Licitatia AraArt nr. 27: Cadourile de Craciun preferate de colectionarii de arta

În cadrul licitației organizate de Casa de licitații și Galeria de artă AraArt din preajma Crăciunului, numeroase picturi au fost adjudecate de către noii proprietari. Alte șase obiecte decorative și o lucrare de grafică au intrat în posesia colecționarilor de artă.

Crăciunul este perioada în care ne reamintim de farmecul copilăriei și ne reîntoarcem cu gândul la casa natală. Tocmai de aceea lucrări pe aceste teme au încântat ochiul pasionaților de artă și i-au determinat să achiziționeze astfel de picturi, în cadrul licitației AraArt. De exemplu, lucrarea semnată de Nicu Enea, Copilărie, o compoziție ulei pe pânză, ilustrând un peisaj cu râu și cu copii cu barca, a fost licitată în doi pași, ajungând la prețul de 1.500 euro. Păstrând tema ludică, lucrarea Jucătoarea de șah semnată de Constantin Piliuță, un ulei pe pânză evaluat de către specialiștii AraArt la prețul de 3.200 euro, a fost adjudecată cu prețul de plecare. Pentru că în perioada copilăriei visam că putem deveni orice ne dorim, lucrarea Actorul semnată Corneliu Baba, un ulei pe carton subțire reprezentând un portret de bărbat, a fost adjudecată pentru 4.800 euro.        

Alte picturi care amintesc, probabil, de locurile natale au intrat în atenția iubitorilor de frumos. Cea mai valoroasă lucrare ajudecată în cadrul licitației numărul 27 AraArt a fost Portul din Constanța, un ulei pe pânză ce reprezintă un peisaj marin spectaculos, semnat Nicolae Vermont. Tabloul a intrat în posesia unui nou colecționar de artă pentru suma de 5.000 euro.

Anotimpul rece a inspirat un iubitor de frumos la adjudecarea unui peisaj urban de sezon, un ulei pe carton intitulat Iarnă în Turnu Măgurele, semnat Jean Cheller. Păstrând zona urbană ca tematică a lucrărilor adjudecate, un colecționar de artă a preferat un tablou cu Palatul Cotroceni semnat Mihail Ștefănescu, care îi va înfrumuseța căminul pentru 900 euro. O altă compoziție, Gospodăria tătărească semnată Constantin Artachino, care a fost adjudecată pentru 1.600 euro, poate fi o amintire din copilărie a timpului petrecut în compania bunicilor. Rapița, regăsită adesea în casele românilor, este ilustrată în tabloul Coșul cu flori de rapiță, semnat Eugenia Maria Filotti Atanasiu, ulei pe carton,  și a fost adjudecat pentru 700 euro. Peisajul desprins din Pădurea de mesteceni, semnat Artur Verona,  un ulei pe pânză maruflată pe carton, cu valențe melancolice, a fost adjudecat pentru 1.500 euro.

Notabilă este și lucrarea Nud semnată Erhard Amadeus Dier, o compoziție cu nud văzut din spare pe porțelan Rosenthal, care a avut prețul de plecare de 440 euro, a fost adjudecată în 15 pași pentru suma finală de 950 euro.

De asemena, au fost adjudecate diferite obiecte decorative care vor înfrumseța mesele servite de Sărbători alături de prieteni și familie. De exemplu, un vas cu capac pentru caviar din metal comun argintat și sticlă sablată, în formă de scoică stilizată, stil Art Deco a fost adjudecat pentru 120 euro. Alături de acesta, un alt tacâm pentru caviar sau desert realizat din sidef și argint marcat a intrat în posesia noului proprietar pentru 160 euro. De asemenea, o carafă din alpaca argintată și cristal, stil Napoleon III, adjudecată pentru 240 euro va fi vedeta serii când se va umple cu vinul preferat al mesenilor. Nu lipsesc instrumentele speciale pentru desert cum ar fi o bombonieră realizată din metal comun argintat și sticlă Arcoroc, stil Empire (160 euro) sau coșul de fructe uscate/confiate din peltru argintat și cristal, stil Empire (360 euro).

Lucrările şi detaliile tehnice pot fi studiate pe site-ul Galeriei de Artă şi Casei de Licitaţii AraArt, www.araart.ro

Casa de licitaţii AraArt s-a deschis în septembrie 2010, având însă activitate de galerie încă din anul 2005. Galeria s-a remarcat în activităţi de ambientare a diferitelor spaţii cu lucrări de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alături de instituţii culturale şi educaţionale de referinţă din România (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). În plus, oferă consultanţă de specialitate asupra stării de conservare şi furnizează soluţii de panotare corectă a lucrărilor din importante colecţii private.