Institutul Yunus Emre a organizat la Bucuresti primul atelier de gastronomie turceasca

Prin activitățile de diplomație culinară pe care le desfășoară și găzduiește, Institutul Yunus Emre construiește punți culturale prezentând aromele unice ale bucătăriei turcești în diferite colțuri ale lumii.

În cadrul atelierului de gastronomie turcească, bucătarul șef Remziye Asan a oferit informații prețioase despre ingredientele tradiționale și despre cultura alimentară unică a Anatoliei, precizând că a ales cele mai speciale preparate pentru acest workshop. Bucătarul a prezentat prima oară ingredientele și modul de preparare al ciorbei de ciuperci. Ulterior ciorba a fost preparată de cursanți sub atenta supraveghere a bucătarului șef.

Șef Asan a precizat că a ales pentru acest prim atelier ca fel principal de mâncare İslim Kebab, cunoscut și sub numele de Kürdan Kebab, deoarece aceasta reprezintă o mâncare tradițională turcească nelipsită de pe mesele din Gaziantep în principal și din Turcia în general.

Bucătarul șef a îndrumat fiecare cursant în parte în preparea İslim Kebabului. În timp ce mirosurile îmbietoare ale acestui preparat delicios umpleau bucătăria, au început pregătirile pentru prepararea tradiționalului pilaf cu năut, a salatei ciobănești și a mutebbel.

Pentru acest prim atelier bucătarul șef a ales să prepare șekerpare, unul dintre cele mai populare deserturi ale bucătăriei otomane. Toți cursanții au ascultat cu mare atenție modul de preparare al mult așteptatului desert. Cursanții au frământat aluatul, au dat formele, iar apoi le-au băgat la cuptor pentru a le rumeni.

A gătit și Ambasadorul Özgür Kıvanç Altan

Ambasadorul Republicii Turcia la București E.S. Özgür Kıvanç Altan, distinsa sa soție Dna. Aslı Altan și Drectorul Institutului Yunus Emre din România, Dl. Mustafa Yıldız, au ajutat cursanții la pregătirea câtorva feluri de mâncare, prezentându-le acestora regiunile specifice fiecărui preparat.

Delicioasele bucate gătite în cadrul atelierului au fost savurate de toți participanții într-un cadru prietenos de discuții despre Turcia și cultura turcă.

Ambasadorul Republicii Turcia la București E.S. Özgür Kıvanç Altan a spus: „Consider că aceste evenimente sunt foarte importante în consolidarea relațiilor culturale dintre Turcia și România. Eu și soția mea am petrecut momente prețioase în cadrul atelierului. Am preparat și am gustat alături de cursanți preparate delicioase din bucătăria tradițională turcească.”

Directorul Institutului Yunus Emre din România, Dl. Mustafa Yıldız, a spus: „Prin tehnica zero deșeuri din bucătăria turcească se contribuie la durabilitate prin transformarea fiecărei bucăți de mâncare rămase într-un produs complet diferit. De asemenea cunoașterea proprietăților mâncărurilor turcești și consumarea lor în consecință oferă caracteristica de a fi o sursă de vindecare care menține echilibrul între sănătatea mentală și cea fizică. Astăzi, prin acest atelier, am prezentat o mică parte a vastei bucătării turcești. Vom continua să organizăm aceste ateliere la anumite intervale de timp. De exemplu, la următorul atelier vom prezenta și vom prepara bucate turcești preparate cu ulei de măsline.”

După masa copioasă, participanții la atelier au fost serviți cu ceai și cafea turcească.

În cadrul atelierului cursanții au aflat care sunt mâncărurile tradiționale ale bucătăriei anatoliene, ingredientele regionale și cultura alimentară anatoliană.

Evenimentele dedicate diplomației culinare organizate de Institutul Yunus Emre în lume

Institutul Yunus Emre are ca scop principal promovarea moștenirii culturale a Turciei pe tot mapamondul. Prin numeroasele activități dedicate bucătăriei turcești Institutul prezintă gusturile tradiționale anatoliene în toate colțurile lumii.