Cum ne dam seama ca cei dragi au o problema cu jocurile de noroc

Jocurile de noroc sunt asociate cu distracția, cu veselia, cu amuzamentul, cu voia bună! Toate au conotații pozitive și aduc – ar trebui să aducă – celor care le experimentează doar emoții pozitive. În definitiv vizita pe o platformă de cazino presupune, înainte de toate, detașarea de la griji și stres. Cu toții căutăm o posibilitate de a ne îndepărta de cotidian și să găsim o metodă cât mai puțin toxică pentru a ne mai lipsi de griji sau probleme.

Totodată, jocurile de noroc înseamnă și posibilitatea de a-ți rotunji veniturile, dacă știi să beneficiezi de promoțiile oferite. Iar cele mai multe platforme de joc au înțeles asta și gândesc diverse strategii fie să te atragă în calitate de nou jucător, fie să te rețină dacă ai deja o vechime în domeniu. Și te poate tenta cu diverse beneficii, care mai de care mai atrăgătoare, că este vorba despre bonus de bun-venit sau de bonus cu depunere.

Însă, există și cealaltă față a monedei, atunci când jocurile de noroc nu mai sunt despre a te simți bine, când dependența se instalează și impulsul de a juca tot mai mult, de a cheltui mai mult decât se permite devin, toate, o problemă, puțin cate puțin. Posibil ca cel care este protagonistul acestei încercări nici măcar să nu-și dea seama că există o problemă, dar din exterior, o părere obiectivă valorează cu mult mai mult. Dacă ai o cunoștință care dă semne că ar avea probleme cu activitatea să în ceea ce privește jocurile de noroc, iată câteva semne care ar putea să îți confirme presupunerile.

Imposibilitatea de a se opri

Ne referim aici la un elan surprinzător de a juca mereu și mereu, tot mai mult și mai mult. Dacă o persoana nu mai are capacitatea de a-și da seama că petrece prea mult timp la gambling și gaming, dar mai ales că nu poate spune stop atunci când ar trebui, atunci acesta este un prim simptom al dependenței față de jocurile de noroc. Există și opțiunea ca tot ce ține de un cazino să se transforme într-o obsesie care cu greu poate fi controlată: se discută doar despre acest subiect, mintea îi fuge mereu doar în acea direcție și tot timpul acea persoana poate fi găsită jucând.

Minte și se ascunde

Totodată, ar putea fi varianta atunci când cel care se joacă ca un maniac pe jocurile de noroc să vrea să ascundă acest lucru, tocmai în ideea că nu vrea să se știe acest lucru, de teama de a fi criticat. Dacă cineva are o problemă în acest sens, primul instinct va fi să ascundă asta, să mintă că investește atât de mult timp în această activitate. De cele mai multe ori va apela la minciuni pentru a ascunde unele lucruri și pentru a evita să-i fie puse întrebări incomode.

Nu se mai gândește la consecințe

Un individ care nu mai face diferența dintre distracție și dependență va face pariuri fără să-i mai pese de ceea ce se poate întâmplă apoi, chiar dacă asta înseamnă să îi fie afectate relațiile personale și profesionale. Chiar dacă pierde mai mult decât își permite, că petrece mai mult timp decât ar trebui sau că investește mai multă energie decât ar fi necesar. Tot ce îl motivează este faptul că trebuie să bifeze un mare câștig, indiferent de ceea ce s-ar putea intampla.

Starea fizică deteriorată

Un alt semnal de alarmă este și faptul că apar schimbări la nivel de înfățișare. Sedentarismul sau orele nedormite pot avea efecte majore asupra cuiva care nu face decât să se joace online: semne premature de îmbătrânire, o condiție fizică precară îngrășare, cearcane, lipsa poftei de mâncare. Însă, efectele se pot vedea și la nivel psihic, pentru că apar semne precum iritabilitatea, depresia, anxietatea, neliniștea, nerăbdarea, o stare permanentă de agitație, mereu în defensivă, un temperament supărăcios, senzația de vinovăție, schimbarea constantă de atitudine și o permanentă stare de nervozitate și privare a somnului, insomnie.

Nevoia permanentă de a paria cu bani

Cu mențiunea că vorbim despre bani pe care nu îi deține. Există extrem de multe persoane care apelează la împrumuturi din diverse surse, doar de dragul de a paria. În goana de a se recupera pierderile se apelează chiar la bănci, la cămătărie, la orice poate suplimenta banii, doar în ideea că la un moment dat se va bifa acel mare premiu. Nici măcar nu mai se pune problema de câștiguri mari, cât despre a se recupera pierderile și se ajunge să nu se mai dea seama despre cât de mulți bani s-au tot investit până atunci.

Concluzie

Semnele în ceea ce privește dependența față de jocurile de noroc înseamnă mai mult decât ceea ce am descris aici, pentru că pe termen lung toate acestea și nu numai pot schimba radical viața cuiva. Este important să se monitorizeze persoana bănuită că ar avea probleme și să se intervină cu ajutor, în caz că se confirma cele bănuite. Există ajutor profesional care se poate acorda, dar pentru început o vorbă bună din partea familiei sau a prietenilor contează mai mult decât se poate anticipa. Și da, poate că la început totul se va nega sau refuza, dar jucătorii compulsivi vor fi dărâmați înainte să-și dea seama dacă nu apelează la un mic sprijin – fii alături de el sau ea pentru că nu este vorba despre un moft sau o glumă!