Documentarul de calatorie My journey to Romania - Letter from Timisoara, proiectie la Bucuresti, pe 2 noiembrie

Pe 2 noiembrie, de la ora 19:00, la nJoy Garden & Club din Bucuresti (sos. Mihai Bravu nr. 223) va avea loc conferinta de presa de incheiere a proiectului, urmata de proiectia documentarului de calatorie My journey to Romania – Letter from Timisoara, in regia lui Florin Iepan.


Filmul si-a propus sa prezinte Timisoara, oamenii si povestile sale, prin ochii norvegianulului Christoffer Balthazar, ca parte a unui exercitiu de intelegere si de cunoastere a celorlalti si a unui demers de promovare a multiculturalismului prin arta si traditii, initiat de Asociatia Culturala Metropolis, in parteneriat cu ONG-ul norvegian Romers Rettigheter. Intrarea pentru public este libera.

Punctul de pornire al filmului My journey to Romania – Letter from Timisoara l-a constituit calatoria in Romania intreprinsa de ziaristul si scriitorul norvegian Jahn Otto Johansen, care a fost si decorat de presedintele Romaniei in 2014 pentru meritele aduse imaginii Romaniei in Norvegia prin cartea sa, Romania: O colectie de articole.

In film, nepotul sau, Christoffer, isi pune intrebarea „Este Timisoara un centru multietnic si multireligios functional, un model de convietuire pentru o Europa a minoritatilor?” si porneste la randu-i pe urmele sale, pentre a explora Romania la 30 de ani dupa vizita bunicului, cu miza de a intelege care este interactiunea si contributia la viata sociala, politica, economica si culturala din prezent a principalelor etnii ce locuiesc anul acesta intr-una dintre capitalele culturale ale Europei.

Gandit ca o serie de interviuri, documentarul prezinta care sunt noile realitati din Timisoara, asa cum le percepe Christoffer, si aduce in discutie atat traditiile si obiceiurile diferitelor etnii care locuiesc in orasul de pe Bega, gastronomia si mestesugurile locale, muzica, teatrul si arta vizuala, dar si afacerile locale ale celor care s-au stabilit in Timisoara in ultimii 20-30 de ani, intr-un exercitiu de constientizare a realitatilor sociale curente si de acceptare a diversitatii.

In aceste interviuri povestesc despre Timisoara Cristian Rudik – director al Operei Romane Timisoara, Razvan si Minh Pata – patroni ai restaurantului Litle Hanoi, Luciana Friedmann – presedinte al Comunitatii Evreilor din Timisoara, Ivonne Stoian si Tiberiu

Hornung, Paul Baraka – artist plastic din grupul Baraka, Dominic Fritz – primarul Timisoarei, Sisad si Sahar – emigranti arabi, Elvisei Pisica – artist rom-transgender, Ovidiu Mihaita – director al Teatrului Aualeu, Suada Agachi – trainer, consultant si specialist in tehnici de citire a chipului, Eduard Agachi – numerolog, Ziad el Massalmeh – presedinte al Asociatiei Siria Libera din Timisoara, Alim Sawfan – imamul moscheii din Timisoara, Stefan Iordanescu – regizor, Irlo si Lux – artisti graferi, Alexandra Rigler – directorul Centrului de Proiecte al Primariei Timisoara, Ioan Neag – director Piata Mehala si Corneliu Vaida – activist civic.

Trailer:

 

Echipa filmului este formata din: Regizor: Florin Iepan; Producator: Daniel Mitulescu; Producator executiv: Paul Ruben Grec; Director de imagine: Solomie Valentin Stefan; Montaj: Mihai Dragolea; Prezentator si narator: Christoffer Ekenes Johansen Baltazhar; Compozitor: Ovidiu ‘’Chico’’ Ciupuliga; Copywrite si cercetare: Stefan Kalman Bot; Director de productie: Paul Ruben Grec; Camera: Solomie Valentin Stefan si Farkas Pataki; Sunet si montaj sunet: Pop Augustin Cosmin; Grafica: Mihai ‘’Jay’’ Mironenco; Asistent Productie: Alex Margineanu; Asistent camera: Vilhelem Andras-Pal; Orchestratia muzicala: Ovidiu ”Chico’’ Ciupuliga si Sebastian Blaj; Generice si animatie: Mihai Dragolea si Pop Augustin Cosmin; Imagini arhiva: Mihai Dragolea; .Mixaj sunet: Pop Augustin Cosmin.

Filmul s-a aflat si in selectia festivalurilor Caravana Metropolis- cinema in aer liber in Tulcea si Filmul de Piatra in Piatra Neamt, Romania si in selectia Cine-Eleusis in Elefsina, Grecia.

Detalii despre proiect pe site: asociatiametropolis.ro/timisoaramultietnica si pe Facebook.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania International, AGERPRES, IQads, Spotmedia, Observator Cultural, Suplimentul de Cultura, Liternet, Bookhub, Semne Bune, AARC – All About Romanian Cinema, Filme-carti.ro, Cinefan, Movie News, Blog de Cinema.

Despre Asociatia Culturala Metropolis

Asociatia Culturala Metropolis sprijina din anul 2011 promovarea initiativelor din domeniul cultural, organizarea de manifestari culturale si artistice, ce au ca scop expunerea valorilor culturii si artelor romanesti, in special in domeniul filmului, sprijinirea productiei de filme artistice, documentare sau de animatie, realizate pe orice tip de suport, cu destinatia de a fi proiectate direct in sali de spectacole sau de a fi difuzate in orice tip de media.

Asociatia este recunoscuta la nivel national si international si a strans de-a lungul anilor peste 500.000 de vizitatori in cadrul proiectelor nationale Kinodiseea- Festivalul international de film pentru publicul tanar, Balkanik! Arts & Culture Festival, primul festival de muzica si cultura balcanica din Romania, Caravana Metropolis “Cinema in aer liber”, Filme in aer liber la Constanta si Nomad Festival.

Despre Romers Rettigheter

Romers Rettigheter a fost infiintata in 2013, dupa ce un numar tot mai mare de romi care migreaza in Norvegia au simtit nevoia de a-si proteja drepturile sociale si cetatenesti. Asociatia lucreaza cu romi norvegieni, romi care calatoresc in Norvegia si, de asemenea, romi internationali, urmarind si militand in mod activ impotriva urii rasiale in mass-media si internet care ii afecteaza pe romi. De asemenea, coopereaza cu alte organizatii de romi si ONG-uri din Norvegia si din Europa si participa la mai multe proiecte multinationale. in trecut, Romers Rettigheter a mai implementat in Romania proiecte prin intermediul EEA Grants – Country School Project, proiect realizat in parteneriat cu Asociatia Centrul de Resurse Apollo in 2013 si scurtmetrajul “Chororo – Muzica Europei dincolo de prejudecati”, proiect realizat in parteneriat cu Abi Foundation in 2016.

Proiectul cu titlul Timisoara- Capitala europeana a convietuirii multietnice beneficiaza de suma de 468548 lei finantare nerambursabila de la Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE si norvegiene.

Granturile SEE si norvegiene reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei pentru o Europa verde, competitiva si incluziva. Sunt doua obiective generale: reducerea disparitatilor economice si sociale in Europa si consolidarea relatiilor bilaterale intre statele donatoare si 15 state UE din centrul si sudul Europei si statele baltice. Cele trei state donatoare coopereaza indeaproape cu UE in baza Acordului privind Spatiul Economic European (SEE). intre 1994 si 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE si norvegiene se ridica la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro