Electrica: Top 3 lucruri care iti asigura succesul atunci cand aplici pentru un grant

Electrica derulează cea de-a patra ediție a competiției naționale de  proiecte care au nevoie de susținere financiară pentru a „pune într-o altă lumină” comunitățile locale.

În ultimii trei ani, Electrica a evaluat peste 300 de propuneri și a investit 150.000 de euro numai in Programul de Granturi, în inițiativele sustenabile, relevante pentru domeniile: educație, cultură, sănătate și sport.

Dintre propunerile avansate de organizații non-guvernamentale, persoane fizice sau instituții de învățământ, inițiativele selectate pentru finanțare în edițiile anterioare îndeplinesc câteva criterii comune:

1.Impactul real în comunitate: proiectele cu cele mai mari șanse de a obține finanțarea sunt acelea care au în centru obiective clare, bine definite, cu rezultate cuantificabile. Anul trecut, una dintre inițiativele selectate a fost Lumină în întuneric!, o propunere dedicată tinerilor cu deficiențe de vedere care au înclinații artistice. Aceștia au participat la activități creative și au realizat lucrări proprii, cu scopul integrării acestora în comunitate. La final de proiect, creațiile lor au fost reunite într-un album foarte apreciat. Așadar, un rezultat concret, palpabil, al unui proiect care a plecat de la dorința de a face bine celor din jur

2.Perspectiva clară asupra resurselor. Succesul fiecărei inițiative depinde și de alocarea corectă a taskurilor în cadrul echipei de proiect. Din acest motiv, atunci când aplică pentru un grant, ONG-urile, autoritățile sau persoanele fizice trebuie să știe și să detalieze clar de ce elemente au nevoie pentru a pune în practică propunerea. De exemplu, dacă scopul este educarea copiilor din medii defavorizate, este esențială organizarea tuturor categoriilor de resurse: materiale, umane, logistice. Această abordare este utilă în propunerea inițială pentru obținerea grantului deoarece demonstrează pragmatism și rigurozitate.

3.Efectele pe termen lung. Deși ar putea părea un aspect care dă de gândit abia după obținerea grantului, realitatea este că o inițiativă convingătoare trebuie să ofere, încă de la început, oportunități de dezvoltare. Proiectele de succes nu se concentrează pe micile victorii, ci aduc o perspectivă sustenabilă și posibilitatea de extindere în mai multe zone, pentru amplificarea impactului în comunitate. Un exemplu este Kidibot X Quest, una dintre propunerile câștigătoare de anul trecut, care a lansat platforma educațională Kidibot, dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Proiectul nu se reduce doar la un „quest”, ci îi provoacă pe utilizatori să devină chiar ei „profesori” și să îi coordoneze, la rândul lor, pe alți copii să învețe eficient. Astfel, aceștia îi vor stimula și pe colegii lor să acceseze platforma, iar Kidibot își va extinde impactul asupra celor mici.

Etapele desfășurării competiției sunt următoarele:
 Înscrierea propunerilor de proiect, prin completarea şi transmiterea unui formular disponibil pe www.electrica.ro (27 august – 24 septembrie);
 Perioada de verificare a eligibilității propunerilor de proiect înscrise, conform Politicii privind acordarea de granturi (24 septembrie – 15 octombrie);
 Jurizarea propunerilor de proiecte eligibile (15- 21 octombrie);
 Anunţarea câştigătorilor pe www.electrica.ro (22 octombrie);

Mai multe detalii despre procedura de înscriere, etapele programului, criteriile de eligibilitate, precum și criteriile de selecție a proiectelor găsiţi pe site-ul Electrica. Politica privind acordarea de granturi este disponibilă aici.

Despre Electrica
Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.
___________________________________________________________________________
Mai multe informații despre Grupul Electrica pot fi găsite pe site-ul companiei: www.electrica.ro