Ghidul gravidei. Cum sa-ti intelegi corpul in timpul sarcinii

Sarcina este o experienta intensa, atat din punct de vedere fizic, cat si mental si emotional.

Dar acest lucru nu ar trebui sa te sperie – pana la urma o mica fiinta umana se dezvolta in burtica ta. Insa, odata cu acea fiinta umana, apar si anumiti hormoni care produc unele schimbari majore in organismul tau.

Specialistii Stem Cells Bank, singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2), iti prezinta cele importante schimbari care se produc pe parcursul lunilor de sarcina pentru a intelege mai bine la ce sa te astepti. Mai mult decat atat, daca vrei sa aprofundezi subiectul si sa afli cum te poti adapta mai usor la schimbarile din timpul sarcinii, specialistii Stem Cells Bank in zile de nastere te invita sa participi gratuit la doua webinarii, organizate pe 17 si 18 Ianuarie.

1. Volumul sanguin se dubleaza

Incepand cu primele saptamani de sarcina, corpul tau creste efectiv cantitatea de sange si plasma cu 30 pana la 50%. De ce? Pentru ca inima lucreaza mai mult si mai eficient, ceea ce are ca rezultat pomparea unei cantitati mai mare de sange din inima cu fiecare bataie. Tot acel sange si plasma suplimentara contribuie la cresterea si dezvoltarea optima a fatului. De asemenea, o cantitate mai mare de sange va ajuta la scaderea anumitor riscuri la nastere, precum hemoragia.

2. Marimea sanilor creste

Acesta este unul dintre primele semne ale sarcinii. Cresterea sanilor in primul trimestru se datoreaza nivelurilor mai ridicate ale hormonilor estrogen si progesteron. Aceasta crestere in primul trimestru ar putea continua pe tot parcursul sarcinii.

Marimea sanilor poate fi, de asemenea, influentata de cutia toracica. Cand esti insarcinata, capacitatea pulmonara creste, astfel incat sa poti absorbi oxigen suplimentar, ceea ce poate duce la o dimensiune mai mare a pieptului. Este posibil sa fie nevoie sa inlocuiesti sutienele de mai multe ori in timpul sarcinii.

3. Articulatiile sunt mai fragile

In timpul sarcinii, corpul tau produce hormonul relaxina, despre care se crede ca ajuta la pregatirea zonei pelvine si a colului uterin pentru nastere. Relaxina slabeste ligamentele, facandu-te mai putin stabila si mai expusa riscului de ranire. Devine mai greu sa te intinzi excesiv sau sa te incordezi, in special in articulatiile pelvisului, spatelui inferior si genunchilor. Cand faci exercitii fizice sau ridici obiecte, executa miscarile incet si evitandu-le pe cele bruste.

Toate aceste modificari sunt necesare organismului tau pentru a putea sustine sarcina, astfel incat sa ajunga la termen fara probleme. Schimbarile mentionate mai sus sunt doar cateva dintre cele pe care fiecare gravida ar trebui sa le stie si sa le inteleaga pe deplin. Pentru a veni in sprijinul viitoarelor mamici, specialistii Stem Cells Bank alaturi de Centrul ProMama organizeaza doua webinarii complet GRATUITE, pe 17 si 18 Ianuarie 2023, in cadrul carora vor discuta pe larg toate aceste aspecte. De la sarcina propriu-zisa, travaliu si nastere, la interventii medicale si ingrijirea nou-nascutului. Pentru inscrieri, mamicile sunt rugate sa acceseze www.stemcellsbank.ro/webinar 

Cum poti asigura sanatatea copilului tau?

Din nefericire, unele probleme ale copilului nu pot fi prevazute si apar chiar daca mamica a fost atenta la toate recomandarile medicului. Pentru astfel de situatii, parintii apeleaza la recoltarea celulelor stem la nastere.

Nasterea copilului reprezinta o sansa unica pentru sanatatea lui in viitor: doar in momentul nasterii poate fi colectata o sursa unica de celule stem din cordonul ombilical. Pana in prezent, sangele cordonului ombilical a fost folosit cu succes in tratamentul a peste 80 de afectiuni, precum diferite tipuri de cancer, boli de sange si deficiente imune, cum este cazul leucemiilor, anemiilor grave, talasemia, boala Hodgkin si limfomul non-Hodgkin.

„Celulele stem dintr-un cordon ombilical sunt mai tinere decat celulele stem adulte prelevate din corpul unui pacient. Acest lucru le ofera o putere regenerativa mai mare. Ele cresc mai repede si se reproduc mai rapid decat celulele stem adulte, care scad in numar si eficienta pe masura ce corpul imbatraneste”, afirma Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.