HISTORY Channel® marcheaza aniversarea a 100 de ani de la nasterea Regelui Mihai cu un nou documentar romanesc. "Regele Mihai: Drumul catre casa" va fi difuzat pe 24 octombrie 2021

– Filmul prezintă documente recent desecretizate din arhivele Securității și CIA, precum și înregistrări difuzate în premieră cu comentarii și observații ale Prințului Philip, Ducele de Edinburgh

– Producția documentarului a avut loc în România, Marea Britanie și Elveția
– HISTORY Channel aniversează 13 ani de la intrarea sa pe piața din România
– Pentru al nouălea an consecutiv HISTORY Channel este canalul factual #1 în România.

HISTORY Channel® difuzează, în premieră și în exclusivitate, pe 24 octombrie, de la ora 21:00, filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă”, la o zi înainte de aniversarea a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai. Pe parcursul unei ore, filmul va prezenta povestea nespusă a curajosului Rege Mihai al României care, la doar 23 de ani, își risca viața sfidându-l pe Hitler în al Doilea Război Mondial, pentru a fi ulterior exilat din patria sa de comuniștii impuși de Kremlin.

„Regele Mihai: Drumul către casă” preia povestea dramatică a exilului unui tânăr adesea solitar, ținut în marele joc de șah dintre Vest și Rusia Sovietică. A fost prins în încercările CIA de a înființa o rezistență armată în România, iar mai târziu, a fost spionat în exil de agenții temutei Securități a lui Ceaușescu.

„Folosind un interviu inedit cu Regele, înregistrat în 2003 și mărturii din partea celor care i-au fost alături în timpul exilului, precum și din partea membrilor familiei Regelui, vă spunem o poveste despre greutățile insuportabile și reîntoacerea în patria sa”, afirmă producătorul executiv John M. Florescu.

Ca și primele filme produse în România de către Dl. Florescu, „Regele Mihai: Drumul către casă” este narat de către Marcel Iureș, unul dintre cei mai aclamați actori de teatru și film.

Filmat și produs în România, Marea Britanie și Elveția, documentarul este o continuare a mult apreciatei producții „Războiul regelui” (titlu internațional „Regele care l-a păcălit pe Hitler”), care a avut premiera la TV în 2016 și a fost difuzat în 42 de țări, fiind transmis inclusiv de către HISTORY Channel și HISTORY2.

„Suntem bucuroși să prezentăm o nouă producție locală publicului HISTORY Channel din România, în special după feedback-ul foarte bun dat primului documentar devotat fascinantei povești de viață a Regelui Mihai și, desigur, filmului lui John Florescu despre Regina Maria, una din producțiile cele mai iubite de telespectatorii români ai HISTORY Channel. Suntem nerăbdători să oferim mai multe narațiuni axate pe personalitățile și evenimentele semnificative din istoria României”, a declarat Izabella Wiley, Director General A+E Networks Europa Centrală și de Est.

Documentarul prezintă interviuri cu familia Regelui, consilieri și prieteni apropiați Regelui Mihai, dar și un interviu nedifuzat până acum cu soțul reginei Elisabeta a II-a, Prințul Philip, acordat în 2016 la Buckingham Palace cu doar câteva luni înainte de retragerea sa din viața publică.

Valoarea istorică a filmului este îmbogățită cu înregistrări din arhiva de familie filmate chiar de Regele Mihai, documente recent desecretizate din arhivele Securității și CIA, precum și cu relatările istoricilor occidentali și români, printre care profesorul Dennis Deletant, cel mai important autor și istoric occidental specializat în istoria României, profesor emerit al University College London, și Dr. Matei Cazacu, autor al mai multor cărți de istorie românească și istoric la Centre National de la Recherche Scientifique în Paris. Diana Mandache, în prezent cel mai prolific biograf al Familiei Regale a României, și-a adus contribuția din punct de vedere editorial și al cercetării. Filmul o include și pe jurnalista și autoarea britanică Tessa Dunlop.

Filmul „Regele Mihai: Drumul către casă” este o producție independentă a Chainsaw Film Productions. Echipa de producție a documentarului este formată din John M. Florescu – producător executiv, Trevor Poots – producător/scenarist,  Viorel Chesaru – producător senior, Mircea Lăcătuș – producător arhive/editor, Dan Drăghicescu – producător asociat, profesorul Matei Cazacu – consilier istoric senior și Laura Beldiman – cercetător/asistent editorial.

Trailerul oficial al documentarului poate fi urmărit aici.

Regele Mihai, cea mai influentă personalitate istorică din ultimii 100 de ani ai României
Alegerea unui documentar despre viața Regelui Mihai al României nu este întâmplătoare. Un studiu realizat pentru HISTORY Channel în 2018 l-a evidențiat pe Regele Mihai ca personalitatea cu cel mai mare impact pozitiv asupra vieții românilor din ultimii 100 de ani, după cum indică 41,7% dintre români. Un procent similar indică faptul că perioada interbelică (1918-1938) a fost cea mai benefică pentru România. Studiul a fost realizat de iSense Solutions for HISTORY Channel, pe un eșantion reprezentativ de1.051 de respondenți, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 16-65 de ani. Documentarul marchează aniversarea a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai, premiera având loc cu o zi înainte de data de naștere, dorind să ofere un portret complet și să aducă un omagiu ultimului rege al României.

HISTORY Channel, 13 ani în România
Anul acesta, HISTORY Channel marchează 13 ani de la lansarea feed-ului românesc localizat, la 1 octombrie 2008. În 2021, HISTORY Channel a intrat până în prezent în casele a 9 milioane de telespectatori din România, păstrându-se pentru al nouălea an consecutiv poziția de lider în rândul canalelor factuale, cu o cotă de piață de 0,91% (urban, 18 – 49 ani) și un timp mediu de vizionare de 51 minute zilnic, potrivit măsurătorilor ARMA/Kantar.

În 13 ani, HISTORY Channel a adus publicului român o grilă de programe originală, cuprinzând  seriale aclamate precum „VIKINGII”, „Blestemul Insulei Oak”, „Arme Născute din Foc”, „Singuri”, „Așii Amanetului” sau „Pe urmele antichităților”, și continuă să livreze seriale cult de lung metraj și documentare factuale, printre care menționăm noile sezoane Top Gear, Inexplicabil cu William Shatner și Cele mai mari mistere ale istoriei cu Laurence Fishburne.

·A+E Networks® UK este o asociere de tip joint venture între companiile media Hearst și Sky. Portofoliul său include televiziuni factuale și de divertisment de înaltă calitate precum HISTORY® Channel, Lifetime®, Crime+Investigation®, HISTORY2® și BLAZE. A+E Networks® UK a fost lansat în noiembrie 1995 și operează în prezent 18 televiziuni transmise în 57 de milioane de locuințe din peste 100 de țări, din Regatul Unit, Scandinavia, Benelux, Europa Centrală și de Est, Africa și Orientul Mijlociu.

·HISTORY Channel® a fost lansat în 1995 și ajunge la peste 300 de milioane de locuințe din întreaga lume, în peste 150 de teritorii, fiind tradus în 37 de limbi. HISTORY Channel® reprezintă principalul canal din portofoliul A+E Networks. HISTORY Channel® provoacă și duce mai departe noțiunea tradițională de „istorie”, oferind spectatorilor o perspectivă alternativă. Gama variată de emisuni difuzate dezvăluie modul în care poveștile umane sunt modelate de fapte fascinante și adesea surprinzătoare.