Incepe etapa de implementare a proiectului pilot "Spune STOP Bullying-ului! Ce imi faci tu, imi face rau!", desfasurat in scolile din Romania

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a lansat programul național „Spune STOP Bullying-ului! Ce îmi faci tu, îmi face rău!”, al cărui scop principal îl reprezintă informarea elevilor cu privire la situaţiile de bullying şi conştientizarea consecinţelor, pe termen scurt şi lung, ale acestui fenomen.

Peste 50 de scoli din România s-au înscris în programul pilot.

Proiectul se adresează şcolilor de stat și private din întreaga țară, în care este prezent fenomenul de bullying și constă în activităţi concrete cu profesorii şi elevii din clasele II-XII, care sunt în situaţia de a fi agresați sau agresori.

Activitățile proiectului se vor desfăşura online, cu grupuri de 25-30 elevi, și vor fi structurate în 2 întâlniri, o întâlnire pe săptămână, fiecare întâlnire având o durată de 1 oră. Participarea copiilor se va realiza din sala de clasă, în prezența unui cadru didactic desemnat de instituția de învățământ.

„Bullying-ul are efecte negative asupra sănătății victimei și a familiei acesteia, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Pentru ca acest fenomen să fie stopat, este crucial ca persoanele să înțeleagă cu adevărat cât de traumatizant poate fi bullying-ul”, a declarat Florentina Negrescu, psiholog Școala FDVDR și unul dintre specialiștii implicați în acest proiect.

„Fenomenul de bullying este foarte răspândit atât în școlile din România, cât și la nivel mondial. Acesta se referă la agresiunea sau hărțuirea fizică sau verbală, care se repetă pe o anumită perioadă și care implică un dezechilibru al puterii între două persoane. Programul „Spune STOP Bullying-ului! Ce îmi faci tu, îmi face rău!” urmăreşte adoptarea unor mecanisme de prevenire şi intervenţie în diminuarea fenomenului de bullying, precum şi învăţarea unor tehnici de schimbare a comportamentelor agresorilor şi de apărare emoţională a celor agresaţi”, a declarat Sabina Grosoșiu, psiholog clinician Școala FDVDR, unul dintre profesorii care susțin activitățile din cadrul acestui program.

Programul Național „Spune STOP Bullying-ului! Ce îmi faci tu, îmi face rău!”se desfășoară până pe 10 iunie.