Expozitie Nicu Covaci si Valeriu Sepi, la Buzau International Arts Festival

Un eveniment unic in Romania va avea loc la Buzau International Arts Festival – o expozitie a legendei de la trupa Phoenix, Nicu Covaci, cunoscut mai putin ca artist plastic si extrem de cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni muzicieni din Romania, alaturi de artistul Valeriu Sepi, fost colaborator al trupei Phoenix.

Deschiderea expozitiei va avea loc la Galeriile de Arta din Buzau pe 24 septembrie, de la ora 18:00.

Nicolae Covaci (n. 1947 la Timisoara) este compozitor, cantaret, chitarist, pictor si grafician roman, cunoscut ca fondator si lider al formatiei Phoenix.

Valeriu Sepi este nascut la Resita in 1945 si este un artist cunoscut si indragit atat in sfera artelor vizuale, cat si cea muzicala. Cu o experienta artistica de peste 50 de ani, Valeriu Sepi a fost activ de-a lungul timpului in arii diverse precum design, pictura murala, inginerie, muzica, actorie si coregrafie.

„Eu, de fapt, sunt profesor de arte plastice, de pictura si sculptura, sunt un chitarist amator!”, spune Nicu Covaci, cunoscut publicului ca fondator al legendarei trupe Phoenix, care se apropie de 60 de ani de existenta. Valeriu Sepi a transmis organizatorilor urmatorul mesaj: „Fie sa renasca arta romaneasca!, asa ar trebui sa inceapa imnul Romaniei”.

Tot pe 24 septembrie, la Buzau International Arts Festival au loc doua evenimente absolut speciale iar primul este o proiectie speciala a filmului-fenomen Romania Salbatica, un film 100% autentic, care prezinta tara noastra asa cum nu a mai fost vazuta pana acum. Proiectul a fost dezvoltat in mai bine de 10 ani de catre Dan Dinu si Cosmin Dumitrache iar echipa de productie este 100% autohtona si a adus aproape oameni faini si dedicati. Proiectia va avea loc la Teatrul George Ciprian, de la ora 18.30. La proiectie va fi prezent si regizorul Dan Dinu.

Naratorul documentarului este bine-cunoscutul actor Adrian Titieni, care ne poarta pe parcursul a 2h cu vocea lui calda dintr-o poveste in alta. Coloana sonora este compusa special pentru orchestra si este creata de Alexei Turcan. Inregistrarea a fost realizata alaturi de Bucharest Film Orchestra, prima si singura orchestra de studio-session din tara, dirijata de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor scrise de Corina Ciuplea. Piesa principala a filmului Romania Salbatica este interpretata de Madalina Paval.

Romania Salbatica este cel mai complex documentar dedicat naturii din tara noastra si promite publicului filmari in premiera si povesti unice despre biodiversitatea tarii. A fost realizat cu sprijinul a numerosi specialisti din zona conservarii, cu ONG-uri de mediu si cu sprijinul parcurilor nationale si naturale de la noi.

De la ora 18:00, pe 24 septembrie, in Amfiteatrul din Parcul Tineretului se desfasoara un alt eveniment deosebit, de aceasta data pentru copii: Spectacolul Baietelul care se putea musca de nas, un spectacol comic pentru copii, care are o latura educativa ce se adreseaza parintilor, „primilor pentru a-si gasi in baietel un aliat, celor din urma pentru a invata sa devina ei insisi niste aliati ai propriilor copii.” (Alex Moldovan).

Spectacolul, pus in scena de Selma Dragos, care semneaza regia, si de Smaranda Gabudeanu, care semneaza coregrafia, vine cu o propunere atipica fata de celelalte productii pentru copii: de data aceasta cei care trebuie sa traga invataturile la final sunt parintii.

Cei mici isi gasesc in baietel un aliat, care prezinta povestea din perspectiva lor, aratand cum, in ciuda faptului ca parintii sunt mereu bine intentionati, devin mult prea preocupati de propriile lor conceptii sau preconceptii despre cum ar trebui sa fie copilul si neglijeaza involuntar dorintele acestuia. Povestea se construieste, astfel, pe contrastul dintre doua dimensiuni diferite: cea a adultilor si cea a copiilor.

Inchiderea oficiala a Buzau International Arts Festival are loc sambata, 25 septembrie, cu un concert mult-asteptat al trupei Phoenix in Piata Dacia din Buzau. Evenimentul va incepe la ora 19:00, iar accesul este gratuit, cu respectarea reglementarilor legale.

****
Detalii despre program si despre si evenimentele speciale pot fi gasite pe pagina de Facebook Buzau International Arts Festival si pe site-ul biaf.ro.

*****
Buzau International Arts Festival este organizat de Asociatia CulturAll si Asociatia Bulevardul Culturii, in parteneriat cu Primaria Municipiului Buzau, Centrul Cultural Alexandru Marghiloman si Consiliul Judetean Buzau si este un eveniment cultural finantat de Ministerul Culturii.

Parteneri eveniment: Teatrul George Ciprian Buzau, Muzeul Judetean Buzau, TransBus Buzau, Dopamine Photo Studio, Hotel Pietroasa, Lacerta Winery, Crama Pandora, Athos

Sponsori: Winmarkt, Margaritar, Carrefour, LeBig Supermarket, Unic Dent Clinic, BCR, Eximprod, Birou Notarial Vasile Victor si Asociatii, Lucsor Impex, ElcarGid, Camera Notarilor Publici Ploiesti

Parteneri media: Rock FM, AGERPRES, Radio Romania Cultural, Observator Cultural, Suplimentul de Cultura, The Institute, IQads, PRwave, Iqool, Kudika, Fashion Premium Magazine, movienews.ro, SMARK
Parteneri media locali: Campus Media, Opinia Buzau, TVSat Media Group, Buzau Media, Supersonic Radio, News Buzau