Instalatia fotografica "Cele care nu se vad" aduce fictiunea in real pana pe 9 mai, in Bucuresti

„Cele care nu se vad”, instalatia fotografica initiata de compania de teatru independent Vanner Collective prezinta 9 personaje feminine din literatura romana, intamplator create de barbati, care, reimaginate prin perspectiva a 9 fotografe, care sparg stereotipurile in care au fost integrate initial. Instalatia poate fi vazuta pana pe 9 mai, in ParkLake Shopping Center din Bucuresti, zona Main Square iar intrarea este libera pentru public.

Initial incluse in categorii recunoscute de majoritate, personajele din „Cele care nu se vad” capata profunzime si o perspectiva noua pentru memoria colectiva, lasand privitorul pe ganduri cand vine vorba de motivele, deciziile si parcursul fiecareia dintre aceste femei.

Fotografele Anca Cernoschi, Crina Prida, Cristina Venedict, Larisa Balta, Mihaela Tulea, Sabina Suru, Alina Usurelu, Irina Gache si Cristina Bobe si-au ales personajele feminine, printre care Vitoria Lipan, Zaraza, Ana, Lostrita si domnisoara Christina iar actritele Oana Jipa, Corina Moise si Mihaela Radescu au reprezentat toate personajele, la trei varste diferite, pentru a evidentia ca fiecare femeie contine toate arhetipurile si ca fiecare femeie, indiferent de background, poate intelege empatic traumele si viata oricarui personaj.

„Ana este, pentru mine, femeia care iubeste peste masura. Puterea ii sta mai ales in acceptare, chiar cu pretul sacrificiului de sine, ceea ce face ca in corpul ei sa ramana neexprimate toate varstele pe care le-ar fi putut avea. Lumina ei ajunge sa strapunga zidul in care a fost inchisa, iar prin fisurile nou formate putem sa aflam cine a fost Ana cu adevarat.”, povesteste Cristina Bobe.

Mediul in care personajele sunt portretizate conform operelor literare nu este evidentiat, cele 9 femei sunt imortalizate in contexte conceptuale din punctul de vedere al costumului si scenografiei, mai degraba din interior, din spatiul lor intim, catre exterior.Trei dintre lucrari sunt si animate video si audio cu ajutorul realitatii augumentate, iar personajele capata astfel si voce, si corporalitate iar„Cele care nu se vad” devin OAMENI cu caractere vii, care exista si ajung sa fie cele care SUNT.

„De departe, doamna T. este o prezenta amorfa, fluida emotional si temporal, careia ajungi cu greu sa ii cunosti chiar si varsta exacta. Cu toate acestea, micile gesturi, ticurile si microexpresiile sunt o invitatie sa o cunoastem, sa ne apropiem de fotografie ca sa patrundem in spatiul ei interior”, spune si Sabina Suru.

Curator: Denisa Nicolae
Univers sonor: Adrian Piciorea
Video: Sorin Florea
Texte personaje : Petronela Rotar
Scenograf expo: Evelina Dobre
AR: Augmented Space Agency

Instalatia poate fi vizitata pana pe 9 mai, in ParkLake Shopping Center din Bucuresti, zona Main Square iar intrarea este libera pentru public.La vizitarea instalatiei se recomanda folosirea castilor de telefon, pentru a putea experimenta interventia AR.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie, in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil.

Produs de Vanner Collective.