Film O'Clock International Festival anunta cele 12 titluri din competitia internationala de scurtmetraj, precum si cele 2 evenimente de industrie

Film O’Clock International Festival se apropie cu fiecare minut.

Festivalul care va avea loc in spatii fizice in cele sase tari participante (Lituania, Romania, Bulgaria, Grecia, Egipt si Africa de Sud), in perioada 1 – 6 martie 2022, a ales cele 12 titluri din competitia de scurtmetraj. Acestea sunt:

– Bella, regia Thelyia Petraki, 24 min., hibrid (fictiune – documentar), Grecia, 2020
– Digital Voodoo, regia Antanas Skučas Julius Zubavičius, 2 min., animatie, Lituania/Marea Britanie, 2020
– Five Tiger, regia Nomawonga Khumalo, 11 min., fictiune, Africa de Sud, 2020
– Love Stories on the Move, regia Carina Gabriela Dasoveanu, 21 min., fictiune, Romania, 2021
– Nexting, regia Karina Logothetis, 11 min., fictiune, Grecia/SUA, 2021
– Once Upon a Time in the Cafe, regia Noha Adel, 16 min., fictiune, Egipt, 2021
– Ruby & Roach, regia Erentia Bedeker, 9 min., animatie, Africa de Sud, 2020
– Santiago, regia Andrey Koulev, 16 min., animatie, Bulgaria, 2021
– The Deer Hunting, regia Andrei Olanescu, 22 min., fictiune, Romania, 2020
– The Interrogation, regia Urtė Sabutytė, 14 min., fictiune, Lituania, 2021
– We Come One by One and We Leave at One’s Time, regia Mihnea Toma, 20 min., documentar, Romania, 2020
– What We Don’t Know About Mariam, regia Morad Mostafa, 25 min., fictiune, Egipt, 2021

Selectia filmelor a fost facuta de boardul festivalului constituit din Mirona Radu (regizor, producator, Romania), Andrew Mohsen (critic de film, director al biroului artistic Festivalul de Film de la Cairo) si Dian Weys (regizor, scenarist, Africa de Sud) din peste 90 de inscrieri.

„In al doilea an de Festival, revenim cu o selectie foarte puternica şi diversa”, spune Andrew Mohsen. „Ceea ce face aceasta competitie speciala este faptul ca arata similaritatile dintre tarile atat de diverse din Festival. Daca nu ar fi limbile diferite, ar fi uneori chiar greu sa-ti dai seama din ce tara provine un film. De asemenea, am acordat atentie si diversitatii categoriilor de film si avem fictiune, documentar si animatie. Toate acestea pot crea o imagine despre cat de diversa este arta cinematografica in fiecare dintre cele sase tari”.

Dian Weys este foarte incantat de selectia de filme de scurtmetraj din acest an. „Unele se concentreaza asupra relatiilor interpersonale si a dinamicii de familie, iar altele scot in evidenta voci marginale sau ridica semne de intrebare in legatura cu probleme de dreptate sociala. Dar, indiferent care ar fi subiectul, toti realizatorii au facut alegeri indraznete, regizate cu mare precizie si au venit cu filme care au perspective unice asupra lumii. Cu opt scurtmetraje de fictiune, trei animatii si un documentar, cele 12 filme de scurtmetraj reprezinta diferite abordari provenind din sase tari. Acestea nu au in comun doar acelaşi fus orar, ci si o pasiune pentru cinema.”

Mirona Radu, directorul festivalului mentioneaza „A fost o placere si un privilegiu, dar si o sarcina foarte grea sa vizionam toate scurtmetrajele care ne-au fost trimise in acest an si sa facem selectia. Toate au fost interesante, bine gandite si realizate. Dintre toate filmele inscrise, am decis sa alegem doar 12 care sa intre in competitie si sa ofere publicului international o propunere articulata a unor creatii cu o abordare puternica din punct de vedere regizoral si al imaginii. Speram sa avem ocazia sa vedem creatiile celor care nu au fost selectati pentru competitie acum, in anii care vor urma, sau la alte evenimente cinematografice internationale”.

Aditional proiectiilor de filme, festivalul organizeaza in online doua evenimente de industrie. Descoperirea Patrimoniului Cinematografic  va avea loc miercuri, 2 martie 2022, orele 17:00 -18:30 (GMT +2).

Din ce este compus patrimoniul cinematografic? Cum poate fi acesta pastrat cu mare grija si cum se pot gasi noi abordari pentru a atrage atentia spectatorului? Se va discuta despre cum putem creste apetitul publicului pentru filmele vechi in conditiile in care accesul la ele este limitat. Organizatorii isi doresc o dezbatere fructuoasa in jurul acestor subiecte in incercarea de a continua acest dialog despre pastrarea vie a patrimoniului cinematografic. Doritorii se pot inscrie pe acest link:

Oportunitati de colaborare pe Meridianul 25 grade longitudine estica – Peisajul festivalurilor va avea loc vineri 4 martie 2022, orele 17:00 – 18:30 (GMT +2). Invitatii festivalului vor veni cu solutii practice inspirate de experienta lor in organizarea festivalurilor in cele 6 tari participante. In plus fata de circuitul festivalurilor de film care ofera o oportunitate filmelor de arta sa ajunga la public, se va discuta despre workshopuri, stimulente pentru productia de film si traininguri de creatie ce pot incuraja colaborarile intre mintile creative. Primul pas este acela de a fi informat, de aceea, invitam doritorii sa ia parte la dezbatere, completand formularul:

Lista vorbitorilor, precum si agenda evenimentelor online va fi publicata in curand pe website-ul festivalului. Va asteptam la Film O’Clock.

Festivalul este un eveniment anual, competitiv si nespecializat, iar cea de-a doua editie a festivalului este organizata si produsa de Creatrix Fama si Fundatia ABI. Evenimentul este sustinut de DACIN SARA.

Parteneri: Lithuanian Film Centre, Greek Film Centre, Muzeul National al Taranului Roman, Cinema Muzeul Taranului, Skalvija Cinema, Dom na kinoto, Labia Theatre.

Parteneri media: Hotnews, AGERPRES, Zile si Nopti, Cinemap, Carturesti, IQads, Films in Frame, Cinemagia, life.ro, Observator Cultural, Spotmedia, Romania Journal, Suplimentul de Cultura, Liternet, b365.ro, Film Menu, Aarc – All about Romanian Cinema, filme-carti.ro, MovieNews, PRwave, The Institute.