move (Prin oras circula scurte povesti de dragoste), 21 min., fictiune, Romania, 2021.

Motivatia juriului a fost: “Pentru un film foarte original, intens si concis, care nu numai ca este foarte bine realizat, cu o interpretare formidabila, dar care aminteste si de Caragiale in ceea ce priveste scenariul”.

„Intotdeauna mi-am dorit sa fiu actrita, dar mi-a fost teama ca oamenii ma vor vedea si ma vor judeca, asa ca am decis sa fiu persoana din spatele camerei. Dar, apoi, mi-am dat seama ca a fi regizor de film este la fel de infricosator, pentru ca oamenii se uita in interiorul tau, pentru ca asta vad pe marele ecran. Este cel mai frumos sentiment ca oamenii pot vedea ce este in interiorul meu si ca au decis ca le place ceea ce vad. si este o onoare pentru mine.”Carina Gabriela Dasoveanu, regizoarea Love Stories on the Move.

Premiul Publicului, oferit de UPFAR ARGOA, in valoare de 800 euro, a fost acordat producatorului filmului Nexting de Karina Logothetis, 11 min., ficţiune, Grecia/SUA, 2021, o parabola despre firava conexiune a relatiilor din era digitala, care a fost votat drept favorit de majoritatea spectatorilor din cele sase tari.

Proiectiile de filme de scurtmetraj au fost secondate de proiectii de filme clasice de arta din tarile participante, ce au fost urmate de discutii ale curatorilor cu invitati speciali: renumitul regizor grec Pantelis Voulgaris, regizoarea egipteana de film documentar Tahani Rached si directorul de imagine si regizorul Nicolae Margineanu. Aceste sesiuni organizate in mediul online au fost transmise simultan in toate spatiile de desfasurare ale festivalului precum si pe pagina de Facebook.

Filmul documentar Apa ca un bivol negru, selectat de organizatori pentru a reprezenta Romania in festival, va mai avea doua proiectii speciale Film O’Clock pe 21 si 28 martie la Cinema Muzeul taranului pentru studenti si pentru seniori.

Suplimentar proiectiilor si sesiunilor de intrebari si raspunsuri, Film O’Clock International Festival a organizat in mediul online doua paneluri dedicate patrimoniului si oportunitatilor de colaborare intre festivaluri din tarile aflate pe meridianul 25 grade longitudine estica, precum si un masterclass pe tema jurnalismului de film cu Davide Abbatescianni, la care au raspuns peste 50 profesionisti din domeniu, din tarile participante.

Festivalul este un eveniment anual, competitiv si nespecializat, iar cea de-a doua editie a festivalului a fost organizata si produsa de Creatrix Fama si Fundatia ABI.

Evenimentul a fost sustinut de DACIN SARA, UCIN si UPFAR ARGOA.

Parteneri: Lithuanian Film Centre, Greek Film Centre, Muzeul National al Taranului Roman, Cinema Muzeul Taranului, Skalvija Cinema, Dom na kinoto, Labia Theatre, AUC – Tahrir Cultural Center, Studio new star art cinema, Asociatia Culturala Romano-Elena Arta si Cultura Athens, Ambasada Republicii Elene in Romania, Ambasada Lituaniei in Romania, Ambasada Bulgariei in Romania

Parteneri media: Radio Guerrilla, Hotnews, Agerpres, Zile si Nopti, Cinemap, Carturesti, Iqads, Films in Frame, Cinemagia, life.ro, Observatorul Cultural, Spotmedia, Romania Journal, Suplimentul de Cultura, Liternet, b365.ro, Film Menu, Aarc – All about Romanian Cinema, filme-carti.ro, MovieNews, PRwave, The Institute, Modern Times Review, Cinemaraton, Cineuropa.