Festivalul International Film O'Clock anunta membrii Juriului pentru Competitia Internationala de Scurtmetraje si invitatii speciali pentru cea de-a doua editie

A doua editie a Film O’Clock International Festival se apropie de debut.

Festivalul se va desfasura in perioada 1 – 6 martie in cinematografe selectate din tarile de pe meridianul 25 grade longitudine estica: Lituania (Cinema Skalvija, Vilnius), Romania (Cinema Muzeul Taranului, Bucuresti), Bulgaria (Dom na kinoto, Sofia), Grecia (Studio new star art cinema, Atena), Egipt (AUC-Tahrir Cultural Center, Cairo) si Africa de Sud (Cinema Labia, Cape Town).

Echipa curatoriala a Festivalului constituita din Mirona Radu (regizor si producator, Romania), Andrew Mohsen (critic de film si director al biroului artistic Festivalul de Film de la Cairo, Egipt) si Dian Weys (scenarist si regizor, Africa de Sud) au ales 12 titluri in competiţia de scurtmetraje. Acestea sunt:

Bella de Thelyia Petraki, 24 min, documentar, Grecia, 2020
Digital Voodoo de Antanas Skučas Julius Zubavičius, 2 min, animatie, Lituania/UK, 2020
Five Tiger de Nomawonga Khumalo, 11 min, fictiune, Africa de Sud, 2020
Love Stories on the Move de Carina Gabriela Dasoveanu, 21 min, fictiune, Romania, 2021
Nexting de Karina Logothetis, 11 min, fictiune, Grecia/SUA, 2021
Once Upon a Time in the Café de Noha Adel, 16 min, fictiune, Egipt, 2021
Ruby & Roach de Erentia Bedeker, 9 min, animatie, Africa de Sud, 2020
Santiago de Andrey Koulev, 16 min, animatie, Bulgaria, 2021
The deer hunting de Andrei Olanescu, 22 min, fictiune, Romania, 2020
The Interrogation by Urtė Sabutytė, 14 min, fictiune, Lituania, 2021
We Come One by One and We Leave at One’s Time de Mihnea Toma, 20 min, documentar, Romania, 2020
What We Don’t Know About Mariam de Morad Mostafa, 25 min, fictiune, Egipt, 2021

Organizatorii acorda doua premii – Premiul Publicului, acordat prin vot pentru scurtmetrajul favorit de catre spectatori, in valoare de 800 euro, si Premiul Juriului, in valoare de 600 euro.

Presedintele juriului este Vassilis Vafeas, remarcabilul regizor grec de film si teatru. Nascut in Egipt in 1944, a studiat chimia la universitatile din Atena si Paris si cinematografia la Atena. A scris, produs si regizat mai multe scurtmetraje si noua lungmetraje care au participat la diferite festivaluri internationale de film: Festivalul de la Berlin, Festivalul de la Cannes (Directors’ Fortnight), Gijon, Karlovy Vary, Munchen, La Rochelle, San Sebastian, Sao Paolo, Shanghai. Filmul sau „Day Off” a fost prezentat in prima editie a Festivalului Internaţional Film O’Clock in sectiunea filmelor clasice.

Vassilis Vafeas este presedintele Organizatiei pentru Management Colectiv si  Protectia Drepturilor Producatorilor de filme „Ermias” din Grecia. Din aprilie 2019 pana in iulie 2019 a fost presedinte al Consiliului de administratie al Centrului Grec de Film.

Producatorul roman Ada Solomon este fondatorul Hi Film Productions si Micro Film. A produs filme prezentate si premiate in cele mai prestigioase festivaluri precum Cannes, Berlin, Locarno, Venetia si Sundance. Printre realizarile sale se numara Babardeala cu bucluc sau porno balamuc (Radu Jude, 2021, Ursul de Aur), Aferim! (Radu Jude, 2015, Ursul de Argint), Pozitia copilului (Calin Netzer, 2013, Ursul de Aur).

Este presedintele executiv al European Women’s Audiovisual Network, coordonatorul national roman al EAVE, membru al consiliului executiv al ACE si membru al consiliului de administratie al Academiei Europene de Film.

Ludi Kraus este fondatorul si proprietarul celui mai longeviv cinematograf independent din Africa de Sud, un reper emblematic in Cape Town – Cinema Labia. Pasiunea lui Ludi pentru film dateaza din copilarie, cand dragostea lui pentru cinema s-a dezvoltat in cinematograful elegant din Windhoek pe care il conduceau parintii sai. Dupa ce a studiat dreptul in Cape Town, Ludi si-a dat seama ca inima lui era inca in lumea cinematografiei si in 1988 a gasit locasia perfecta pentru a-si aduce visul la viata.

Tharaa Goubil este o actrita egipteana. A studiat Scenaristica la High Institute of Cinema din Cairo. A inceput sa joace in scurtmetraje si proiecte de absolvire de la institut. Tharaa a primit premiul pentru cea mai buna actrita din partea Festivalului National de Teatru Egiptean in 2014. Din acelasi an, a inceput sa apara in numeroase seriale de televiziune, fiind una dintre cele mai populare tinere actrite din Egipt. In ultimii ani, Tharaa a predat analiza de film si actorie in cadrul Arab Film School.

Toate proiectiile din festival vor fi urmate de discutii cu membrii echipelor de creatie a filmelor prezentate in festival si echipa curatoriala a festivalului. Pentru Sectiunea filmelor clasice, numele confirmate pana acum sunt regizorul grec de film Pantelis Voulgaris, regizorii romani Nicolae Margineanu si Andrei Catalin Baleanu si regizoarea egipteana Tahani Rached.

Alţi invitati speciali si vorbitori si-au anuntat participarea la conferintele online, moderate de criticul de film roman Cristi Marculescu, despre patrimoniu si ecosistemul festivalurilor de film: Iliana Zakopoulou (Relatii Publice si Festivaluri de Film la Centrul de Film Grec), Markos Holevas (presedintele Consiliului de Administratie al Centrului de Film Grec), Trevor Moses (arhivar, Arhivele Nationale de Film, Video si Sunet (NFVSA) din Pretoria, Africa de Sud), Andrei Rus (critic si curator de film, Arhiva Activa, Romania), Bogdan Movileanu (Arhiva Nationala de Filme, Romania), Mihai Dragomir (director executiv al Festivalului de Film si Istorii Rasnov), Tudorita Soldanescu (Relatii Internationale, One World Romania), Yannis Zachopolous (Director Festival TiSFF, Grecia), Nora Angelova (Early Bird International Film Festival, Bulgaria).

Descoperirea Patrimoniului Cinematografic va avea loc miercuri, 2 martie 2022, orele 17:00 -18:30 (GMT +2). Din ce este compus patrimoniul cinematografic? Cum poate fi acesta pastrat cu mare grija si cum se pot gasi noi abordari pentru a atrage atentia spectatorului? Se va discuta despre cum putem creste apetitul publicului pentru filmele vechi in conditiile in care accesul la ele este limitat. Organizatorii isi doresc o dezbatere fructuoasa in jurul acestor subiecte in incercarea de a continua acest dialog despre pastrarea vie a patrimoniului cinematografic.

Doritorii se pot inscrie accesand link-ul:

Oportunitati de colaborare pe Meridianul 25 grade longitudine estica – Peisajul festivalurilor va avea loc vineri 4 martie 2022, orele 17:00 – 18:30 (GMT +2). Invitatii festivalului vor veni cu solutii practice inspirate de experienta lor in organizarea festivalurilor in cele 6 tari participante. In plus fata de circuitul festivalurilor de film care ofera o oportunitate filmelor de arta sa ajunga la public, se va discuta despre workshopuri, stimulente pentru productia de film si traininguri de creatie ce pot incuraja colaborarile intre mintile creative.

Primul pas este acela de a fi informat iar doritorii pot lua parte la dezbatere, completand formularul:

Festivalul este un eveniment anual, competitiv si nespecializat, iar cea de-a doua editie a festivalului este organizata si produsa de Creatrix Fama si Fundatia ABI.

Evenimentul este sustinut de DACIN SARA si UCIN.

Parteneri: Lithuanian Film Centre, Greek Film Centre, Muzeul National al Taranului Roman, Cinema Muzeul Taranului, Skalvija Cinema, Dom na kinoto, Labia Theatre, AUC – Tahrir Cultural Center, Studio new star art cinema, Asociatia Culturala Romano-Elena Arta si Cultura Athens, Ambasada Republicii Elene in Romania, Ambasada Lituaniei in Romania, Ambasada Bulgariei in Romania

Parteneri media: Radio Guerrilla, Hotnews, Agerpres, Zile si Nopti, Cinemap, Carturesti, Iqads, Films in Frame, Cinemagia, life.ro, Observatorul Cultural, Spotmedia, Romania Journal, Suplimentul de Cultura, Liternet, b365.ro, Film Menu, Aarc – All about Romanian Cinema, filme-carti.ro, MovieNews, PRwave, The Institute, Modern Times Review, cinemaraton.