Glume cu substrat social in cea mai noua expozitie de la Celula de Arta

Joi, pe 8 septembrie, de la ora 19:00, in spatiul-acvariu din B-dul Carol nr. 53 va avea loc vernisajul expozitiei Cavalry Delivery a tanarului artist Emanuel Matei, curatoriata de Raluca Ilaria Demetrescu.

Expozitia deschide discutia despre o revolta ludica, este cel de-al doilea eveniment solo al artistului si va putea fi vazuta pana pe 24 septembrie, la orice ora.

„Matei Emanuel este un cavaler care poarta o armura din zilele noastre si se lanseaza in forta pe scena turnirurilor artei contemporane romanesti. Artist emergent cu o viziune originala, recognoscibila, ironizeaza apucaturile noastre consumeriste si pune spre lume o oglinda in care se reflecta prin suprapuneri, arsenalul din dotarea unui cavaler medieval si estetica unor produse de serie din zilele noastre. in fond ce e nou sub soarele si norii istoriei? Au evoluat comportamentele omenesti de-a lungul acestui parcurs cronologic si istoric sau ne mana lucruri similare?! Creatiile sale hibride, din punct de vedere vizual, se situeaza intre sculptura si design, fara a avea un scop altul decat cel artistic si poarta un rol moralizator asupra moravurilor societatii actuale (universale?).

Prin interventia creatoare a artistului, spatiul Celulei de Arta devine diorama intr-un imaginar muzeu de istorie, in care sculpturile prezente iau nastere din deturnate obiecte comune, alimente supradimensionate, moi mijloace de transport calarite de un luptator foarte important. O geanta folosita la livrarea alimentelor se transforma ludic intr-o spada marcata cu simboluri „heraldice”, adevarata arma personalizata a cavalerului luptator (cu ideile). Artistul cavaler isi propune sa ne livreze prin arta sa, glume cu substrat social si imagini de lupta ironic redirectionate catre lume.” Raluca Ilaria Demetrescu, curatoarea expozitiei.

Nascut in 2001 Bucuresti, Matei Emanuel este student in anul al III-lea la UNARTE, Sculptura. Cavalry Delivery de la Celula de Arta este al doilea sau eveniment solo, primul – Matei stirbei are loc la Galeria Stirbei 47. Participa la expozitiile: Art in Progress 2 – The Institute, Bombe si oameni. Artisti uniti impotriva razboiului- Carol 53, Flori si oameni. Homo homini flos est – Contemporan Hair Space, Cand arta intalneste religia – Art Safe, Lust is in the Air – The Institute

Celula de Arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creaţiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de ~ 5 ani (2017 – 2022) pe scena artei din Bucuresti, Celula de arta a sustinut peste 120 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.

Noutatile din Celula de arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.

Partener strategic: Casa Carol (Carol 53)

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Spotmedia, IQads, Zile si Nopti, B365.ro, Carturesti, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK.