In lupta cu gripa: In cadrul Saptamanii Mondiale a Imunizarii, Viatris anunta inceperea pregatirilor pentru vaccinul gripal destinat sezonului 2023-2024

• OMS a publicat noile tulpini gripale care vor fi utilizate în vaccinurile tetravalente pentru sezonul viitor, 2023 – 2024.
• 50 de milioane de oameni se infectează anual cu virusuri de gripă sezonieră în Uniunea Europeană potrivit Portalului European de Informații despre Vaccinare.[1]
• Studiile arată că rata vaccinării antigripale este mult sub obiectivul OMS (minimum 75% la categoriile de populatie la risc), inclusiv în Romania.
• Vaccinul gripal Viatris este vaccinul în doză standard pe care se poate baza întreaga familie, asigurând prevenția eficientă a îmbolnăvirii gripale de peste 10 ani în România, fiind vaccinul cel mai utilizat de Ministerul Sănătății în Programul Național de Vaccinare[2] prin licitațiile naționale câștigate, și care poate contribui la creșterea viabilă și sustenabilă a ratei de vaccinare.

În Săptămâna Mondială a Imunizării (24-30 aprilie) specialiștii din întreaga lume readuc pe agendă rolul crucial al vaccinării în prevenirea anumitor boli la copii și adulți, inclusiv în prevenirea gripei.

Compoziția vaccinurilor gripale a fost actualizată

Din cauza naturii în continuă evoluție a virusurilor gripale, actualizările la timp ale tulpinilor din vaccinurile gripale sunt esențiale pentru ca acestea să fie eficiente.

An de an, vaccinurile gripale sunt formulate și produse în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La sfârșitul unei întâlniri de informare de patru zile, OMS a anunțat compoziția actualizată a vaccinurilor gripale pentru sezonul gripal 2023-2024 în Emisfera Nordică.[3]

Tulpinile gripale alese pentru a fi utilizate în vaccinurile gripale tetravalente pentru sezonul viitor ar trebui să conțină următoarele:[3]
• A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – tulpină similară;
• A/Darwin/9/2021 (H3N2) – tulpină similară;
• B/Austria/1359417/2021 (linia B/Victoria) – tulpină similară;
• B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata) – tulpină similară.

În ceea ce privește procesul de fabricație a vaccinurilor gripale, o metodă folosită cu succes de peste 70 de ani[4] este cea bazată pe cultivarea de ouă de găină fertilizate. Aceste vaccinuri sunt în continuare cele mai comune[5], iar eficacitatea și siguranța lor sunt susținute de numeroase studii clinice și practice de-a lungul anilor.[6,7]

Sezonul gripal recent ne-a reamintit că nu doar COVID-19 este o problemă. După două ierni în care precauțiile pandemice au atenuat gripa, ultimele luni au arătat că aceasta rămâne o amenințare majoră pentru sănătatea publică, suprasolicitând spitalele și costând mii de vieți ale persoanelor nevaccinate.

Vaccinarea anuală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și a complicațiilor sale severe[8], iar persoanelor vulnerabile li se recomandă insistent să se vaccineze. Acestea includ persoanele în vârstă (inclusiv cele peste 65 de ani), femeile însărcinate, copiii cu vârste între 6 luni și 5 ani, persoanele cu boli cronice și lucrătorii din domeniul sănătății.

Însă vaccinarea antigripală anuală nu se limitează doar la grupurile de persoane cu risc, ci și la familii, prieteni și colegi care intră în contact cu aceștia.[8]

Rata vaccinării antigripale este mult sub obiectivul OMS, iar un nivel mai ridicat de imunizare este necesar pentru o protecție mai bună împotriva bolii în întreaga Europă.[9]

Viatris anunță începerea pregătirilor pentru asigurarea necesarului cu vaccinul său gripal tetravalent pentru sezonul 2023-2024, conform cu recomandările actualizate ale OMS. Compania răspunde prompt anunțului privind noile tulpini gripale și lucrează pentru a aborda provocarea imunizării în sezonul următor, prin furnizarea la timp a vaccinului gripal în România.

„Vaccinul nostru gripal s-a dovedit a fi eficient în prevenirea gripei, având un profil bine cunoscut de siguranță și tolerabilitate, așa cum confirmă ultimele 10 sezoane gripale consecutive din România, în care acesta a fost cel mai utilizat vaccin gripal prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății.2 În cadrul angajamentului nostru de a contribui la protecția împotriva gripei sezoniere, am început deja procesul de producție pentru a furniza vaccinul nostru înaintea următorului sezon gripal. Salutăm obiectivul Ministerului Sănătății de creștere a ratei de vaccinare la care putem contribui substanțial, având un raport cost-eficiență favorabil[10,11],. Astfel, vaccinul gripal Viatris este vaccinul pe care se poate baza întreaga familie, începând cu vârsta de 6 luni până la vârstnicii de peste 65 de ani, contribuind la extinderea viabilă și sustenabilă a imunizării gripale în țara noastră.”, declară Dana Duma Inczeffi, Country Manager Viatris România.

***

Despre Viatris

Viatris Inc. (NASDAQ: VTRS) este o companie globală din domeniul sănătății care încurajează oamenii din întreaga lume să trăiască mai sănătos la fiecare etapă a vieții. Furnizăm acces la medicamente, promovăm operațiuni durabile, dezvoltăm soluții inovatoare și valorificăm expertiza noastră colectivă pentru a conecta mai mulți oameni la mai multe produse și servicii prin intermediul unei platforme unice – Global Healthcare Gateway®.

Formată în noiembrie 2020, Viatris adună expertiza științifică, de fabricație și distribuție, împreună cu capacități dovedite de reglementare, medicale și comerciale, pentru a furniza medicamente de înaltă calitate pacienților din peste 165 de țări și teritorii.

Portofoliul Viatris cuprinde peste 1.400 de molecule aprobate într-o gamă largă de domenii terapeutice, care acoperă atât boli netransmisibile, cât și boli infecțioase, inclusiv mărci recunoscute la nivel mondial, medicamente generice complexe și medicamente de marcă, precum și o varietate de produse care pot fi cumpărate fără rețetă. Cu aproximativ 37.000 de colegi la nivel global, Viatris are sediul în SUA, cu centre globale în Pittsburgh, Shanghai și Hyderabad, India. Aflați mai multe pe viatris.com și investor.viatris.com și conectați-vă cu noi pe Twitter la @ViatrisInc, LinkedIn și YouTube.

 

1. www.vaccination-info.eu/ro/fisele-de-informare-despre-boli/gripa
2. Conform SEAP 2019-2023; www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100057830;
3. OMS. Recomandări anunțate pentru compoziția vaccinului gripal pentru sezonul gripal 2023-2024 în emisfera nordică www.who.int/news/item/24-02-2023-recommendations-announced-for-influenza-vaccine-composition-for-the-2023-2024-northern-hemisphere-influenza-season (Accesat în februarie 2023)
4. CDC. Cum sunt produse vaccinurile gripale www.cdc.gov/flu/prevent/how-fluvaccine-made.htm (Accesat în februarie 2023)
5. Poziția OMS. Vaccinuri împotriva gripei, mai 2022 www.who.int/publications/i/item/who-wer9719-185-208 (Accesat în februarie 2023)
6. Căutare în literatura de specialitate a termenului „vaccin antigripal inactivat” pe pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, prima referință indexată în 1940
7. S.V. van de Witte, J. Nauta, K.M. Giezeman-Smits, J.M. de Voogd, Vaccinul gripal trivalent inactivat subunitar Influvac®: 30 de ani de experiență în siguranță și imunogenicitate, Trials in Vaccinology, Volumul 1, 2012, Paginile 42-48, doi.org/10.1016/j.trivac.2012.10.001
8. OMS. Gripa sezonieră www.who.int/europe/news-room/fact-sheets/item/seasonal-influenza (Accesat în februarie 2023)
9. Vaccines Europe. Scrisoare deschisă solicitând acțiuni urgente pentru abordarea ratelor alarmant de scăzute ale acoperirii vaccinării antigripale www.vaccineseurope.eu/news/articles/open-letter-calling-for-urgent-action-to-address-alarmingly-low-coverage-rates-for-influenza-vaccination (Accesat în februarie 2023)
10. CaNaMed (ms.ro)
11. Informări săptămanale – Institutul Național de Sănătate Publică (gov.ro)

VIA-2023-0201