Despre limite si cum le depasim, in luna ianuarie la Celula de Arta

Galeria neconventionala Celula de Arta propune in prima jumatate a lunii ianuarie nu mai putin de trei expozitii in spatiile sale: pana pe 9 ianuarie se poate vedea lucrarea Ambedo a tinerei artiste Ioana Dragusin in spatiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53; acelasi spatiu va gazdui o noua expozitie colectiva, acumulare.colectie 2, curatoriata de Daniel Loagar, pana pe 30 ianuarie iar la depozitul de arta ArtSafe (Platforma UAP, Combinatul Fondului Plastic Str. Baiculesti 29, sector 1) va putea fi vizitata intre 12 – 27 ianuarie expozitia Reflexia Luminii, a lui Bogdan – George Negulescu, curatoriata de Iselin Huluba.

Ambedo se refera la experienta de a fi in viata, la transa in care sinele intim devine interconectat cu planul real. In acelasi timp, acesta impune nu doar tendinta de a reflecta, ci si de a asimila, aproape pierzandu-ti temporar propria forma si fizicalitate, devenind o parte din detaliul senzorial ce a provocat transa. Reflectia respectiva nu are o concluzie, nu este o incercare de a explica sau de a intelege, ci un act care exista doar pentru ca poate.

Termenul ambedo a aparut pentru prima oara in Dictionarul Durerilor Obscure, elaborat in jurul anului 2006, o colectie de cuvinte inventate de John Koenig al caror scop este de a numi emotii complexe care, pana atunci, nu aveau o forma lingvistica; de a umple un gol in limbaj pentru a facilita exprimarea umana. In mod similar, initial, lucrarea s-a conturat ca un efort de a articula modul in care se manifesta un sentiment pentru care nu gasisem, la momentul respectiv, termen.

Ioana Dragusin, studenta in anul I la Minerva Art Academy, in Olanda, isi defineste experientele si sentimentele prin arta. Ii place sa abordeze teme ce pun idei tipice umane sub microscop, lucrarile ei axandu-se pe introspectie. in general, revine de mai multe ori peste aceeasi lucrare cu cat aceasta evolueaza in mintea ei, realizand imagini elaborate care se dezvolta in tandem cu perceptia sa.

Despre acumulare.colectie 2, a doua serie curatoriata de Daniel Loagar la Celula de Arta, artistul spune: „Sunt un colectionar. Sau, mai pe englezeste, un hoarder. Microbul mi l-a transmis bunicul meu: cand aveam 8 ani, mi-a facut cadou colectia lui de timbre interbelice. Nu se poate spune ca au incaput pe maini bune, pentru ca le-am lipit cu aracet pe un caiet.

Mai tarziu, mi-am adunat/strans propriile colectii. De timbre, de reviste „Anticipatia” si „Jurnal SF”, de carti, camere foto pe film sau albume de arta.

In ultimii ani, o alta colectie a crescut organic in jurul meu – o colectie de arta compusa din lucrari daruite de prietenii mei artisti. Dar, spre deosebire de cele de pana acum, aceasta spune mai multe despre cum ma vad ceilalti decat despre felul cum ma percep eu.
Astfel, nu am avut nicio influenta, nu am putut controla directia. Aceasta colectie a crescut in cel mai pur spirit dadaist si va arata, probabil, eclectic. Dar asta nu inseamna ca nu este a mea si ca nu ma reprezinta.”

Artistii ale caror lucrari pot fi vazute la Celula de Arta intre 9 – 30 ianuarie sunt: Aurelia Chiru, Alexandru Calin Mihalache, Alexandru Raduta, Beaver, Bogdan Negulescu, Iuliana-Cristina Ionita, Louis Kareem Jamal, Maria Buciu, Medeea Stanescu si Norica Ioana Popescu.

Expozitia lui Bogdan-George Negulescu, Reflexia Luminii este prima colaborare a Celulei de Arta cu ArtSafe si va putea fi vizitata intre 12 -27 ianuarie.

„Totul este frecventa. Atunci cand toate frecventele luminii sunt absorbite de o suprafata, percepem negrul, iar cand acestea sunt reflectate rezulta albul. 

In completarea non-culorilor, intreg spectrul cromatic se disperseaza prin metode de reprezentare artistica, in dimensionalitati ce concentreaza atentia catre o singura culoare. De la micro la macro, de la invizibil la vizibil, conceptul artistic abordat face posibila o experienta de intelegere a culorilor.

Fiind inginer ca prima specializare, am cautat sa exprim, prin mijlocirea artei, o realitate demonstrata stiintific, si anume ca totul este energie si miscare. Pornind de la o disciplina exacta, modelez culoarea prin reprezentari abstracte. Am inceput prin a fi convins ca nimic nu e real daca nu poate fi vazut si masurat; in timp, mi-am descoperit pasiunea pentru arta, iar acest parcurs m-a condus catre o viziune mai incluziva si holistica asupra realitatii.

Infinitul capata limite doar in mintea umana; o data definit, marcat, conceptualizat, el devine finit. Acestea fiind spuse, concluzia la care am ajuns este ca limita suntem noi.”, spune artistul.

Celula de Arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei, pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje; si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creeaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creatiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de 5 ani (2017 – 2022) pe scena artei din Bucuresti, Celula de Arta a sustinut peste 140 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.

Noutatile din Celula de Arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.

Partener strategic: Casa Carol (Carol 53), Kulterra Gallery.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Spotmedia, IQads, Zile si Nopti, B365.ro, Happ.ro, Carturesti, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK.