Fatetele dentare puse incorect pot crea migrene si dureri cervicale. Fatetele dentare condilografiate reprezinta solutia viitorului

Din ce in ce mai mult intalnim o tendinta manipulatoare de lungire a dintilor din zona frontala superioara pentru a creste in volum buzele si a satisface dorinta pacientilor de a se asemana cu vedetele de la Hollywood.

Dr. Andi Dragus aduce in Romania un nou concept de fatete dentare condilografiate, militand pentru beneficiile diagnosticarii preventive si conservarea functionalitatii dintilor.

„Majoritatea oamenilor apeleaza la serviciile stomatologice pentru ca sunt nemultumiti de modul in care arata dantura lor. Misiunea mea este sa le explic pacientilor ca trebuie sa caute problema in profunzime, dincolo de ce se observa la o prima vedere, dincolo de… estetica. De exemplu, putini sunt cei ce stiu cat de mult influenteaza pozitia corecta a unui dinte pe arcadasi cum aceasta poate influenta postura corpului, iar o postura defectoasa a danturii poate fi sursa altor patologii cu care se confrunta: migrene, dureri cervicale, dureri la nivelul muschilor fetei si capului”, explica Dr. Andi Dragus, fondatorul clinicii Dr. Dragus.

Estetica dentara este o artain sine, iar studiile in design ale doctorului Andi Dragus – medic stomatolog, cu specializari in estetica, sistem cranio-mandibular si implantologie – ii permit sa aplice cunostiintele de design in reconstructia dentara. Notiunile teoretice despre lumina si culoare, mai concret, aspecte ce tin de opalescenta, fluorescenta, transparentasi echilibrul culorii sunt vitale pentru un tratament stomatologic profesionist. Insa, tratamentul nu se opreste aici.
 
„Estetica dentara este foarte importantai n secolul 21, dar nu poate sa inlocuiasca functionalitatea ATM (articulatiilor temporo mandibulare). A nu se intelege ca nu realizam lucrari de un inalt nivel estetic sau avem ceva impotriva esteticii dentare. Dorim ca pacientii clinicii stomatologice sai nteleaga ca oasele maxilar si mandibular sunt cele care le influenteaza estetica in primul rand si apoi sunt dintii si diversele lucrari protetice pe care le realizam (fatete prep sau no- prep, coroane dentare). Putem lungi grupul frontal superior dar numai dupa o analiza functionala a miscarilor de dinamica ale mandibulei. Aceasta analiza de diagnosticare se numeste condilografie si este o metoda exactasi neinvaziva, care implica un grad ridicat de rigurozitate, atat din partea medicului stomatolog, cat si din partea tehnicianului dentar, condilografia fiind cea care ofera reperele corecte si ajuta tehnicianul sa se apropie cat mai mult de forma dintelui initial. Numai lucrand interdisciplinar putem sa oferim pacientului un plan de tratament complex si nu unul care este la moda sau pe Facebook”, adauga dr. Andi Dragus.

Pe baza acestui examen, sunt luati in considerare toti factorii ce pot influenta rezultatul final: proportiile buzelor, profilul gingiei, linia zambetului, tot ce tine de estetica facialasi, de asemenea, de personalitatea pacientului. La toate acestea, se adauga exactitatea cu care se masoara dinamica, din punct de vedere al functionalitatii articulatiei temporo-mandibulare, miscarile mandibulei si traseele pe care dintii le realizeaza pe arcadele antagoniste, astfel incat organismul sa nu fie dezechilibrat, nici macar la nivel micronic. Practic, este vital ca lucrarile protetice sa nu fie doar de estetica dentarasi functionale, ci sa fie realizate intr-un echilibru articular. Apeland la condilografie eliminam riscul de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular.

Important de mentionat este faptul ca fiecare caz este unic si de aceea dorintele pacientilor de a arata ca intr-o poza sau ca o vedeta internationala de cele mai multe ori nu pot fi satisfacute. Pacientii trebuie sainteleaga limitarile fiecarui caz, datorate miscarilor de dinamica ale mandibulei, care sunt un reflex dobandit in zeci de ani de viata. Cu alte cuvinte, nu orice caz (pacient) se califica pentru un tratament cu fatete dentare.

Cu multe cursuri de specialitate in Europa, cu patru masterate la Universitatea de Medicina din Berna, cu o specializare pe tema Sistem Cranio-Mandibular la Viena si cu un doctorat in implantologie in desfasurare, dr. Dragus vorbeste pasional si pe intelesul tuturor despre toate aceste resurse pe care medicina moderna ni le ofera pentru a ne mentine cat mai sanatosi. De asemenea, in ultimii 16 ani Andi Dragus a organizat seminarii si cursuri de formare profesionalain tarasi strainatate pentru colegii de breasla, pe diverse teme, de la aplicarea principiilor de design si stratificare (teoria culorii, teoria luminii) in stomatologie si pana la cursuri axate pe tehnici de diagnosticare cranio-mandibulara, implantologie si protetica dentara.

Clinica stomatologica Dr. Dragus abordeaza conceptul de medicina dentara interdisciplinara digitalizata si estetica digitalizata prin tratamente avansate interdisciplinare, aflate la intersectia dintre calitate si functionalitate, tinand cont de contextul personal al fiecarui pacient, pentru buna planificare pre- si post-interventie, cu scopul de a preveni riscuri viitoare. Mai multe informatii pe www.clinicadrdragus.ro.