Dribling pe sub candelabre: Reginele baschetului 3x3 s-au incoronat la Palat! Romania, pe locul doi la tineret

Echipa feminină de baschet 3×3 a României și-a încoronat, duminică seara, campioanele din circuitul mondial feminin într-unul din cele mai extravagante locuri pe care tânara disciplină olimpică le-a văzut în scurta sa istorie: Palatul Parlamentului din București.

Prima competiție sportivă organizată vreodată în Palatul Parlamentului a fost un meniu fusion de sport, cultură și patrimoniu național, care nu doar că i-a ridicat din scaune pe cei prezenți, dar a făcut înconjurul lumii. Federația Internațională de Baschet a inclus Palatul Parlamentului, alături de Museumplein din Amsterdam (gazda Campionatelor Mondiale în 2019) și Tour Eiffel din Paris (gazda Campionatelor Europene în 2021), într-un top al celor mai spectaculoase trei locuri care au găzduit evenimente de baschet 3×3.   

Germania a strălucit mai tare decât imensele candelabre din Sala Unirii și condusă de MVP-ul Sonja Greinacher s-a impus în fața Canadei, scor 18-14 în ultimul act al FIBA 3×3 Women’s Series, competiție finanțată de Primăria Sectorului 3 din fonduri nerambursabile. Germania și-a luat, astfel, revanșa după drastica înfrângere din faza grupelor în fața aceluiași adversar, scorul cu doar o zi înainte fiind 21-11 pentru Canada.

Cei aproape 100 de jucători și jucătoare din cele 24 de echipe naționale prezente în weekend, la București, au fost impresionați de impozanta construcție care deține trei recorduri mondiale, și anume: cea mai mare, cea mai grea și cea mai scumpă clădire civilă administrativă din lume. Participanții au avut ocazia să viziteze Palatul Parlamentului într-o experiență “priceless” oferită cu sprijinul Mastercard.

În competiția rezervată echipelor de tineret, FIBA 3×3 U23 Nations League, finanțată de către Ministerul Tineretului și Sportului, naționala masculină a României a ajuns până în ultimul act, cedând în fața Poloniei, 21-17. Cristian Mâinea a fost ales cel mai bun jucător al turneului, primind un ceas oferit de către Tissot.

3.000 de spectatori prezenți la competiția de la Palat

Faze spectaculoase de baschet 3×3, momente de dans oferite de coregrafa și profesoara de dans Aura Vidroiu și trupa sa de dansatori profesioniști, de elevele școlii Ana Dance și de majoretele Dracula’s Girls, și energia pe care au emanat-o percuționiștii de la Bălașa Percussions au fost ingredientele care i-au încântat pe cei 3.000 de spectatori care au trecut pragul Sălii Unirii, al Palatului Parlamentului, de-a lungul celor trei zile de eveniment.

Baschetul 3×3, o disciplină la care România a avut rezultate spectaculoase în ultimul deceniu, totul culminând cu o calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, este în continuare în centrul atenției. Tinerii jucători de baschet din sectorul 3 al Capitalei au disputat un meci demonstrativ înaintea finalei feminine.

Evenimentul desfășurat sub înaltul patronaj al Comitetului Olimpic și Sportiv Român a fost organizat de către Sport Arena Streetball, împreună cu Federația Română de Baschet. La eveniment au asistat oficialități de prim rang precum Mihai Covaliu, președintele COSR și Carmen Tocală, președintele FR Baschet, vicepreședinte FIBA Europe și membru în board-ul FIBA, Markus Studer, senior director al Federației Internaționale de Baschet, Alex Sanchez, FIBA 3×3 director și Paul Baumann, ambasador al FIBA 3×3 U23 Nations League.

Competiția a fost susținută de către Superbet, Mastercard, Tissot, Banca Transilvania, Toyota București Sud, Wilson, Azuga, Red Bull, Complet Medical și Fundația Alexandrion. Radioul oficial al competiției a fost Kiss FM.