Mai multe documentare puternice, in selectia Festivalului Filmului Palestinian

Viata grea din Gaza, violentele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor in lumea araba sau problema refugiatilor se numara printre subiectele tratate de o serie de documentare care completeaza programul editiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

Editia a patra va fi una hibrid – in perioada 25 – 28 noiembrie, filmele vor putea fi vazute de publicul bucurestean la Cinema Muzeului Taranului Roman, apoi, in intervalul 2 – 5 decembrie, o mare parte din selectie va fi disponibila online, pe platforma Eventbook.

Programul propune mai multe documentare puternice, selectate la mari festivaluri in ultimii doi ani si prezentate in premiera in Romania.

„Festivalul Filmului Palestinian isi propune sa ofere publicului din Romania sansa de a descoperi atat vitalitatea cinematografiei palestiniene – reprezentata de cineasti raspanditi in intreaga lume, cat si realitatile socio-culturale si istoria palestinienilor prin reprezentarea cinematografica si prin intalniri cu cineasti. Indeamna la dialog si empatie, provoaca la analiza si deschidere.”, a declarat Ionut Trandafirescu – directorul Festivalului Filmului Palestinian in Romania.

Selectat la Berlinale si CPH:DOX, „Aşa cum vreau” („As I Want”, 2021), realizat de regizoarea palestiniana Samaher Alqadi, urmareste protestele din 2013 ale unor femei din Egipt, exasperate din cauza agresiunilor sexuale care au avut loc in Piata Tahrir in timpul manifestatiilor organizate pentru a marca doi ani de la Revolutia de la Cairo.

„Despre pamant si paine” („Of Land and Bread”, 2019) este un documentar de montaj rascolitor, realizat din zeci de inregistrari facute de palestinieni cu intimidarile si umilirea cu care se confrunta in fiecare zi. Regizat de Ehab Tarabieh, din partea organizatiei de aparare a drepturilor omului B’Tselem, filmul a fost inclus in selectia a trei dintre cele mai importante festivaluri de documentare – IDFA, Ji.hlava si Visions du Réel.

In emotionantul documentar „Inca o saritura” („One More Jump”, 2019), regizorul italian Manu Gerosa reda suferinta si frustrarea tinerilor palestinieni din Fasia Gaza din perspectiva unei echipe de parkour. Filmul a avut premiera mondiala la Festivalul Visions du Réel.

Festivalul Filmului Palestinian aduce de asemenea in atentie doi tineri documentaristi, extrem de promitatori.

Mohamed Jabaly a devenit cunoscut cu documentarul de lungmetraj „Ambulanta” („Ambulance”, 2016), selectat la CPH:DOX, IDFA si Ji.hlava. In vara 2014, regizorul s-a alaturat unui echipaj de pe ambulanta in incercarea de a-i salva pe cei raniti in Razboiul din Gaza. Filmul va putea fi vazut la Bucuresti impreuna cu cel mai nou scurtmetraj al lui Mohamed Jabaly, „Gaza mea online” („My Online Gaza”, 2020).

Al doilea tanar regizor din programul FFP este Mohammed Almughanni, prezent cu doua documentare de cate 30 de minute. In „Falafala” (2019), cineastul urmareste destinul misterios al unui palestinian din Danemarca, unde a ajuns in anii `70, cand era copil. In „Fiul strazii” („Son of Streets”, 2020), protagonist este un baiat din tabara de refugiati palestinieni Shatila din Beirut.

Festivalul se va deschide si se va inchide cu doua filme de fictiune, „200 de metri” („200 Meters”, 2020), de Ameen Nayfeh, si „Strainul” („The Stranger”, 2021), de Ameer Fakher Eldin, ambele selectate la Venetia si anuntate deja.

Biletele si abonamentele sunt disponibile pe platforma Eventbook.

FFP isi propune sa ofere publicului din Romania sansa sa vada in premiera cele mai apreciate filme palestiniene recente si sa ii cunoasca pe cei mai importanti cineasti palestinieni.

Festivalul este organizat de Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, in parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina si cu Ambasada Statului Palestina la Bucuresti.

Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizatie non-guvernamentala, neafiliata politic, care promoveaza cultura si valorile stravechi palestiniene in spatiul public romanesc si isi propune sa creasca interesul publicului din Romania pentru mostenirea culturala palestiniana prin organizarea mai multor evenimente si activitati.

Organizat de
Centrul Cultural Palestinian
in parteneriat cu
Ministerul Culturii din Palestina si Ambasada Statului Palestina in Bucuresti
Parteneri si sponsori
Brands International, El Unico, S.T. Dupont, La Aurora, La Casa del Habano, Cinema Muzeul Taranului, Muzeul National al Taranului Roman, One World Romania, Nabulsi Soap, Grupul Filos, Alternative-Culture.com, Librariile Carturesti
Vazut de Radio Guerrilla

Parteneri media
Music Channel, Zile si Nopti, Cinemagia, AGERPRES, IQads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Scena9, The Institute, Spotmedia, Film Menu, F-Sides Cineclub, MovieNews, PRwave, Iqool, CriticEyez, Munteanu, SMARK.    
www.palestinianfilmfestival.org
social media: @festivalulfilmuluipalestinian