Descopera savoarea, calitatea si valorile puternice intr-un vin caruia nu-i poti rezista - Irrumo. INTERVIU cu Valentin Jambru, coproprietarul Cramei Mennini

Făcând pași într-o lume spumantă, ce poate fi văzută clar prin paharele cu picior înainte de a turna vinul, am descoperit un loc ce păstrează în esența sa tainele unui paradis natural.

Acolo unde simțul vizual îți oferă certitudinea locului în care te afli, căci simțul olfactiv și gustativ te transpun într-un univers ideatic, acolo unde vezi doar podgorii lucrate de oameni cu mâini de maeștri.

Fă cunoștință cu Crama Mennini, un loc unde descoperi în gustul bun al vinului tradiția, măiestria cunoașterii și simți valorile puternice cu fiecare atingere a paharului ce poartă în cupa sa un vin de calitate marca Mennini.

Într-un loc liniștit, acolo unde poți auzi ciocnirile paharelor cu vin în ecoul glasului, am stat de vorbă cu Valentin Jambru, omul din spatele Cramei Mennini și coproprietarul cramei.

Relaxat, cu zâmbetul pe buze și cu o prezență pe care nu o poți trece cu vederea prea ușor, Valentin Jambru mi-a vorbit cu pasiune și profesionalism despre Crama Mennini, la temelia căreia se află valori înalte.

Care sunt principiile și valorile care stau la fundamentul Cramei Mennini?
“Ne ghidam după tradiții și valori puternice pentru a produce struguri de înaltă calitate, care ajung sa fie expresia cea mai înaltă a terroir-ului nostru. Fiecare sticlă de vin este pentru noi un vis împlinit, un vis bun creat cu pasiune și respect pentru tot ceea ce poarta în sine, împlinit prin munca și daruire desăvârșit prin inovație”, spune Valentin Jambru.

Vinurile pe care regasim la Crama Mennini poarta izul meleagurilor italienesti. Care e povestea din spate?
“În fapt, vinurile noastre sunt create cu știința oenologilor italieni, poate de aici izul italienesc, însă sunt vinuri romanesti, în cea mai mare parte din soiuri românești, precum Negru de Dragasani sau Feteasca Regala.

Cat despre povestea din spate, ea suna așa: “Am venit în România ca un străin, acum mulți ani. Nu îmi închipuiam că voi sta prea mult sau că voi găsi aici ceva care să fie mai presus de Toscana mea natală sau de lumea întreagă, pe care, la anii mei, am înconjurat-o toată. Însă viața mi-a dus pașii în zona Drăgășaniului, și aici am descoperit un loc de care nu m-am mai putut desprinde. Ajunsesem unde știam că vreau să fiu și m-am oprit. Ho sognato di essere qui.” -Paolo Mennini”, spune coproprietarul cramei.

Doar o simplă privire aruncată asupra sticlelor de vin transmite fără doar și poate o delicatețe aparte. Care este inspirația care a stat la baza produsului final?
“Dacă te referi la design, în cazul gamei Le Reve sursa de inspiratie a fost omul și forța lui creatoare, forța de a-și transpune visele în realitate prin munca și pasiune. Asta vei găsi în spatele fiecărei sticle de vin, pasiune, daruire, munca și bucurie, bucuria aceea pe care ti-o daruieste un vis împlinit”, spune coproprietarul cramei.

Care este cel mai special vin din crama și care este povestea din spatele lui?
“Pentru noi toate sunt speciale. E ca atunci cand ai mai mulți copii, încerci sa nu faci diferente. Sigur ca fiecare are caracteristica lui aparte care îl face special, dar aici intervine și o altă perspectivă cea a gustului și știi cum e, De gustibus non est disputandum. Cu toate acestea exista un vin pe care am putea sa îl considerăm a fi aparte, și asta pentru ca de la el a început povestea, Paolo Mennini-Negru de Dragasani.”

“Negru de Dragasani este un soi românesc extraordinar, un fel de the new black, daca vrei, care a devenit foarte apreciat de cunoscători și de iubitorii vinurilor roșii, iar noi am reușit să creăm din acest soi un vin exceptional, anume Paolo Meninni-Negru de Drăgășani, un vin care deja a obținut recunoaștere și în concursurile la care a fost înscris”, povestește Valentin Jambru.

Cum se diferentiaza produsele Cramei Mennini de restul produselor de pe piața băuturilor alcoolice?
“Prin eleganta, prin acest touch aparte dat de design-ul etichetei, prin povestea din spate, prin calitate. Iar cand vorbim de calitate e necesar a fi menționat un aspect, anume acela că producand o cantitate mica de sticle avem avantajul de a controla mult mai bine procesul și reușim să oferim un produs superior. Asta este un diferențiator puternic în clipa asta în piață. Cramele mici sunt în avantaj, iar consumatorul simte diferenta. Pot exista și alți diferentiatori, dar mult mai subiectivi :))”, spune cu zâmbetul pe buze Valentin Jambru, coproprietarul Cramei Mennini.

Ce semnificație poarta amprenta din logo?
“Este amprenta noastra pusa asupra acestui pamant binecuvantat, care este zona Drăgășani. Dacă privești atent vei observa Crama și viile”, mai spune Valentin Jambru.

Care este povestea podgoriilor Drăgășani, v-au cucerit ele sau le-ați cucerit voi?
“A fost dragoste la prima vedere, așa ca ne-am cucerit reciproc și de atunci este un soi de reciprocitate continuă. Pământul ăsta ne oferă atat de mult și noi îi dăruim iîapoi prin munca noastra, prin felul în care îl tratăm, respectam și îi conservăm esența”, povestește coproprietarul Cramei Mennini.

Este vinul băutura dragostei?
“Vinul este băutura care încălzește inima, deci da, este bautura dragostei. Nici nu poate fi altfel ceva ce poarta în sine atat de multă pasiune, ce poarta în sine energia pamantului și a soarelui. Un pahar de Negru de Drăgășani va face întotdeauna inima să vorbească. Încercați doar!”, ne invită  Valentin Jambru.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră un vin de calitate?
“Un vin de calitate este un vin care atinge anumite standarde, iar aceste standarde includ concepte precum echilibru, intensitate, complexitate, finisaj și tipicitatea soiului.

“Ca exemplu voi alege echilibrul, care este o caracteristică importantă în definirea calității unui vin. Echilibrul reprezinta armonia creata intre dulceata, aciditate, tanin și nu în ultimul rand alcool. Armonia aspectelor plin și suplu este un indicator cheie al calității. Deci un vin bine echilibrat este un vin de calitate”, spune coproprietarul Cramei Mennini, Valentin Jambru.

 Care este cel mai special vin care poarta o poveste aparte?
“Este un spumant, Irrumo. Un spumant creat ca un omagiu adus eternului feminin. De la primul impact, anume cel vizual cu sticla în care este imbuteliat si până la cel olfactiv sau gustativ, totul te face să simți esența feminității, oricât de diferit ar suna acest aspect în descrierea unui vin. Dacă vrei și o picanterie în ceea ce privește acest spumant, am întâmpinat reticența în ceea ce privește eticheta și a devenit chiar un motiv de controversă. Ca să înțelegi de ce, te invit sa ne vizitezi site-ul cramamennini.ro, acolo unde îl vei descoperi în shop sau si mai bine pagina de Instagram.

Identitatea vizuală a etichetei Irrumo a fost construită  în jurul creației feminine, ca un omagiu adus acesteia, fără însă a duce în derizoriu sau a leza în vreun fel imaginea femei in scop mercantil.

Am ales această tema deoarece, după cum spuneam, energia feminina este parte a creației, iar în povestea vinului, este energia feminina cea care dezvaluie și defineste creația. Din punctul nostru de vedere, identitatea vizuală a acestei etichete este parte din povestea noastră, o declarație, un act de apreciere a esenței feminine”, povestește coproprietarul Cramei Mennini, Valentin Jambru.

Crama Mennini Facebook >>> www.facebook.com/MenniniCrama

Crama Mennini Instagram >>> www.instagram.com/cramamennini