Festivalul SAPTAMANA COMEDIEI aniverseaza 10 ani cu teatru, film, spectacole si concerte in aer liber

Saptamana Comediei, unul dintre cele mai indragite si asteptate evenimente culturale traditionale ale Brasovului, aniverseaza in acest an 10 ani. Editia aniversara a festivalului va avea loc in perioada 3-9 iulie, la Teatrul Sica Alexandrescu, la Cinema Astra si in Parcul Central Nicolae Titulescu, fiind alcatuita din trei componente distincte: teatru, film si o sectiune de teatru, concerte si spectacole in aer liber pentru toata familia. Biletele sunt deja in vanzare pe biletebrasov.ro.

Sectiunea competitionala de teatru a Saptamanii Comediei aduce in premiera la Brasov 6 spectacole montate nu doar la teatre de stat, dar si venite din zona teatrului independent, care propun publicului un umor de buna calitate in varii forme de declinare si adaptari dupa texte clasice ale caror valoare si mesaj sunt de necontestat.

Cele 6 spectacole de teatru prezentate in premiera la Brasov care vor descreti fruntile spectatorilor in acest an sunt:

Dupa D’Ale, Teatrul Bulandra Bucuresti (regia Cornel Scripcaru).
Pornind de la textul lui Caragiale, care vorbeste despre ipocrizia societatii romanesti – mic-burgheze, in epoca – Cornel Scripcaru actualizeaza, in aceasta montare, totul: limbaj, evenimente, actiune, punand insa accentul pe perenitatea mastilor sociale, ce evidentiaza aceeasi ipocrizie si aceleasi tare ale societatii romaneşti, moderne.

Tartuffe sau Impostorul, Teatrul Mic Bucuresti (regia Gelu Colceag).
Tartuffe sau Impostorul de Molière este considerata una dintre cele mai puternice comedii de caracter din literatura mondiala, scrisa cu scopul de a denunta fanatismul religios şi ipocrizia practicata de nobilii şi marii burghezi in secolul al XVII-lea. Regizorul Gelu Colceag propune publicului un spectacol de teatru in teatru in care exploreaza cu subtilitate si inteligenta efectele comice produse de intriga, prin satirizarea ipocriziei, vicleniei şi naivitatii.

Don Juan, Teatrul Nottara Bucuresti (regia Cristi Juncu).
Intre umor negru si ironie amara, intre hohote de ras si umbre de tristete, Don Juan in viziunea lui Cristi Juncu reconfigureaza povestea celebrului seducator, demitizandu-l si reconstruindu-l, intr-o zona in care copilaria se intalneste cu cruzimea si puterea de seductie cu refuzul maturizarii.

PICASSO vs. EINSTEIN, Teatrul de Comedie Bucuresti (regia Teodora Petre).
„O comedie inteligenta si extrem de speciala care imbina umorul american cu elemente de stand-up, de cabaret parizian si sitcom TV in acelasi timp, totul sub amprenta inconfundabila a imaginatiei fara margini a genialului actor si dramaturg Steve Martin, in aceasta premiera nationala care cucereste deja publicul din toata lumea de aproape 30 de ani”. (Teodora Petre)

Taximetristi, Teatrul Apollo 111 Bucuresti (regia Bogdan Theodor Olteanu).
Doi taximetristi in timpul unei ture de noapte. Bat strazile Bucurestiului impreuna cu o mana de clienti. Ar trebui sa fie o noapte obisnuita, dar nu e, pentru ca suntem la teatru. Asa ca avem intalniri si intamplari care ar trebui sa le schimbe viata.

Filmul Taximetristi in regia lui Bogdan Theodor este disponibil acum pe Netflix.

California Suite, Teatrul Metropolis Bucuresti (regia: Andrei Hutuleac).
„California Suite” este o comedie in trei parti despre traiul in comun scrisa de autorul american Neil Simon, care incearca sa raspunda la intrebarea „Ce ne face sa ramanem impreuna chiar si atunci cand toate circumstantele exterioare arata ca ar trebui sa o luam pe cai separate?”

Conform traditiei, juriul sectiunii de teatru va fi format din cinci profesionisti cu expertiza in arta dramaturgica: Maria Zarnescu (teatrolog si critic de teatru), Alina Epingeac (teatrolog si critic de teatru), Doru Mares (scriitor, translator si cunoscut critic de teatru), Dan Cogalniceanu (actor si manager al Teatrului Sica Alexandrescu) si Ioan Big (scriitor, jurnalist si analist Pop Culture).

In Seara de Gala, juriul va acorda 5 premii: Cel mai bun actor, Cea mai buna actrita, Cel mai bun spectacol, Premiul pentru Regie si Premiul Juriului, iar festivalul va fi incheiat cu spectacolul ”Omul zilei” (regia Dan Tudor) al Teatrului Sica Alexandrescu.

Noutatea acestei editii aniversare este sectiunea de teatru si spectacole in aer liber. Astfel, Parcul Central Nicolae Titulescu va deveni timp de sapte zile scena pentru artisti, actori, animatori, pantomimi si muzicieni. Publicul se va reintalni aici cu Ada Milea si Apolodor, va reasculta povesti romanesti, va vedea pe scena farse medievale si spectacole in stilul Commedia dell’Arte sau va canta alaturi de artistii de la Opera Comica pentru Copii din Bucuresti.

Programul va include atat spectacole dedicate celor mici, cat si spectacole si concerte pentru toata familia, iar accesul va fi gratuit.

Sectiunea de film se va desfasura la Cinema Astra, iar programul va include filme pentru spectatorii de toate varstele.

Programul complet al festivalului va fi disponibil in curand pe www.saptamanacomediei.ro, iar biletele la spectacolele de teatru au fost puse deja in vanzare pe www.biletebrasov.ro.

Organizatori: Asociatia Culturala Fanzin si Teatrul Sica Alexandrescu Brasov;
Proiect cultural finantat de Primaria Municipiului Brasov;
Sponsori: Zizin Ape Minerale Naturale, Elmas, Coresi Shopping Resort, Elecon, Romarg;
Partener culinar: Sergiana Poiana Marului;
Parteneri media: Magic FM, Zile si Nopti, fwdBV, BizBrasov, mytex.ro, Transilvania Expres.