Cum a evoluat sectorul serviciilor pentru afaceri in 2023 si care sunt perspectivele de crestere in Romania

Serviciile pentru afaceri rămân unul dintre sectoarele cheie de pe piața muncii, în special pentru segmentul Search&Selection, iar Grafton Recruitment, parte a Gi Group Holding, prezintă în raportul anual ”Business Services Sector 2023” o retrospectivă a acestei zone în care România excelează, ocupând locul doi în lume, după Polonia.

Sectorul serviciilor de business include o gamă variată de domenii și roluri și se află în continuă extindere din punct de vedere al numărului de angajați. În România, peste 2% din populația activă este angrenată în acest sector care include servicii de back și front office, financiar-contabile, tech support sau customer support.

Raportul ”Business Services Sector 2023”, realizat de Grafton Investments, prezintă o analiză detaliată a sectorului serviciilor pentru afaceri din 15 state în care acesta este foarte dezvoltat: România, Polonia, Portugalia, Spania, Marea Britanie, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia, Brazilia, India și China.

Analizând în detaliu această piață ce are o valoare globală de peste un miliard de euro, specialiștii Grafton Investments au luat în considerare elemente precum mediul de afaceri, salariile minim și mediu, Produsul Intern Brut, rata de schimb față de principalele monede, rata șomajului, rata inflației, costul forței de muncă, beneficiile oferite angajaților și tendințele în ceea ce privește angajările.

În București, de exemplu, sunt 3.840 de angajați în această industrie, majoritatea activând în diverse sectoare precum cel bancar, al asigurărilor, tehnologie & telecom sau industrial, iar până la finalul anului este așteptată o creștere de până la 30% a numărului de oameni implicați în sectorul serviciilor de business.

”Sectorul serviciilor pentru afaceri este în creștere, chiar dacă economia mondială traversează o perioadă deloc benefică, pe fondul provocărilor de ordin geo-politic. România este unul dintre liderii acestei industrii și piața locală are încă suficiente avantaje în fața competitorilor pentru a susține dezvoltarea sectorului în perioada următoare. Previzionăm pentru perioada următoare o creștere a pieței cuprinsă între 10% și 30%, ceea ce subliniază atractivitatea României în ceea ce privește această industrie”, a declarat Elisabeta Moldoveanu, Business Unit Manager România.

Raportul anual ”Business Services Sector 2023”, realizat de Grafton Recruitment, a fost publicat astăzi, 18 septembrie 2023, și poate fi accesat aici.

***
Despre Gi Group Holding
Fondat în 1998 în Milano, Italia, Gi Group Holding este unul dintre liderii mondiali de servicii pentru dezvoltarea pieței muncii. Prin intermediul unui ecosistem global de personal și recrutare din care fac parte șase branduri individuale, dar complementare (Gi Group, Gi BPO, INTOO, Wyser, Grafton, Tack/TMI), grupul pune la dispoziție o gamă de oferte de 360 de grade ce generează soluții relevante și de impact. Gi Group Holding promovează o piață globală sustenabilă, fluidă și plină de bucurie pentru candidați și companii, ce reflectă nevoile în continuă schimbare de pe piața muncii. Compania are peste 6,000 de angajați și, datorită prezenței directe și a parteneriatelor strategice, este activă în peste 100 de națiuni din Europa, APAC, cele două Americi și Africa. Oferind servicii către mai mult de 20,000 de companii și generând venituri de 3,3 miliarde de euro (în 2021) Gi Group Holding este pe locul 5 în topul celor mai mari companii de personal din Europa și pe poziția a 16-a in lume (potrivit Staffing Industry Analysts). www.gigroupholding.com