Inscrieri pentru Expozitia-Concurs Beta 2022, din cadrul Bienalei Timisorene de Arhitectura, pana pe 28 iulie

Pana pe data de 28 iulie 2022 se mai pot inscrie lucrari pentru Expozitia-Concurs Beta 2022, unul dintre principalele evenimente din cadrul Bienalei Timisorene de Arhitectura.

Cele sapte categorii competitionale sunt: 1. Spatiu construit, 2. Spatiu interior, 3. Spatiu public, 4. Lucrari de licenta, 5. Initiative / Experimente / Viziuni, 6. Eseu si 7. Fotografie iar concursul Beta 2022 se desfasoara online, pe site-ul competition.betacity.eu, care contine toate materialele necesare inscrierii.

Concursul este deschis pentru toti cei care contribuie la generarea unei arhitecturi de calitate in euroregiunea DKMT (ce cuprinde judetele Timis, Caras – Severin, Arad si Hunedoara din Romania, judetele Csongrád, Bács-Kiskun din Ungaria si provincia Vojvodina din Serbia), dintre care: arhitecti, urbanisti, peisagisti, scenografi, light artists, absolventi de arhitectura / arhitectura de interior / urbanism / arte vizuale / design / ingineri, IT-sti, administratii, ONG-uri, sociologi, psihologi, critici, teoreticieni, filosofi etc.

Lucrarile inscrise in concurs vor fi evaluate de catre 3 jurii, grupate in functie de cele 7 categorii competitionale. Componenta juriilor este stabilita de catre echipa de organizare a Expozitiei-concurs Beta 2022, tinand cont de orientarea profesionala si de experienta in domeniile enuntate prin categorii.

Pentru categoriile Spatiu construit; Spatiu anterior; Spatiu public; Lucrari de licenta; Initiative / Experimente / Viziuni, juriul este format din András Cseh, arhitect, profesor, cercetator si scriitor, arhitectul si designerul Bogdan Ciocodeica, Evelina Ozola, arhitect, urbanist si scriitoare de origine letona, Mark Randel, fondatorul biroului de arhitectura Studio Mark Randel din Berlin si Milka Gnjato, partener fondator si director de creatie al biroului de arhitectura Zabriskie din Serbia. Pentru categoria Eseu juriul este compus din Cecilie Sachs Olsen, cercetatoare la Institutul Norvegian de Cercetari Urbane si Regionale din cadrul Universitatii Metropolitane din Oslo, Chiara Dorbolò, arhitect si cercetator, Ross Exo Adams, profesor asistent si co-director al programului de arhitectura de la Bard College iar pentru juriul pentru categoria Fotografie este compus din fotografa de arhitectura Alexandra Timpau, Miguel de Guzman, arhitect si fotograf de arhitectura si Milos Martinovic,  fotograf stabilit in Belgrad, Serbia, specializat in fotografie de arhitectura si interioare.

“Unul dintre cele mai importante roluri ale unei competitii de arhitectura este de a crea o punte intre arhitecti si comunitatea locala. Este o sansa pentru profesionisti de a-si prezenta munca si sa se apropie de potentialii lor clienti, de utilizatorii orasului si ai muncii lor. Este important sa vedem si sa intelegem lucrurile din perspectiva lor pentru a ne imbunatati raspunsul si dezvoltarea proiecte de arhitectura care sunt durabile, eficiente si raspund nevoilor unui oras inteligent.” –  Bogdan Ciocodeica, arhitect si designer, membru al juriului expozitiei-concurs Beta 2022.

Participantii pot inscrie, incepand cu 6 iunie 2022, lucrari realizate in ultimii doi ani (proiecte finalizate / propuneri / proiecte care interpreteaza rolul arhitecturii, inclusiv eseuri sau fotografii abordand tema generala a bienalei). Mai multe detalii despre eligibilitate si conditii de participare se pot obtine consultand Regulamentul concursului disponibil pe site.

Expozitia-concurs Beta 2022 ofera premii in valoare de 14,000 euro, fiind considerate 7 premii a cate 1000 de euro fiecare si 14 mentiuni a cate 500 de euro fiecare, respectiv 1 premiu si 2 mentiuni pentru fiecare categorie. Juriul va decide, la final, modul de distribuire a acestor premii si mentiuni, inclusiv numarul acestora, cu respectarea incadrarii in valoarea totala.

“Participarea la competitii este intotdeauna o modalitate buna de a iesi din rutina zilnica si de a te gandi la temele care conteaza fara a fi distras. Pentru mine cea mai relevanta intrebare in arhitectura (si in planificarea urbana) in lumea noastra din ce in ce mai interconectata si nedreapta este: Cum putem sa ne concentram pe ceea ce este cu adevarat necesar pentru o viata fericita si pe a scapa de toate costurile de prisos ale altora sau ale mediului? Ar fi interesant daca competitia ar putea contribui la o mai larga discutie despre ce are nevoie cu adevarat un oras (fizic si spiritual) in lumea noastra care se schimba asa de rapid, astfel incat sa fie pregatit pentru generatiile urmatoare.”Mark Randel, membru al juriului expozitiei-concurs Beta 2022.

Bienala Timisoreana de Arhitectura, prin cele doua componente consacrate – concursul de proiecte si expozitia care va avea loc in Timisora in perioada 23 Septembrie– 23 Octombrie,  sustine si promoveaza arhitectura de calitate din euroregiunea DKMT, fiind conceput ca o interfata de relationare atat in cadrul profesiei, cat si intre profesie si mediul socio-cultural in care aceasta activeaza.

Expozitia principala poarta titlul “Another Breach in the Wall” si va prezenta nouasprezece interventii care vor fi realizate pe strazile din Timisoara: nouasprezece „micronatiuni” fictive menite sa evidentieze partile critice ale orasului contemporan si sa le ofere o solutie creativa. Echipa de curatori este formata din arhitectul si curatorul Daniel Tudor Munteanu si criticul de arhitectura, curatorul si cercetatorul Davide Tommaso Ferrando.

Scopul final al Beta 2022 este sa demonstreze cum spatiul urban, (mediul in care ne intalnim, ne jucam, dezbatem, protestam, avem grija unii de ceilalti, colaboram si multe altele) poate fi creat de oricine dispune de instrumentele si planul potrivit.

Organizatorul bienalei timisorene de arhitectura – Beta 2022 este Filiala Teritoriala Timis a Ordinului Arhitectilor din Romania, organizatie profesionala care isi propune sa comunice societatii ca arhitectura reprezinta un act de cultura de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice. Principalele sale obiective sunt promovarea arhitecturii de calitate, crearea si sustinerea unui mediu propice interactiunii dintre corpul profesional, administratie, societate civila si diversi stakeholderi, adaptarea educaţiei de arhitectura la tendinţele mediului socio-economic şi cultural, precum si promovarea identitaţii culturale euroregionale in context national si international.

Beta este un proiect cultural strategic al Filialei Teritoriale Timis a Ordinului Arhitectilor din Romania si proiect prioritar al Ordinului Arhitectilor din Romania, pentru perioada 2019-2024, fiind co-finantat prin timbrul de arhitectura, dar si de Primaria Munincipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio Timisoara, AGERPRES, Igloo, Zile si Nopti, Modernism, Curatorial, Zeppelin, The Institute, Propagarta, Scena9, IQads, Spotmedia, Observator Cultural, PRWave, TION, stiri de Timisoara, Agenda, SMARK.