Ciorba cu Vegeta dreasa daca vrei sa-i fii mireasa!

Este stabilit: Valentinul e amator de dulciuri si dulcegarii, de ciocolata si ursuleti de plus.

Asa a venit el de la import, cu recuzita lui cu tot. Bine ca noi romanii suntem firi mai practice si dragostea noastra are alte standarde, fara a pierde insa mare lucru din romantism. Noi il avem pe veselul si tanarul Dragobete, fiul babei Dochia cel chipes si iubaret, un fel de Casanova mioritic, neintrecut seducator al fetelor ce-i ies in cale. Asa zice legenda…

In seara zilei de 23 februarie, in ajun de Dragobete – sarbatoarea iubirii la romani – in unele zone ale tarii, fetele nemaritate care vor sa-si afle ursitul pun busuioc sfintit sub perna pentru a-l visa. Cele care l-au intalnit deja, tot in aceasta zi se logodesc, tinerii jurandu-si unul celuilalt credinta si iubire. Ei, dar maritatul asta nu era asa de simplu nici macar atunci cand Dragobetele „tragea sforile”. O fi ea dragostea oarba, cum se zice, dar nu asa de oarba incat flacaii sa-si fi luat neveste fete oachese, dar nepricepute in ale gospodariei…

Zice-se ca pentru a face dovada ca era buna de maritat, fata trebuia sa treaca o proba in fata viitoarei soacre. Si nu orice proba, ci una in bucatarie, de gatit, pentru a fi sigura ca flacaul ii va fi hranit de nevasta cel putin la fel de bine cum a fost hranit de ea. In unele regiuni ale tarii, tanara trebuia sa-si dovedeasca priceperea invartind si fierband atat cat trebuie o mamaliga mare ca o luna plina. Nici prea moale si nici prea tare, nici prea sarata si nici fada. In alte zone insa testul suprem era o zeama de gaina, grasa si gustoasa, care sa incalzeasca si sature burta celui venit de la muncile campului sau de la pascutul oilor.

Ei, n-o mai fi acum gatitul ciorbei piedica pentru maritis, dar nici rau nu-i sa stii cum sa-i intri barbatului mai abitir la inima, aratandu-te priceputa. Si chiar daca „zeama” nu pare lucru complicat, are si ea secretele ei. Numai incearca sa faci reteta noastra si-apoi sa ne zici ce-a spus Dragobetele tau dupa ce a inghitit cu pofta si ultima lingura de ciorba adunata din farfuria nitel inclinata.

Ciorba de legume cu afumatura
Ai nevoie de: 3 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 1 telina mica, 4 cartofi, 2 cepe, 2 rosii, 5 catei de usturoi, 1 ardei gras verde si 1 ardei rosu, 400 g de afumatura (carnati afumati si kaiser), patrunjel verde, cimbru uscat, 3-4 linguri de Vegeta Natur adaos universal pentru mancaruri.

Cum se prepara
Curata, spala si toaca marunt morcovii, radacina de patrunjel si telina si pune la fiert in cam trei litri de apa. Curata ceapa si usturoiul, toaca marunt si pune la calit, intr-o tigaie cu putin ulei, la foc mic. Mare atentie, tine-le pe foc cat sa se inmoaie putin si ai grija sa nu se arda pentru ca devin amare. Adauga si ardeii taiati cubulete, continuand sa amesteci. Dupa cateva minute este randul rosiilor taiate si ele in cuburi. Lasa toate aceste legume in tigaie, la foc mic, pana scade putin sucul lasat de rosii.

Cand legumele puse in oala cu apa sunt pe jumatate fierte, poti adauga cartofii taiati cubulete, apoi legumele calite in tigaie si, ultimele, carnatii taiati rondele si kaiserul taiat bucatele. Verifica daca au fiert cartofii si adauga Vegeta Natur adaos universal pentru mancaruri si cimbrul. Mai lasa sa dea in cateva clocote, opreste focul si pune patrunjelul verde tocat. Gusta daca mai este nevoie de sare.