Incepe cea de-a XI-a editie KINOdiseea, la Bucuresti. Crina Semciuc, Olimpia Melinte si Cristian Popa in juriul festivalului

Cea de-a XI-a editie a Festivalului international de film pentru publicul tanar va avea loc la Bucuresti, intre 8 si 13 noiembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, Teatrul Apollo 111, Happy Cinema si Muzeul Antipa – Sala Multimedia.

Juriul acestei editii este format din actorii Crina Semciuc, Olimpia Melinte si Cristian Popa.

Cea de-a XI-a editie a festivalului KINOdiseea aduce in atentia publicului 4 filme de lungmetraj pentru copii mai mici, intre 3 si 7 ani, dublate in limba romana, 4 lungmetraje pentru copii intre 8 si 14 ani, 3 filme pentru liceeni si tineri cu varsta de peste 15 ani, o retrospectiva Marvel care cuprinde 4 dintre cele mai iubite filme cu supereroi ale tuturor timpurilor, si 5 calupuri de scurtmetraje pentru diferite categorii de varsta. Programul complet pe www.kinodiseea.ro

Gala de deschidere a festivalului va avea loc la Cinema Gloria, pe 8 noiembrie la ora 19:00 si va fi prezentata de actrita si cantareata Aylin Cadir. Ceremonia va fi urmata de proiectia filmului olandez din competitia KINOdiseea Junior – Vara mea extraordinara cu Tess, in regia lui Steven Wouterlood. Filmul a fost premiat la Berlinale 2019 si este laureatul a numeroase premii la festivaluri europene dedicate publicului tanar.

La gala vor fi prezenti si ambasadorii acestei editii a festivalului – actritele Dana Rogoz si Ada Condeescu, prezentatoarea Stirilor Pro TV Amalia Enache si Matei Dima (BRomania), care sustin valorile festivalului – educatia copiilor prin cultura, vizionarea filmelor in cinematografe si importanta educatiei audiovizuale a publicului tanar.

„La KINOdiseea, ii ajutam pe copii sa descopere lumea prin cinematografie, prin filme care combina divertismentul cu educatia. Cu atat mai mult in zilele noastre, cand cei mici au acces la continut audiovizual pe tablete, telefoane, la televizor, este important ca ei sa inteleaga universul in care traiesc, situatiile cu care se confrunta alti copii din alte tari sau continente, sa invete sa discearna informatiile vizuale pe care le primesc zi de zi. Publicul tanar are nevoie de festivaluri si evenimente care sa ofere productii de calitate, la fel de mult cum au adultii. Avem nevoie de generatii viitoare preocupate social si civic.” (Ligia Kesisian, director artistic).

La aceasta editie, juriul competitiei internationale KINOdiseea JUNIOR este format din actorii Crina Semciuc, Olimpia Melinte si Cristian Popa.

Crina Semciuc – Cu o cariera extinsa in film si TV, actrita Crina Semciuc si-a reorientat atentia catre scena de teatru, unde am putut-o vedea jucand numeroase roluri in spectacole pe scena Teatrului National din Bucuresti precum “Romeo si Julieta, in regia lui Yuri Kordonsky, “Napasta”, regia Radu Afrim, 2012, „Butoiul cu pulbere” de Dejan Dukovski, regia Felix Alexa, 2014, „Furtuna” dupa William Shakespeare, regia Alexander Morfov, 2014. Crina este absolventa UNATC, Bucuresti, clasa de actorie a prof. dr. Adriana Popovici, asistent Marius Gilea, promotia 2005 si a obtinut premiul UNITER pentru cel mai bun debut in teatru pentru rolul Lena din piesa “Leonce si Lena” si a fost nominalizata la Premiile Gopo pentru rolul Yasmine din „Selfie“, regizat in 2014 de Cristina Iacob.

Cristian Popa – Dupa un parcurs profesional pe scenele de teatru din Romania (Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiesti, Teatrul “Maria Filotti” din Braila, Teatrul de Opereta Ion Dacian, Teatrul Act si Teatrul Mic din Bucuresti) si pe platouri de filmare TV, Cristian Popa a intrat in atentia publicului international in 2019 odata cu rolul lui Andrei din filmul Monstri, in regia lui Marius Olteanu, recompensat cu Premiul Publicului pentru debut la Festivalul de Film de la Berlin si Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut la TIFF (Transilvania International Film Festival).

Olimpia Melinte – Actrita Olimpia Melinte, una dintre cele mai apreciate actrite ale momentului, nominalizata la Premiile Goya (echivalentul spaniel al Oscarurilor) in 2014, categoria „Revelatia anului“, pentru dublul rol din „Cannibal“, in regia lui  Manuel Martín Cuenca, este cunoscuta din productii precum serialul „Vlad“ de pe PRO TV, „#Selfie“ si „#Selfie 69“ si recent filmul spaniel „Sordo / The (Silent) War“, regizat de Alfonso Cortés-Cavanillas.

Mai multe detalii despre filmele din competitie si programul festivalului sunt disponibile pe site-ul www.kinodiseea.ro si pe www.facebook.com/kinodiseea.

Biletele la filme pot fi achizitionate de pe eventbook.ro/event/kinodiseea

Parteneri media: Digi Life, Digi World, Digi Animal World, Music Channel, Europa FM, Itsy Bitsy, Radio Romania Cultural, Adevarul, Agerpres, Ziare.com, Click pentru femei, Catchy, eva.ro, acasa.ro, Zile si Nopti, Romania Journal, Iqads, PRwave, Iqool, Romania Pozitiva, Cinemap, MovieNews, Blog de Cinema, AARC, Cinefan, suntparinte.ro, copilul.ro, clopotel.ro, Gokid, urban.ro, Feeder, Goingout, Pro Bucuresti, Bucharest Guide, inoras.ro, Cotofana Urbana, bucuresteni.ro.

KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, co-finantat de Administratiei Fondului Cultural National, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Uniunii Cineastilor din Romania. Proiect cultural finantat de Primaria Sectorului 3, realizat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Despre KINOdiseea
KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrala si Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA – European Children’s Film Association. In cele 10 editii precedente, festivalul a avut peste 112.000 de participanti.